PLAN ANGELE MERKEL

Kancelarka otkrila kako će Njemačka izaći iz lockdowna, ali i upozorila: ‘Usred trećeg vala smo‘

Iduće srijede kancelarka će se sastati s liderima 16 njemačkih saveznih pokrajina kako bi diskutirali o izlazu iz lockdowna
Angela Merkel
 Tobias Schwarz

Njemačka kancelarka Angela Merkel navodno je na sastanku iza zatvorenih vrata rekla zastupnicima da je Njemačka već usred trećeg vala epidemije i upozorila da popuštanje mjera u toj zemlji mora biti postupno, piše Deutsche Welle.

Dodala je kako zemlja mora ići korak po korak s popuštanjem kako se epidemija koronavirusa ne bi razbuktala.

- Ne možemo si dopustiti nagle uspone i padove, navodno je rekla Merkel na online sastanku parlamentarnog kluba CDU-a.

Iduće srijede kancelarka će se sastati s liderima 16 njemačkih saveznih pokrajina kako bi diskutirali o izlazu iz lockdowna koji je započeo u studenom i trajat će najmanje do 7. ožujka.

Osim što je zastupnicima rekla kako je Njemačka u trećem valu epidemije, Merkel je izjavila i da se novi sojevi koronavirusa nastavljaju širiti zemljom.

Zastupnicima CDU-a je rekla kako bi se otvaranje zemlje trebalo odvijeti u tri faze.

Prva uključuje osobne kontakte među različitim kućanstvima, kao i otvaranje škola te dopuštanje sportskih aktivnosti. Ovo blago popuštanje bilo bi popraćeno povećanim brojem testiranja.

Cijepljenju učitelja i odgojitelja također bi se dao prioritet.

Merkel je na prošlom sastanku sa čelnicima savzenih država poručila kako se sedmodnevna incidencija mora spustiti na 35 kako bi se krenulo u popuštanje. Aktualna incidencija u Njemačkoj iznosi 60,5 na 100.000 stanovnika. No, kao i drugdje, epidemiološka situacija varira u različitim dijelovima zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:04