PODRŠKA BALTIKU

Kanada je zabinuta zbog ruskih prijetnji, želi poslati dodatne vojnike u Poljsku

U srijedu su SAD objavile slanje tri tisuće dodatnih vojnika kako bi se ojačala vojna nazočnost NATO-a u istočnoj Europi

Anita Anand 

 Gints Ivuskans/AFP

Kanada, "vrlo zabrinuta zbog ruskih prijetnji", planira poslati vojna pojačanja u Poljsku i u baltičke zemlje zbog regionalne sigurnosne situacije, objavila je ministrica obrane Anita Anand tijekom posjeta Latviji.

"Moramo promisliti o mogućem slanju dodatnih vojnika iz Kanade u Poljsku i baltičke zemlje", rekla je kanadska ministrica tijekom posjeta bazi Adazi u kojoj je smještena taktička skupina NATO-a pod zapovjedništvom Kanade.

Nazočnost Kanade "u baltičkoj regiji je važna", naglasila je ministrica, podsjećajući da taktička skupina koja je trenutno smještena u Latviji predstavlja najveću kanadsku vojnu nazočnost u inozemstvu.

image

Anita Anand s kanadskim vojnicima u Latviji

Gints Ivuskans/AFP

"Vrlo smo zabrinuti zbog ruskih prijetnji", naglasila je Anand. Kanada će "nastaviti s naporima kako bi osigurala mir i red u svijetu, među kojima i teritorijalno jedinstvo Ukrajine", dodala je.

U srijedu su SAD objavile slanje tri tisuće dodatnih vojnika kako bi se ojačala vojna nazočnost NATO-a u istočnoj Europi, zbog raspoređivanja sto tisuća ruskih vojnika i teškog oružja na granicama s Ukrajinom.

Kanada daje pomoć ukrajinskoj vojsci i osigurava misiju vojne obuke u okviru operacije UNIFIER pokrenute 2015.

image

Anita Anand u Latviji

Gints Ivuskans/AFP

Latvijski ministar obrane Artis Pabriks rekao je da se njegova zemlja sprema poslati u Ukrajinu vojne instruktore koji bi se priključili toj misiji.

NATO je odlučio rasporediti taktičke skupine koje se rotiraju u Poljskoj, Estoniji, Latviji i Litvi nakon što je Rusija anektirala Krim 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:29