KRALJ ODRŽAO GOVOR

Kamere ulovile dio razgovora Charlesa III. i premijerke: ‘Ovo je trenutak kojeg sam se užasavao...‘

Barjak novog kralja podignut je iznad Buckinghamske palače, prvi put otkako je preminula Elizabeta II

Kralj Charles III. (sredina)

 Carlos Jasso, Loic Venance, Justin Tallis, Yui Mok, Paul Ellis/Afp

Britanska kraljica Elizabeta II. umrla je u četvrtak u dobi od 96 godina, objavio je BBC.

Kraljica Elizabeta II. bila je najdugovječnija britanska vladarica i najstariji monarh na svijetu. Ranije ove godine kraljica Elizabeta II. proslavila je 70. godina na prijestolju.

Novi kralj Charles III. obratio se javnosti prvi put, održao je i sastanak s premijerkom Liz Truss


NOVO 21:09 Legendarni britanski komičar, zvijezda kultnog Monty Pythona John Cleese, na Facebooku se također oprostio od kraljice Elizabete II.

- Upoznao sam je jednom i morao sam se suzdržati da joj kažem kako sam je vidio na poštanskim markama- rekao je u svom prepoznatljivom stilu. Dodao je da se osjeća tužno, a razmišlja i o tome koliko je kraljica bila usamljena nakon što je preminuo princ Phillip.

- No, i sama je rekla da nitko ne želi živjeti zauvijek. Mislim da je pravi blagoslov to što smo je imali - kazao je.


20:55 Televizijske kamere zabilježile su trenutak susreta kralja Charlesa i premijerke Liz Truss u Buckinghamskoj palači.

- Ovo je trenutak kojeg sam se užasavao, kao i brojni drugi - kazao je kralj novoj premijerki. Čulo se i kako je "ganut njezinim pojavljivanjem tijekom poslijepodneva, kao i time što je pred Palaču došlo toliko ljudi koji su htjeli izraziti sućut. Posebno je ganut količinom cvjetnih buketa koje su građani ostavili u Londonu. Više pročitajte OVDJE.


20:40 Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden potvrdio je da će doći na pogreb kraljice Elizabete II.


19:00 - Kralj Charles III. obratio se britanskoj javnosti.

- Obraćam vam se danas s osjećajima tuge, započeo je vidno emocionalni kralj.

Kroz cijeli život Njeno Veličanstvo kraljica, moja voljena majka, bila je inspiracija i primjer meni i cijeloj mojoj obitelji", kazao je u svom obraćanju Charles III., formalni poglavar 15 država, među kojima su Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Australija, Novi Zeland...

Zahvalio se svojoj majci na "ljubavi, privrženosti, vodstvu i primjeru".

"Njena predanost nikada nije kopnila", istaknuo je Karlo III, dodavši kako je ona poštivala tradiciju, ali je prigrlila i promjene.

U svom obraćanju je obećao da će se "tijekom preostalog vremena koje mi je Bog dao pridržavati ustavnih načela koja su srce naše zemlje".

Istaknuo je i da je odgojen po vrijednostima Anglikanske Crkve, čiji je poglavar u petak postao.

"Odgojen sam sa osjećajem dužnosti prema drugima te da čuvam vrijedne tradicije i slobode naše jedinstvene povijesti", poručio je novi britanski kralj.

Kralj je proglasio svog starijeg sina Williama princem od Walesa.

"S Catherine pored njega, naš novi princ i princeza od Walesa će, znam, nastaviti nadahnjivati i voditi..."

Njezina ljubav, vodstvo i razumijevanje bili su primjer svima nama. Proživjela je ispunjen život, održala je obećanje cjeloživotne službe. U svim zemljama Commonwealtha i cijelom svijetu prisutan je velik osjećaj zahvalnosti prema mojoj majci.

Na svoj 27. rođendan zaklela se i posvetila život svojim ljudima. To je bilo više od obećanja, to je bila posvećenost. Poduzimala je žrtve, nikad se nije mijenjala. U svom životu vidjeli smo da voli tradiciju, ali i napredak koji nas je učinio velikom nacijom.

Kao što svaki pripadnik moje obitelji može potvrditi, imala je sposobnost da vidi najbolje u svim ljudima.

Znam da njezina smrt donosi veliku tugu i dijelim taj osjećaj sa svima vama. Kada je došla na prijestolje, Ujedinjena Kraljevina je bila pod pritiskom posljedica Drugoga svjetskog rata. No, postali smo civilizacija koja se promijenila.

Nevjerojatno sam ponosan na to što je Elizabeta II. učinila. Vladari imaju odgovornost. Odgojen sam da cijenim tradicije, vrijednosti i odgovornosti naše jedinstvene povijesti. Zavjetujem se, dok mi Bog bude dao, da ću čuvati vrijednosti naše zemlje. Gdje god živite, u zemljama Ujedinjenog Kraljevstva ili diljem svijeta, služit ću vam s ljubavlju i lojalno. Moj se život sada mijenja. Više neću moći dati toliko vremena i energije nevladinom sektoru. Ovo je vrijeme promjene za moju obitelj. Moja draga Camilla, koju sam oženio prije 18 godina, postaje kraljica supruga. Moj nasljednik William sada postaje vojvoda od Cornwalla, što sam ja bio više od pet desetljeća.

Želim iskazati ljubav Harryju i Meghan. U ovim trenucima bit ćemo svi zajedno, kao Commonwealth, kao zajednica. U ime cijele obitelji mogu ponuditi najveću zahvalnost za vašu sućut i podršku, to mi znači više nego što mogu opisati. Svojoj dragoj mami i pokojnom tati mogu samo reći hvala za svu ljubav i predanost obitelji, predanost zemljama i nacijama kojima je služila sve ove godine, zaključio je kralj Charles III. svoj govor.


18:55 - Kralj Charles III. uskoro će se obratiti narodu.


18:40 Nakon komemoracije u čast pokojnoj kraljici Elizabeti II. koja će se u petak u večernjim satima održati u Katedrali sv. Pavla u Londonu, u toj će se katedrali po prvi će se puta službeno intonirati "God Save the King", de facto himna Velike Britanije. Za vrijeme vladavine Elizabete II., pjevalo se "God Save the Queen".


17:50 Kralj Charles III. održao prvi sastanak s britanskom premijerkom Liz Truss. Prvi je to sastanak Truss s novim kraljem.


16:44 Barjak kralja Charlesa III. podignut je iznad Buckinghamske palače, prvi put otkako je preminula kraljica Elizabeta II.

Sve druge zastave u kraljevstvu spuštene su na pola koplja sve do dana nakon sprovoda, no kraljevski barjak kojeg sada nosi kralj Charles mora se nalaziti na uobičajenoj poziciji. Kraljevski barjak nikad se ne spušta, čak ni u situacijama smrti monarha, jer uvijek postoji nasljednik koji će voditi brigu o monarhiji. Unatoč tomu, državne zastave bit će na pola koplja na svim kraljevskim rezidencijama.

Povratak kralja Charlesa III. u London izazvao je velike emocije u javnosti. Mediji su zabilježili kako ga je jedna žena spontano poljubila u obraz.


16:34 Predsjednik Francuske Emmanuel Macron odao je počast kraljici Elizabeti II. u petak, poručivši da "svi osjećamo prazninu" nakon njezine smrti, piše AFP.

Unatoč francuskoj revolucionarnoj povijesti, koja uključuje i dekapitiranje kralja 1793., zemlja je dugo bila fascinirana britanskom kraljevskom obitelji, a posebne je simpatije imala prema monarhu s najdužim stažem.

Opširnije pročitajte OVDJE.


16:10 - Novi britanski monarh rukovao se s građanima ispred Buckinghamske palače u petak, izašavši iz svog automobila pri dolasku u palaču nakon smrti njegove majke kraljice Elizabete u četvrtak.

Charles III. i njegova supruga Camilla, kraljica supruga, izašli su iz kraljevskog automobila dočekani uzvicima mnoštva, pokazala je televizijska snimka.

Kralj se tada nastavio rukovati s desecima dobronamjernika i barem deset minuta gledao u cvijeće ostavljeno za njegovu majku. Neki među okupljenima zapjevali su "Bože, spasi kralja", a jedan je rekao "Volim te Charles!"

U londonskom Hyde Parku ispaljeni su plotuni u čast pokojne kraljice, a zvonila su i zvona u Westminsterskoj opatiji i katedrali sv. Pavla, kao i Sevastopoljsko zvono u dvorcu Windsor, zarobljeno tijekom Krimskog rata u 19. stoljeću.

Umjesto redovnog rada u parlamentu održana je posebna sjednica na kojoj zastupnici odaju počast kraljici.

Parlament će se također sastati u subotu, nešto što rijetko čini, kako bi odobrio poruku sućuti kralju.

"Od sinoćnjih šokantnih vijesti, svjedočili smo najiskrenijem izljevu tuge zbog gubitka njezina pokojnog veličanstva, kraljice", rekla je premijerka Liz Truss zastupnicima, koji su održali minutu šutnje na početku sjednice.

"Njezino pokojno veličanstvo, kraljica Elizabeta II., bila je jedan od najvećih vođa koje je svijet ikada upoznao. Bila je stijena na kojoj je izgrađena moderna Britanija", rekla je Truss, koju je Elizabeta imenovala u utorak na svojoj posljednjoj javnoj dužnosti za 15. premijera njezine duge vladavine.


15.20 -Kralj Charles III. i kraljica supruga Camilla vratili su se u London! Ispred Buckinghamske palače dočekalo ih je mnoštvo ljudi, a nasmiješeni kralj se strpljivo pozdravljao s ljudima koji su bili oko ograde.

image
Ben Stansall/Afp
image
Daniel Leal/Afp
image
Ben Stansall/Afp
image
Daniel Leal/Afp
image
Daniel Leal/Afp
image
Ben Stansall/Afp
image
Daniel Leal/Afp
image
Ben Stansall/Afp
image
Daniel Leal/Afp
image
Daniel Leal/Afp
image
Daniel Leal/Afp
image
Daniel Leal/Afp

Kralja u palači čeka susret s britanskom premijerkom Liz Truss.

Inače, BBC napominje da kralj Charles nikada nije bio ljubitelj Buckinghamske palače, ali da će morati ispoštovati tradiciju i tamo se preseliti.


NOVO 13:28 - Nizu sportskih događaja koji su otkazani zbog smrt britanske kraljice Elizabete II., koja je umrla u četvrtak u dobi od 96 godina, pridružila se i Premier liga.

Kraljica Elizabeta II., najdugovječniji monarh u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva, preminula je u četvrtak u 96. godini nakon više od 70 godina na prijestolju.

Premier liga i Engleski nogometni savez odgodili su sve utakmice nakon smrti kraljice Elizabete unatoč tome što je britanska vlada izjavila da nemaju obvezu to učiniti.

"Kao znak poštovanja prema njezinom veličanstvu kraljici Elizabeti II., utakmice Premier lige ovog vikenda bit će odgođene, uključujući i utakmicu u ponedjeljak navečer," stoji u priopćenju.

"Mi i naši klubovi željeli bismo odati počast dugoj i nepokolebljivoj službi Njezinog Veličanstva našoj zemlji. Kao naš monarh s najdužim stažem, bila je inspiracija i iza sebe je ostavila nevjerojatno naslijeđe," dodao je izvršni direktor Premier lige Richard Masters.

Za vikend su otkazane i konjske utrke, utakmice ragbija, kriketa, te golf turnir PGA Championships u Wentworthu.

Etapa Tour of Britain u petak je odmah otkazana, a potom i cijela utrka koja je trebala završiti u nedjelju.


13:10 - Ruski narod "duboko poštuje" kraljicu Elizabetu II., njezinu "mudrost i autoritet", objavio je u petak Kremlj nakon kraljičine smrti i dodao da predsjednik Vladimir Putin neće ići na njezin posljednji ispraćaj.

"Takve kvalitete sada su vrlo rijetke na međunarodnoj sceni", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare u petak.

Peskov je rekao i da predsjednik Putin ne planira doći na pogreb kraljice koji će se održati za deset ili jedanaest dana u Londonu.

"Ne razmatra se ta opcija", kazao je Peskov, dodajući da se zasad ne zna hoće li neki predstavnik ruske vlade ići na pogreb jer još nisu objavljeni ni detalji.

"Sve to još treba biti na ovaj ili onaj način objavljeno od kraljevskih službi i vlasti Ujedinjenog Kraljevstva", pojasnio je.

Ruski predsjednik izoliran je na Zapadu otkako je krajem veljače počeo agresiju na Ukrajinu.

Putin je u četvrtak, kada je umrla 96-godišnja Elizabeta II., odao počast kraljici te izrazio sućut njezinu sinu, kralju Charlesu III.

Patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve rekao je u petak da je kraljica Elizabeta II. "simbol povijesnih tradicija" za cijelu Europu.


12:47 - Britanski kralj Charles III. i kraljica supruga Camilla snimljeni su prvi put od kraljičine smrti. Reporteri su ih uhvatili nakon što su automobilom krenuli iz škotskog dvorca Balmoral.

image
Andy Buchanan/Afp
image
Andy Buchanan/Afp
image
Andy Buchanan/Afp
image
Andy Buchanan/Afp

12:20 - Britanska vlada službeno je proglasila u petak početak razdoblja nacionalne žalosti za kraljicom Elizabetom II. uz "smjernice za nacionalnu žalost".

U dokumentu s uputama o vijorenju zastava, informacijama o putovanjima i drugim poslovnim i javnim uslugama, navodi se da će se žalovanje nastaviti do završetka dana državnog sprovoda.

Vlada je objavila da nema obveze otkazivanja ili odgode sportskih i drugih događanja te zatvaranja prostora za zabavu u tom razdoblju, dodajući da je to diskrecijsko pravo pojedinačnih organizacija.

Buckinghamska palača ranije je objavila da će razdoblje žalovanja britanske kraljevske obitelji za kraljicom Elizabetom II. trajati od sada do sedmog dana nakon pogreba, a zastave na kraljevskim rezidencijama ostat će na pola koplja do jutra nakon završetka razdoblja žalovanja. Sve će rezidencije biti zatvorene, a cvijeće će se moći ostavljati ispred njih.

Za petak je najavljeno da će topovi ispucati 96 počasnih plotuna za svaku godinu kraljičina života, u londonskom Hyde Parku u 14 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Prije toga, u 13 sati zvonit će crkvena zvona širom zemlje, a istovremeno će u parlamentu biti odana počast kraljici, uz nazočnost premijerke Liz Truss.

Tijekom poslijepodneva kralj Karlo III. trebao bi se sastati s premijerkom, a u 19 sati imati ranije snimljeno televizijsko obraćanje naciji.

Istovremeno, vjerska služba održat će se londonskoj katedrali sv. Pavla. Očekuje se nazočnost premijerke i gradonačelnika Londona.

Palača zasad nije navela kada će kraljica biti pokopana, ali pogreb će se vjerojatno održati 11 dana nakon njezine smrti.

Kraljica je umrla u četvrtak u svom dvorcu Balmoral na sjeveru Škotske.


10:52 - Period žalovanja britanske kraljevske obitelji za kraljicom Elizabetom II. trajat će od sada do sedmog dana nakon pogreba, a zastave na kraljevskim rezidencijama ostat će na pola koplja, objavljeno je u petak.

Buckinghamska palača je priopćila da novi kralj Charles III., nakon kraljičine smrti, "želi da razdoblje kraljevskog žalovanja traje od sada do sedmog dana nakon kraljičina pogreba".

Topovi će ispucati 96 počasnih plotuna za svaku godinu kraljičina života u 14 sati po srednjoeuropskom vremenu u Hyde Parku, dodala je Buckinghamska palača.

Palača nije navela kada će kraljica biti pokopana, ali pogreb će se vjerojatno održati 11 dana nakon njezine smrti.

U priopćenju se dodaje da će zastave na kraljevskim rezidencijama ostati na pola koplja do jutra nakon razdoblja žalovanja, a sve će rezidencije biti zatvorene.

Cvijeće će se moći ostavljati ispred njih, naglašava se.

U Londonu su se tisuće ljudi okupile ispred Buckinghamske palače, a vijest o smrti kraljice dočekana je uz zaprepaštenu tišinu kad je zastava spuštena na pola koplja.

U petak bi se novi britanski kralj Charles III. trebao obratiti naciji te prije toga susresti s premijerkom Liz Truss.


10:29 - Dirljive poruke ostavljene su u čast kraljici ispred palače Holyroodhouse u Edinburghu i Buckinghamske palače u Londonu.

‘Bila si idol mojoj baki i ovdje smo danas jer si nam toliko toga pružila. Hvala ti na svakoj uspomeni‘, piše na jednoj od poruka.

‘Kraljica naših srca, ‘Volim kraljicu‘, ‘Gospođo, volimo vas: naša si majka‘, piše na nizu drugih koje su ostavljene uz cvijeće i svijeće.

image
Daniel Leal/Afp
image
Lesley Martin/Afp
image
Lesley Martin/Afp
image
Daniel Leal/Afp
image
Daniel Leal/Afp

10:07 - Brojni sportski događaji u Velikoj Britaniji su otkazani nakon što je britanska kraljica Elizabeta II. umrla u četvrtak u dobi od 96 godina, nakon više od 70 godina na prijestolju.

U znak žalosti brojni sportski događaji na "Otoku" su otkazani ili prekinuti. U petak između ostalih neće se igrati susret devetog kola Championshipa između Burnleyja i Norwich Cityja, te dvoboj "League Two" Tranmere Rovers - Stockport County.

Za vikend su otkazane konjske utrke, utakmice ragbija, kriketa, te golf turnir PGA Championships u Wentworthu. Etapa Tour of Britain u petak je odmah otkazana, a potom i cijela utrka koja je trebala završiti u nedjelju.

Još nema službene obavijesti hoće li se igrati utakmice Premier lige ovoga vikenda.

Engleski mediji navode kako mnogi prvoligaški klubovi očekuju odgodu utakmica za ovaj vikend.


9:56 - Princ Harry navodno je snimljen kako jutros odlazi iz Balmorala, gdje je preminula kraljica. Britanski mediji pišu kako je jučer posljednji došao u Škotsku, a kako danas prvi odlazi.

Privatni avion čeka i na kralja Charlesa III. - da ga preveze natrag u London gdje bi se kasnije u petak trebao obratiti naciji u svom prvom televizijskom obraćanju.

Nakon što stigne u London novi kralj susrest će se s novom britanskom premijerkom Liz Truss.


9:50 - Bivša britanska premijerka Theresa May, koja je s kraljicom razgovarala redovito tijekom svoje vladavine, kazala je da je Elizabeta II. imala neizmjerno znanje i veliko iskustvo.

‘Uvijek je znala što se događa i poznavala je brojne svjetske čelnike. Imala je tu iskru u oku i taj veličanstveni osmijeh koji bi umirivao živce brojnih ljudi‘, kazala je Theresa May za BBC.


9:41 - Novozelandska premijerka opisala je u petak smrt Elizabete II. kao završetak povijesnog poglavlja i nazvala je "izvanrednom", dok je australski premijer rekao da se kraljičina smrt duboko osjeća u njegovoj zemlji.

Nakon Elizabetine smrti u četvrtak, njezin najstariji sin postaje kralj Charles III., vladar Ujedinjenog Kraljevstva i šef države 14 drugih kraljevstava među kojima su Australija, Novi Zeland, Tuvalu, Solomonski otoci te Papua Nova Gvineja.

"Nema sumnje da se poglavlje danas zatvara i da svi dijelimo zahvale toj nevjerojatnoj ženi koju smo imali sreću nazivati kraljicom", rekla je Ardern i naglasila: "Bila je izvanredna".

Premijer Anthony Albanese rekao je da je kraljičina smrt gubitak koji se duboko osjeća u Australiji.

Cijeli Pacifik žali za kraljicom koja je posjetila brojne pacifičke nacije jer je vladala tom regijom tijekom 70 godina.

Zastave su spuštene na pola koplja i u Novom Zelandu i Australiji gdje je parlament raspušten, a na Novom Zelandu političari bi se trebali okupiti idući tjedan i odati joj počast.

Obje te zemlje su ustavne monarhije, a britanski monarh je šef države, iako je ta dužnost ceremonijalna.


9:37 - Stotine ljudi doputovalo je jutros do kraljevskih rezidencija u Londonu i Windsoru kako bi položili cvijeće u spomen kraljici.

image
Daniel Leal/Afp
image
Daniel Leal/Afp
image
Daniel Leal/Afp
image
Daniel Leal/Afp
image
Daniel Leal/Afp
image
Daniel Leal/Afp
image
Daniel Leal/Afp
image
Daniel Leal/Afp
image
Daniel Leal/Afp

9:33 - Smrt britanske kraljice Elizabete II. dovest će do mnogih novina u kraljevskoj obitelji. Jedna od njih svakako je činjenica da sin vojvode i vojvotkinje od Sussexa, Archie Mountbatten-Windsor, sada tehnički postaje princ, piše Guardian.

Također, njegova mlađa sestra Lilibet “Lili” Mountbatten-Windsor, drugo dijete Harryja i Meghan, također ima pravo na titulu princeze nakon smrti kraljice i dolaska na tron njezina djeda, princa od Walesa.

Opširnije o novostima u kraljevskoj obitelji pročitajte OVDJE.


9:28 - Dalaj Lama izrazio je duboko žaljenje zbog smrti kraljice u dirljivom pismu koje je uputio kralju Charlesu III.

‘Sjećam se kad sam kao mladić na Tibetu gledao fotografije njezine krunidbe u novinama. Njezina vladavina, kao najdugovječnijeg služećeg monarha, predstavljala je slavlje, inspiraciju i osjećaj za kontinuitet za brojne ljude. Vaša majka je živjela značajan život u dostojanstvu i milosti, s toplim srcem i sa snažnim osjećajem za služenje. Imala je kvalitete koje bi svi trebali cijeniti‘, napisao je.


9:21 - Danska kraljica Margreta II. istaknula je kraljicu Elizabetu II. kao "visoku figuru među europskim monarsima" i nazvala je "velikom inspiracijom".

S odlaskom Elizabete II., 50-godišnja vladavina kraljice Margrete sada je najduža u Europi.

"Užasno će nam nedostajati", rekla je.

U susjednoj Švedskoj, kralj Karlo XVI. Gustav rekao je da britanska kraljica bila izuzetno predana i "izvanrednu odanost i osjećaj za dužnost".

Norveški kralj Harald rekao je da je kraljica Elizabeta predano "pratila britanski narod kroz radosti i tuge, u dobrim i lošim vremenima".


9:13 - "Voljeli smo Vas", "Srca su nam slomljena": fotografije kraljice Elizabete II. krase u petak naslovnice svih britanskih novina, koje su posebnim izdanjima popratile njezinih 96 godina života i vladavinu koja je trajala 70 godina i 7 mjeseci.

The Times, The Guardian, The Daily Telegraph i The Independant izabrali su službenu fotografiju mlade kraljice u dobi od 27 godina kada je 1953. bila okrunjena, dok su se The Sun, The Daily Telegraph i The Daily Express odlučili za fotografije nešto starije kraljice, crno-bijele i u boji, ali jednako svečane.

Opširnije pročitajte OVDJE.

Evo kako su jutros izgledale naslovnice britanskih novina:

image

Naslovnice britanskih novina

Paul Ellis/Afp

9:09 - Japanski premijer Fumio Kishida u petak je izrazio žaljenje zbog "velikog gubitka" za međunarodnu zajednicu nakon smrti kraljice Elizabete II., izražavajući svoju "duboku tugu", dok je kineski predsjednik izrazio sućut kraljevskoj obitelji, vladi i britanskom narodu.

"Odlazak kraljice, koja je vodila Ujedinjeno Kraljevstvo kroz turbulentna vremena u svijetu, veliki je gubitak ne samo za britanski narod nego i za međunarodnu zajednicu", rekao je Kishida.

Kraljica Elizabeta II "vladala je 70 godina, što je najduža vladavina u povijesti, i odigrala je iznimno važnu ulogu za globalni mir i stabilnost", rekao je japanski čelnik.

"Uvelike je pridonijela jačanju odnosa između Japana i Ujedinjenog Kraljevstva, posebno posjetom Japanu 1975.", rekao je, dodavši: "Japanska vlada šalje svoju iskrenu sućut britanskoj monarhiji, britanskoj vladi i narodu".

Japan će istaknuti svoje zastave na pola koplja u znak počasti preminuloj kraljici, najavio je glasnogovornik japanske vlade Hirokazu Matsuno.

Kineski predsjednik Xi Jinping izrazio je "iskrenu sućut britanskoj kraljevskoj obitelji, vladi i britanskom narodu" povodom smrti kraljice Elizabete II., javili su državni mediji.

"U ime kineske vlade i naroda, kao i u svoje osobno ime, Xi Jinping izrazio je duboku sućut", objavila je državna televizija CCTV. “Njezina smrt veliki je gubitak za britanski narod”, rekao je šef kineske države.


9:05 - Nakon smrti kraljice Elizabete II. monarhija ima razrađeni plan kako bi trebali izgledati naredni dani do njezinog grandioznog sprovoda u Westminsterskoj opatiji u Londonu koji bi se trebao održati u ponedjeljak.

Detaljan plan iz dana u dan o događajima do pogreba pročitajte OVDJE.


8:43 - Brojni poznati, među kojima Helen Mirren, Daniel Craig, Elton John, Mick Jagger, Ozzy Osbourne, J.K. Rowling i drugi, odali su počast britanskoj kraljici Elizabeti II., koja je preminula ‘mirno‘ u četvrtak u 97. godini.

Opširnije pročitajte OVDJE.


8:22 - Od novoga lica na novčanicama i poštanskim markama do teksta himne, Britanija će doživjeti neke promjene nakon smrti kraljice Elizabete II. i stupanja na prijestolje njezina sina Charlesa III.

Opširnije pročitajte OVDJE.


8:03 Britanski kralj Charles III. obratit će se u petak naciji nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II. u dobi od 96 godina.

Charles III., koji se požurio biti uz kraljicu prije nego što je umrla u svom škotskom domu u četvrtak, otputovao je natrag u London s kraljicom suprugom Camillom, uoči susreta s premijerkom i obraćanja naciji.

Sućut iz cijelog svijeta i dalje pristiže kralju i kraljevskoj obitelji zbog smrti Elizabete II., najdugovječnijeg britanskog monarha. Bila je prisutna na svjetskoj pozornici sedam desetljeća.

U Londonu su se tisuće ljudi okupile ispred Buckinghamske palače, a vijest o smrti kraljice dočekana je uz zaprepaštenu tišinu kad je zastava spuštena na pola koplja.

Mnogi su opisali da osjećaju šok zbog smrti jedinog monarha kojeg je većina Britanaca ikad poznavala.

Charles III., koji je automatski postao kralj Ujedinjenog Kraljevstva i vladar 14 drugih država Commonwealtha, uključujući Australiju, Kanadu i Novi Zeland, rekao je da je smrt bila trenutak velike tuge za njega i njegovu obitelj.

"Duboko žalimo zbog smrti cijenjene vladarice i voljene majke. Znam da će se taj gubitak duboko osjetiti u cijeloj zemlji, kraljevstvu i Commonwealthu i među bezbrojnim ljudima diljem svijeta", priopćio je 73-godišnjak.

Novi kralj trebao bi se susresti s premijerkom Liz Truss prije obraćanja naciji.

Kralj će proglasiti 12 dana žalosti, od danas do dana nakon kraljičina sprovoda.


7:33 Novinari BBC-a prenijeli su atmosferu i misli mladih Britanaca koji odaju počast kraljici Elizabeti II. ispred Buckinghamske palače.

- Nitko više neće vladati tako dugo (70 godina op.a.). Ovo je povijesni dan. Cijeli život imali smo samo kraljicu, od početka. Ovo je jako nestvarno. Do kraja naših života više nikada nećemo vidjeti kraljicu, samo su neki od komentara koje je BBC prenio od mladih Britanaca ispred Buckinghamska palače u četvrtak.

- Imamo osjećaj da je ovo povijesni trenutak. Ovo je kraj jedne ere, uz puno neizvjesnosti, dodao je drugi Britanac.

- Kraljica je bila simbol kontinuiteta i predstavljala je sva četiri dijela našeg Ujedinjenog kraljevstva, glasi još jedan komentar.


7:19 Britanski pjevač Sir Elton John, prijatelj kraljevske obitelji, odao je počast kraljici Elizabeti II. tijekom koncerta u Torontu.

- Bila je nadahnuće. Družio sam se s njom i bila je fantastična. Vodila je zemlju tijekom najvećih, ali i najmračnijih trenutaka graciozno, dostojanstveno, vođena istinski brižnom toplinom, rekao je.

Na koncertu je bilo 50.000 obožavatelja koji su zapljeskali kada je fotografija kraljice prikazana na velikom ekranu.

- Imam 75 godina, ona je sa mnom cijeli život i jako sam tužan što više neće biti sa mnom, rekao je.

Nakon odavanja počasti, Sir Elton je dirljivim tonom izveo skladbu ‘Don‘t Let The Sun Go Down On Me‘.


6:30 Snimljen je trenutak kada je masa okupljenih ispred Buckinghamske palače saznala za smrt kraljice Elizabete II. Nastupila je tišina koju je prekinula jedino zvonjava mobitela. Raspoloženje se promijenilo, svi su najednom imali tmurna lica. Sada je bilo službeno da je kraljica umrla, prenosi BBC.


6:20 Kraljevska obitelj ažurirala je službenu internetsku stranicu royal.uk nakon smrti kraljice Elizabete II., a kralj Charles III. sada je naveden kao Njegovo Veličanstvo Kralj.

Otvorena je online knjiga žalosti gdje ožalošćeni mogu ostaviti svoju poruku. Selekcija bilješki na stranici royal.uk bit će proslijeđena kraljevskoj obittelji, navodi se.

Na stranici royal.uk također se Camilla sada službeno navodi kao kraljica supruga.


5:15 Onog trenutka u kojem je preminula kraljica Elizabeta II., njen sin Charles, prije Princ od Walesa, automatski je postao novi kralj.

Charles će kao monarh biti oslovljavan imenom Charles III. No, prije nego i službeno bude okrunjen kao novi kralj, Charlesa i Britaniju čeka niz protokolarnih obveza, objašnjava BBC.

Za početak, očekuje se da će Charles službeno biti proglašen kraljem u subotu. Proglašenje će se održati u St. James palači pred ceremonijalnim tijelom poznatim pod nazivom Pristupno vijeće.

U teoriji, ceremoniji bi mogli prisustvovati do 700 ljudi, ali s obzirom na relativno kratko vrijeme koje će proteći od Elizabetine smrti, taj će broj vjerojatno biti znatno manji. Tako je, navodi BBC, u slučaju Elizabete II. ceremoniji prisustvovalo oko 200 osoba. Zanimljivo, sam kralj ne prisustvuje toj ceremoniji.

Na sastanku Pristupnog vijeća predsjednik Krunskog vijeća proglasit će smrt kraljice Elizabete II, nakon čega će proklamaciju, u kojoj će se obvezati na podršku novom kralju, potpisati niz dužnosnika i istaknutih osoba Ujedinjenog Kraljevstva, među kojima premijerka, nadbiskup od Canterburyja i lord visoki kancelar.

image

Spomenik kraljici Viktoriji preko puta Buckinghamske palače

Daniel Leal/Afp

Pristupno vijeće trebalo bi se opet sastati u nedjelju, kada će sastanku prisustvovati i kralj. Neće biti klasičnog polaganja zakletve na početku vladavine novog monarha.

No, kralj će imati posebnu izjavu te će se obvezati da će čuvati Crkvu Škotske.Nakon toga, uz zvuk fanfara, Charles će javno biti proglašen novim kraljem i to s balkona St. James palače. Proklamacija će se također pročitati u Edinburghu, Cardiffu i Belfastu. Simbolički vrhunac uzdizanja Charlesa na britansko prijestolje bit će krunidba.

No, s obzirom na organizacijske izazove za takvu grandioznu ceremoniju, ne treba očekivati da će do nje skoro doći. BBC podsjeća da je od trenutka kada je Elizabeta II postala kraljica pa do njene krunidbe prošlo 16 mjeseci.

image
Ben Stansall/Afp

Vijesti o smrti kraljice Elizabete II. jučer smo pratili iz minute u minutu OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:29