JAČANJE ODNOSA

Kamala Harris u posjetu Filipinima, obećala snažan angažman SAD-a: ‘Mi smo uz vas u Južnom kineskom moru‘

Predsjednik Marcos je odgovorio da "ne može zamisliti budućnost Filipina bez SAD-a".

 Ferdinand ”Bongbong” Marcos Jr i Kamala Harris

 Haiyun Jiang/Afp

Američka potpredsjednica Kamala Harris nalazi se u ponedjeljak na Filipinima gdje je najavila snažan angažman SAD-a glede jačanja odnosa između dvaju saveznika suočenih sa suparničkom Kinom.

Harris je najviša američka dužnosnica u posjetu Manili od kada je Ferdinand Marcos preuzeo vlast u lipnju, signalizirajući zbližavanje dugogodišnjih saveznika nakon višegodišnjih hladnih odnosa tijekom vladavine Rodriga Dutertea koji je bio naklonjen Pekingu.

Potpredsjednica SAD-a će se sastati s filipinskom kolegicom Sarom Duterte, kćerkom bivšeg šefa države.

"Mi smo uz vas kako bi branili pravila i međunarodne norme u Južnom kineskom moru. Napad na oružane snage, civilna plovila ili filipinske zrakoplove u Južnom kineskom moru značio bi angažman po pitanju zajedničke obrane (...) to je naša nepokolebljiva predanost Filipinima", rekla je Harris na početku razgovora u predsjedničkoj palači.

image

Kamala Harris i Sara Duterte

Haiyun Jiang/Afp
image

Kamala Harris

Haiyun Jiang/Afp

Predsjednik Marcos je odgovorio da "ne može zamisliti budućnost Filipina bez SAD-a".

SAD ima duge i složene odnose s Filipinima i obitelji Marcos. Njegov otac i diktator vladao je uz pomoć Washingtona tom bivšom američkom kolonijom dva desetljeća, te su Filipini bili važan saveznik SAD-a protiv komunističkog bloka tijekom Hladnog rata.

Washington sada nastoji ojačati sigurnosni savez s Manilom pod predsjedanjem Marcosa.

To podrazumijeva obrambeni pakt iz 2014. poznat kao EDCA, koji omogućuje američkoj vojsci da skladišti oružje i opremu u pet filipinskih baza te rotiranje američkih vojnika.

"SAD je izdvojio više od 82 milijuna dolara za obnovu postojećih baza, a bit će i više", rekla je Harris.

Harris će se također sastati s filipinskom obalnom stražom i u utorak posjetiti otok Palawan koji se nalazi na samom rubu spornih voda u Južnom kineskom moru.

Kina svojata suverenost na gotovo cijelom tom području, dok Filipini, Vijetnam, Malezija i Brinei također smatraju da dio tog podučja pripada njima.

image

Američka veleposlanica MaryKay Carlson i potpredsjednica Kamala Harris

Haiyun Jiang/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 03:34