OKVIRNI SPORAZUM

Kanada postigla najskuplju nagodbu u povijesti, dat će 40 milijardi dolara djeci starosjedilaca

Dogovor dolazi gotovo 15 godina nakon što je udruga kanadskih starosjedilaca podnijela tužbu zbog kršenja ljudskih prava

Kanadski premijer Justin Trudeau

 Dave Chan/AFP

Kanada je u utorak objavila kako je okvirno dogovorila 40 milijardi kanadskih dolara vrijednu odštetu djeci starosjedilaca koja su odvedena od obitelji i stavljena pod sustav socijalne skrbi.

Dogovori uključuju 20 milijardi kanadskih dolara za potencijalno stotine tisuća djece starosjedilaca koja su odvedena iz obitelji i nisu imale pristup javnim uslugama ili im je on bio otežan.

Dodatnih 20 milijardi dolara predviđeno je za reformu sustava socijalne skrbi u idućih pet godina. Jedan kanadski dolar vrijedi oko 5.24 kuna.

Kanadska vlada je još prošli mjesec objavila da će za odštetu izdvojiti 40 milijardi dolara, no detalje je otkrila tek u utorak. Dogovor dolazi gotovo 15 godina nakon što je udruga kanadskih starosjedilaca podnijela tužbu zbog kršenja ljudskih prava.

Djeca starosjedilaca neproporcionalno su zastupljena u udomiteljskoj skrbi diljem države. Kanada je priznala da je njezin sustav diskriminatoran, no više je puta odbijala platiti odštetu i financirati reforme.

Ovo je najveća financijska nagodba te vrste u kanadskoj povijesti, a konačni dogovor se mora finalizirati do 31. ožujka ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:44