RAVNOPRAVNOST

Kamala Harris u Ujedinjenim narodima: ‘Demokracija je jaka onoliko koliko su jake žene‘

‘Ne samo da isključivanje žena iz procesa donošenja odluka pokazuje demokratski deficit, već sudjelovanje žena jača demokraciju‘
Kamala Harris
 Mandel Ngan/AFP

Američka potpredsjednica Kamala Harris debitirala je u Ujedinjenim narodima u utorak na skupu o rodnoj ravnopravnosti istaknuvši da je demokracija jaka onoliko koliko su jake žene i da je demokracija u svijetu pod sve većim pritiskom.

"Status demokracije bitno ovisi o moći žena", rekla je Harris na 65. zasjedanju UN-ove komisije o statusu žena, prenosi agencija dpa.

"Ne samo da isključivanje žena iz procesa donošenja odluka pokazuje demokratski deficit, već sudjelovanje žena jača demokraciju", rekla je.

Ugnjetavanje žena - nedostupnost zdravstvenoj skrbi, hrani i krovu nad glavom ili izloženost obiteljskom nasilju - ženama otežava put do vodećih uloga u društvu, rekla je Harris.

Pandemija covida-19 stvorila je dodatni nerazmjerni pritisak na žene, rekla je.

"Status žene je status demokracije", rekla je u završnim riječima i dodala da Sjedinjene Države rade na tome da poboljšaju snagu žena u domu i diljem svijeta.

Harris (56), ušla je u povijest u siječnju kada je prisegnula za potpredsjednicu SAD-a kao prva žena i k tomu nebjelkinja na toj dužnosti.

Govor je održala online, a UN-ova komisija nastavlja sastanak uglavnom virtualno do 26. ožujka.

Harris je rekla da će administracija predsjednika Joea Bidena obnoviti partnerstvo Washingtona i UN-ova tijela UN Women koje je posvećeno rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena, prenosi Reuters.

U mandatu prethodnog predsjednika Donalda Trumpa, SAD se u UN-u suprotstavljao promicanju spolnih i reproduktivnih prava jer je smatrao da to potiče pobačaj te se protivio korištenju takvog jezika u UN-ovih rezolucijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:57