SRAMOTA U VOJVODINI

KAMENOVAN HRVATSKI DOM U SOMBORU Dan nakon razbijanja prozora, vandali se vratili i vikali 'Ubij ustaše'

U Somboru živi oko 7.000 Hrvata čija je jedna od najvećih godišnjih manifestacija „Dužionica", koja se poslije žetvenih radova slavi kao zahvalnost Bogu za plodove zemlje
 Srđan Vrančić/CROPIX

SUBOTICA - Nepoznati počinitelji razbili su kamenjem prozore u prizemlju Hrvatskog doma u Somboru, a dan kasnije su ispred zgrade uzvikivali »ustaše« i »ubij ustašu«, objavio je u petak tjednik na hrvatskom jeziku u Vojvodini „Hrvatska riječ“.

Predsjednik Hrvatskog kulturno umjetničkog društva (HKUD) »Vladimir Nazor« Mata Matarić je izjavio da se prvi incident dogodio u noći između 26. i 27. srpnja, kada su vandali ciglama i kamenjem razbili sedam prozora Hrvatskog doma, koji je sjedišta HKUD-a.

„O tome smo odmah obavijestili policiju, koja je postavila jednu patrolu da dežura ispred Hrvatskog doma, jer smo se pripremali za (žetvene svečanosti) 'Dužionicu'. Ocijenili smo tada da se radi o barbarskom činu skupine ili pojedinaca. Međutim, u subotu u večernjim satima, dok smo spremali prostorije za 'Dužionicu', skupina mladića prolazila je pokraj doma i u nekoliko navrata uzvikivala – 'ustaše' i 'ubij, ubij ustašu'“, izjavio je Matarić za „Hrvatsku riječ“.

Po njegovim riječima, to nije mogla spriječiti ni policija koja je dežurala na parkingu ispred Hrvatskoga doma.

„Žao nam je što se sve ovo desilo, jer je karakteristično da se po objavljivanju neke naše velike manifestacije dešavaju takvi incidenti. U dogovoru s čelnicima grada i policijom radi se na lociranju skupine, koja je vjerojatno počinitelj oba napada na Hrvatski dom i nadamo se da ćemo ubuduće sigurno moći organizirati naše manifestacije«, dodao je Matarić.

Članovima hrvatske zajednice potporu je dao gradonačelnik Sombora Nemanja Delić.

On je poslije razgovora s čelnicima hrvatskih institucija, koji su održani nakon prijama sudionika »Dužionice«, bio na čelu kolone hrvatskih uzvanika koja se iz Županije centrom grada uputila u Hrvatski dom.

»To sam uradio kao simboličan čin podrške svim našim sugrađanima koji su pretrpjeli nemile događaje", kazao je Delić za hrvatski tjednik.

U Somboru živi oko 7.000 Hrvata čija je jedna od najvećih godišnjih manifestacija „Dužionica“, koja se poslije žetvenih radova slavi kao zahvalnost Bogu za plodove zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2022 19:31