PROSVJED

Kanada: Vozači kamiona blokirali granični prijelaz s SAD-om zbog obveze cijepljenja

Kamioni su počeli kasno u ponedjeljak blokirati promet mostom Ambassador, smještenim između jezera Erie i Huron
 Kadri Mohamed/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Najprometniji granični prijelaz između SAD-a i Kanade ostao je zatvoren u utorak, objavila je kanadska agencija za granice, nakon što su vozači kamiona blokirali pristupne ceste u ponedjeljak prosvjedujući time protiv vladine odluke o obvezi cijepljenja za vozače koji prelaze granicu.

Vozači zahtijevaju opoziv odluke savezne vlade o obvezi cijepljenja. Prosvjedi su započeli 28. siječnja blokadom ulica kanadske prijestolnice Ottawe.

Policija je od nedjelje navečer zaplijenila tisuće litara goriva te je uklonila kamion cisternu. Kamioni su počeli kasno u ponedjeljak blokirati promet mostom Ambassador, smještenim između jezera Erie i Huron.

Kanadska agencija za kontrolu granice u utorak je objavila da je most zatvoren, ali je policija kasnije objavila da je promet mostom prema SAD-u omogućen.

Kanada izvozi 75 posto svojih dobara u SAD, a mostom uobičajeno prolazi oko 8 tisuća kamiona dnevno.

"Došli smo ovdje poslati poruku, a poruka se ne probija", kazao je novinarima glasnogovornik prosvjeda Tom Marazzo u ponedjeljak navečer.

Kanadski premijer Justin Trudeau pojavio se u javnosti u ponedjeljak po prvi puta u više od tjedan dana, nakon što je bio zaražen covidom-19, te je poručio da prosvjedi moraju prestati.

Trudeau će odgovarati na pitanja parlamentaraca u utorak.

"Pojedinci pokušavaju zaustaviti našu ekonomiju, našu demokraciju i dnevni život građana", kazao je na izvanrednoj sjednici Donjeg doma kanadskog parlamenta u utorak.

"To mora prestati", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:39