‘OPTUŽBE BEZ OSNOVE‘

Kanadski kardinal dodirivao ženu po stražnjici, Papa ne pokreće kanonski proces: ‘Nema elemenata‘

Preliminarnom istragom utvrđeno je da ne postoji niti jedan utemeljen motiv za otvaranje istrage za seksualno napastovanje osobe F.

Papa Franjo i kardinal Marc Ouellet

 Tiziana Fabi/AFP

Papa Frane neće pokrenuti kanonski proces protiv kardinala Marca Ouelleta, optuženoga u Kanadi za spolno uznemiravanje, konkretno za "neprikladno dodirivanje" gospođe navedene pod inicijalom F.

Ravnatelj Ureda za novinstvo Svete Stolice Matteo Bruni obznanio je u četvrtak da je "završena preliminarna istraga koju je Papa povjerio o. Jasquesu Servaisu DI, čiji je zaključak bio da nema elemenata za započinjanje procesa kardinalu Oulletu za spolno nasilje".

Prema toj obznani, Papa je ponovo ispitao isusovca o. Servaisa i dobio potvrdu da "ne postoji niti jedan utemeljen motiv za otvaranje istrage za seksualno napastovanje osobe F. sa strane kardinala Marca Ouleta. Ni u svojoj napisanoj izvijesti upućenoj Svetom Ocu, ni u svjedočenju preko Zooma koje sam ja [Servais] saslušao u nazočnosti jednog člana dijecezanskog odbora ad hoc, ta osoba nije iznijela nikakvu optužbu koja bi dala osnovu toj istrazi."

Bruni nastavlja: "Nakon daljnjih prikladnih konsultacija papa Frane izjavljuje da ne postoje dovoljni elementi za otvaranje kanonske istrage za spolno napastovanje osobe F. sa strane kardinala Ouelleta."

Kardinal Ouellet, Kanađanin, istaknuti je član Rimske kurije: prefekt Dikasterija za biskupe, koji pretresa prijedloge iz biskupija i biskupskih konferencija za imenovanje novih biskupa te ih podastire Papi koji pak ima slobodne ruke pri imenovanju, ali se uglavnom mora oslanjati na izvijest apostolskog nuncija i stav Dikasterija.

Dodirnuo joj stražnjicu

Kroz filter Dikasterija za biskupe prolaze svi budući biskupi Katoličke crkve rimskog obreda, što znači i svi budući kardinali, a onda i svi budući pape. A na čelu toga presudnoga kadrovskoga gremija Katoličke crkve je upravo kardinal Marc Armand Ouellet (78), član malobrojne Svećeničke družbe Sv. Sulpicija, koji je prethodno (2002-2010) bio nadbiskup u Québecu, te jedan od mogućih kandidata za papu u konklavu 2013. Ouellet je 2019 navršio kanonsku dob za mirovinu, a pri kraju mu je drugi petogodišnji mandat na mjestu prefekta Dikasterija (donedavno: Kongregacije) za biskupe u Franinu pontifikatu.

Kardinal Ouellet je samo jedan od 88 svećenika ili službenika arhidijeceze u Québecu obuhvaćenih dvjema kolektivnim tužbama za spolno nasilje koje su podnesene u svibnju. Ovih dana je tužbe odobrio istražni sudac u Québecu, pa odvjetnička pisarna Arsenault Dufresne Wee Avocats iz Montréala ima 90 dana vremena za podnošenje baznih dokumenata radi dokazivanja navodnih kaznenih djela. Optužbe su, dakle, još u preliminarnoj fazi, ali su, nakon odluke istražnog suca, u utorak postale dostupne javnosti.

Iz obznane Ureda za novinstvo Svete Stolice moglo bi se zaključiti da je Papa bio informiran ranije, pa je stigao provesti svoju preliminarnu istragu preko teologa isusovca Servaisa.

Optužbe je, preko zajedničke odvjetničke akcije, podnijela 101 osoba. Jedna od njih je gospođa F., koja tvrdi da ju je kardinal Ouellet 2010 više puta dodirivao neprikladno, bez njezine želje, pa da joj je jednom prešao dlanom preko leđa, a drugi put dodirnuo stražnjicu.

Pravomoćnu presudu u tome kaznenom procesu u Kanadi ne treba očekivati veoma brzo. Kanonski proces u Katoličkoj crkvi odvija se neovisno od kaznenog procesa u nekoj državi, te se temelji na crkvenome Zakoniku kanonskog prava, a ne na državnim zakonima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:24