NOVI UDARAC OKOLIŠU

Kanada se povlači iz Kyoto protokola: Ne želi platiti kaznu od 13,6 milijardi dolara zbog zagađenja

Kanadske vlasti smatraju kako Protokol nije realan jer isključuje mnoge značajne zagađivače
 AFP

OTTAWA - Kanada je u ponedjeljak priopćila kako će se povući iz Kyoto protokola o ograničavanju emisije stakleničkih plinova, priopćile su strane agencije.

Time je Kanada postala prva država koja izlazi iz Protokola zadajući tako na simboličnoj razini udarac globalnom sporazumu koji nikada nije zaživio u punoj mjeri ponajviše zbog toga što ne obvezuje glavne svjetske zagađivače na korake prema zaštiti okoliša.

Priopćenje o povlačenju iz Protokola dao je ministar okoliša Peter Kent po povratku iz Durbana gdje je sudjelovao u radu konferencije o klimatskim promjenama na kojoj je dogovoreno da se važenje protokola iz Kyota produlji na pet godina. Dogovorena je i izrada novog dogovora kojim bi se najveće zagađivače, poput Indije i Kine koje uopće nisu obuhvaćene Kyoto protokolom, natjeralo da ograniče emisiju stakleničkih plinova.

Upravo je to bio jedan od glavnih razloga kanadskog odustajavnja - Protokol nije realan jer isključuje mnoge značajne zagađivače. Sjedinjene Američke Države, recimo, uopće nisu sudjelovale u potpisivanju Protokola.

Kent je novinarima objasnio kako je 'Kyoto za Kanadu prošlost', no nije precizirao kada će se povući.

Protokol bi vrlo štetno djelovao na kanadsko gospodarstvo jer bi vlada trebala platiti kaznu od 13,6 milijardi dolara zato što do kraja sljedeće godine neće postići ciljano smanjenje emisije stakleničkih plinova .

- Kanada bi morala, radi ispunjenja ciljeva iz Kyota za 2012. godinu, ukloniti sve kamione, terence, traktore, ambulantna i policijska vozila sa svih kanadskih cesta - zaključio je Kent.

Ovaj su potez kanadske udruge za zaštitu okoliša odmah proglasile nacionalnom sramotom.



zeleno - zemlje koje su potpisale i ratificirale Protokol

smeđe - zemlje koje odbile potpisati Protokol

plavo - Kanada koja se povlači iz Protokola

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 06:38