GORI I DALJE

Kalifornijski požar ‘Dixie‘ idilični gradić Greenville pretvorio u grad duhova

Požar Dixie rasplamsao se sredinom srpnja, a još uvijek nije ugašen u svojoj cijelosti, više od dva mjeseca kasnije
Mještani Greenvillea morali su napustiti gradić, nakon što ga je poharao požar Dixie
 Justin Sullivan/Getty Images/Profimedia

Drugi najveći požar zabilježen u povijesti savezne države Kalifornije, požar Dixie, gotovo je u cijelosti zaustavljen ovih dana, dva mjeseca nakon izbijanja. U ta dva mjeseca uništeno je gotovo milijun hektara zemlje.

Među nastradala područja spada i centar idiličnog gradića Greenville, koji se nalazi u okrugu Plumas. U požaru Dixie izgorjelo je 75 posto tog grada, a danas on nalikuje gradu duhova iz filmova katastrofe.

Dio mještana prošlog se tjedna vratio u grad tek kako bi obišao ostatke kuće u kojima su odrasli, ili pronašli improvizirane grobove kućnih ljubimaca koje nisu uspjeli spasiti, pa su ih naknadno zakopali vatrogasci.

U centru grada mogu se vidjeti poneka pročelja, na kojima je sprejom otisnuta riječ "SAVE" (spasiti). Zbog svog povijesnog značaja i porijekla iz sredine 19. stoljeća, na temelju tih pročelja planiraju ponovno izgraditi dio zgrada.

Na snimkama iz zraka vide se ulice u kojima više nema kuća, a ondje gdje su nekad stajali zidovi, sad su hrpe pepela.

Obližnja šuma jedina je vizualna visinska barijera, no umjesto listopadnog lišća ondje stoje stabla bez krošnji.

Među najjezivijim kadrovima je i "groblje" automobila, na kojem je poredano stotinjak potpuno izgorenih kamioneta i manjih limenih ljubimaca bez ikakvih šansi za popravak.

Iako se nešto više od tisuću mještana Greeenvillea nada skorom povratku u svoje domove, teško je reći kad će krenuti obnova i ponovno useljenje.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom, koji je ovaj mjesec morao opravdavati svoju politiku na pokušaju opoziva, za razorne požare okrivio je klimatske promjene. Prije tri dana potpisao je zakon vrijedan 15 milijardi dolara, uz pomoć kojeg će pokušati obuzdati brzinu i razmjere utjecaja klimatskih promjena na svakodnevni život ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:19