STRADAO SPELEOLOG

Kamena gromada urušila mu se pod nogama, u špilji proveo 54 sata, spašavalo ga 242 ljudi

Bio je u velikim bolovima, a lijekove je primao preko nosne kanile. Najviše smo se bojali da ne podlegne hipotermiji, rekao je spasilac
 South & Mid Wales Cave Rescue Team/FACEBOOK

Iskusni speleolog u subotu je pao u ponor dubok 15-ak metara dok se penjao po špiljskom sustavu Ogof Ffynnon Dduu, blizu Penwylta u planinskom lancu Brecon Beacons u Walesu. Kako piše The Telegraph, jedna kamena gromada doslovce mu se urušila pod nogama, a on je, teško ozlijeđen, više od dva dana proveo zarobljen pod zemljom.

Ogromnu akciju spašavanja, u kojoj je sudjelovalo više od 242 ljudi, predvodio je Spasilački tim Južnog i Srednjeg Walesa.

Muškarac je prilikom pada ozlijedio kralježnicu, ima složeni prijelom noge, slomljenu prsnu i ključnu kost te čeljust, ozljede usta i razderotine na vratu. Nije se mogao iskobeljati iz špilje u kojoj je proveo više od 54 sata. Nesreću je hitnoj službi prijavio drugi speleolog koji se ondje našao, nakon čega je pokrenuta akcija spašavanja.

Nekoliko liječničkih ekipa izmjenjivale su se u saniranju njegovih ozljeda, a pomagali su im i speleolozi koji su radili u 12-satnim smjenama ne bi li unesrećenoga izvukli na površinu. Donosili su mu hranu, piće, medicinsku opremu i toplu odjeću, a on je uglavnom bio pri svijesti i mogao je razgovarati tijekom spasilačke misije.

- Bio je u velikim bolovima, a lijekove je primao preko nosne kanile. Neko vrijeme bio je i u nesvijesti, a najviše smo se bojali da ne podlegne hipotermiji - rekao je jedan spasilac.

Zbog magle i vlažnih uvjeta u Brecon Beaconsu helikopter hitne zračne pomoći nije mogao doći do mjesta nesreće, a akciju spašavanja ometale su i podzemne vode. Spasilačka ekipa cijelo vrijeme koristila je sustav nazvan "Cavelink", koji omogućuje slanje tekstualnih poruka čak i kroz čvrste stijene, kako bi bili u stalnom kontaktu s unesrećenim i kolegama.

Speleolozi koji su sudjelovali u spašavanju radili su u smjenama kako bi kolegu na nosilima iznijeli do glavnoga ulaza, koji se nalazi na samome vrhu brda i blizu glavne mreže podzemnih špilja duge 48 kilometara.

Inače, samo iskusni speleolozi imaju dopuštenje za istraživanje unutrašnjosti špilje Ogof Ffynnon Ddu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:06