KRIZA U AUSTRIJI

Kancelar Sebastian Kurz podnio ostavku! Funkcije su ga stajale sporne SMS poruke...

Kurz je ostavku podnio nakon što je postalo jasno da neće imati dovoljan broj glasova na sjednici parlamenta na kojoj se trebalo glasati o njegovoj sudbini na čelu vlade
Sebastian Kurz
 Georg Hochmuth

"Moja zemlja mi je važnija od mene samoga", rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz i podnio ostavku na konferenciji za novinare u subotu navečer.

U izjavi koja je objavljena na televiziji, Kurz objašnjava kako želi "napraviti prostora" kako bi osigurao da Austrija ima "stabilnu vladu". Za nasljednik je predložio Alexandra Schallenberga, aktualnog ministra vanjskih poslova.

Kurz je ostavku podnio nakon što je postalo jasno da ga koalicijski partner Zeleni neće podržati i da neće imati dovoljan broj glasova na posebnoj sjednici parlamenta na kojoj se trebalo glasati o njegovoj sudbini na čelu austrijske vlade. Schallenberg nije član stranke koju vodi Kurz, pa bi bio prihvatljiviji za Zelene.

Tužitelji su u srijedu pretresli nekoliko lokacija povezanih s Kurzovom vladajućom Narodnom strankom (ÖVP) i objavili da je austrijski kancelar i još devetero osoba pod istragom zbog tvrdnji da su koristili vladin novac kako bi osigurali da se o njima pozitivno izvještava u medijima.

"Proteklih dana protiv mene su podignute kaznene prijave. Optužbe su krive. Moći ću to razjasniti, duboko sam uvjeren u to", rekao je Kurz dodavši da bi "volio da se pretpostavka nevinosti odnosi i na njega".

Međutim, Kurz je priznao da su pojedine poruke koje je napisao i koje su ga dovele u probleme, nastale u "žaru trenutka" te da bi ih danas drugačije formulirao.

image
Sebastian Kurz
Georg Hochmuth

"I ja sam samo čovjek s emocijama i greškama", rekao je Kurz.

Radi se o porukama iz 2016. godine, nastale dok je Kurz obnašao funkciju ministra vanjskih poslova. Iako je u javnosti prikrivao interes za preuzimanje vodstva ÖVP-a, SMS poruke koje su tužitelji pronašli otkrivaju suprotno. Poruke otkrivene u telefonu Thomasa Schmida, Kurzova prijatelja koji je u to vrijeme bio na funkciji tajnika u Ministarstvu financija, ukazuju na to da je Kurz aktivno radio na definiranju medijskog imidža kako bi poboljšao šanse za preuzimanje ÖVP-a i naposljetku dolaska na funkciju kancelara.

U vladajućoj stranci podrška Kurzu se nedavno urušila. Pokrajinska vijećnica za obrazovanje i kulturu u Tirolu Beate Palfrader prva se javno distancirala od Kurza. Umjesto da bezuvjetno stoji iza Kurza, rekla je da joj se u ovom trenutku čini "važnije, bolje i ispravnije zahtijevati potpuno pojašnjenje" aktualne situacije.

Oporba je najavila da će u utorak podnijeti prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Kurzu, a čelnik Zelenih i vicekancelar Werner Kogler rekao je da su "ozbiljne, strašne optužbe" bacile sumnju na "sposobnost kancelara da djeluje i učinkovito obavlja svoju dužnost".

image
Sebastian Kurz
Georg Hochmuth/AFP

Protiv Kurza se vodi i istraga zbog navodnog lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom za rasvjetljavanje tzv. Ibiza skandala u jeku kojeg je na proljeće 2019. pala i tadašnja narodnjačko-slobodnjačka vlada, sastavljena od narodnjaka i ekstremne desnice. I za taj slučaj Kurz je odbacio krivnju.

Kurz nije najavio potpuno povlačenje iz politike. Ostat će čelnik zastupničkog kluba ÖVP-a u Parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:05