POTPREDSJEDNICA SAD-a

Kamala Harris odgodila put u Vijetnam zbog ‘zdravstvene anomalije‘: Prijetio napad zrakama usmjerene energije?

Radi se o navodnom oboljenju kojeg su prvotno počeli prijavljivati djelatnici američke ambasade u Havani unazad nekoliko godina
Kamala Harris
 Evelyn Hockstein/AFP

Američka potpredsjednica Kamala Harris odgodila je na nekoliko sati planirani let iz SIngapura za Vijetnam na nekoliko sati povodom "recentne moguće zdravstvene anomalije", priopćila je američka ambasada u Hanoiju, a prenosi Associated Press.

Američka vlada obično sličnu frazu koristi kada njezini zaposlenici dobiju tzv. "havanski sindrom", misteriozno oboljenje koje se manifestira nizom sitnih zdravstvenih problema, a koje su prvo počeli prijavljivati zaposlenici američkog veleposlanstva u Havani na Kubi, počevši od 2016., da bi se potom slična oboljenja javljala u američkim diplomatskim predstavništvima širom svijeta.

Harris je trebala u utorak putovati za Hanoi nakon što je održala govor u Singapuru u kojem je kritizirala Kinu zbog njezinih aktivnosti u Južnokineskom moru, nakon čega je održala raspravu s vodećim tamošnjim poslovnjacima u vezi problema s lancima trgovačke opskrbe.

Let je na koncu odgođen za više od tri sata, a Symone Sanders, glasnogovornica američke potpredsjednice odbila je pojasniti razloge. Istaknula je kako je Harris dobro, a pojedini reporteri koji su je vidjeli nekoliko puta u utorak nisu imali razloga biti zabrinuti za njeno zdravlje.

Američka ambasada u Hanoiju objavila je službeno priopćenje:

"Nešto ranije večeras, delegacija potpredsjednice odgodila je let iz Singapura budući da smo dobili izvještaje o mogućim recentnim zdravstvenim anomalijama u Hanoiju. Nakon pažljivog motrenja situacije, donešena je odluka da se nastavi s planiranim putovanjem."

Oko 200 američkih dužnosnika i njihovih rođaka, uključujući službenike CIA-e oboljeli su od "havanskog sindroma", rekao je svojedobno ravnatelj CIA-e William Burns.

Panel američke Nacionalne akademije znanosti u prosincu je otkrio da su ga vjerojatno uzrokovale zrake "usmjerene energije", dodao je Burns.

CIA primjećuje "jako veliku mogućnost" da je sindrom namjerno izazvan i da bi iza njega mogla stajati Rusija, ali se suzdržava od konačnih zaključaka do nastavka istrage. Moskva poriče umiješanost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:20