DIAMOND PRINCESS

KANADA ĆE EVAKUIRATI DRŽAVLJANE S KRUZERA NA KOJEM IMA HRVATA Testirano preko 1.200 osoba, broj zaraženih koronavirusom porastao za 70

 Kazuhiro NOGI / AFP

Kanada je objavila da će, kao i Sjedinjene Države i Hong Kong prije nje, poslati zrakoplov po svoje zdrave državljane s kruzera Diamond Princess koji je usidren u Yokohami u Japanu.

Kanadski državljani putnici na kruzeru koji pokazuju simptome koronavirusa neće se moći ukrcati na zrakoplov koji će biti poslan, nego će biti prebačeni u neku od japanskih bolnica gdje će dobiti najbolju odgovarajuću zdravstvenu njegu, dodaje se u priopćenju kanadske vlade.

Putnici koji budu evakuirani u Kanadu, SAD i Hong Kong morat će provesti 14 dana u karanteni. Na brodu je 350 američkih državljana i 330 državljana Hong Konga.

Kruzer sa 3.700 putnika i članova posade u karanteni je u Yokohami od 3. veljače nakon što je kod muškarca koji se iskrcao u Hong Kongu prije nego je brod krenuo za Japan dijagnosticiran koronavirus.

Prema podacima japanskog ministarstva zdravstva ukupan broj oboljelih na kruzeru se popeo na 355 osoba.

"Do sada smo napravili testiranje na 1.219 osoba i 355 ih je bilo pozitivno", kazao je japanski ministar zdravstva Katsunobu Kato. To znači da je od subote broj oboljelih porastao za 70. Kako je dodao, od 355 zaraženih njih 73 ne pokazuju simptome bolesti.

Japanske su vlasti dodale i da se, osim 355 zaraženih na brodu, pojavilo novih 53 slučaja na japanskom teritoriju u različitim regijama.

Broj umrlih od korona virusa službeno nazvabog Covid-19 u Kini narastao je na 1.655 i najviše ih u pokrajini Hubei, a u subotu je zabilježan i prva smrt izvan Azije i to u Francuskoj.

Kina je u nedjelju u svom redovitom dnevnom izvješću o broju oboljelih utvrdila da ih je sada gotovo 68.000, odnosno da se u nedjelju pojavilo 2.009 novih slučajeva, što je brojka u opadanju već treći dan zaredom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:02