PREDSJEDNIČKI IZBORI

Kandidat ljevice slavio na otočju koje je jedan od uspješnih primjera demokracije u Africi

Predsjednik nema velike ovlasti. Zelenortski Otoci imaju poluparlamentarni sustav u kojemu veću ulogu imaju premijer, vlada i parlament
Jose Maria Neves
 Jewel Samad/AFP

Kandidat ljevice na Zelenortskim Otocima, bivši premijer Jose Maria Neves, pobijedio je već u prvom krugu predsjedničkih izbora održanih u nedjelju na tom otočju koje se spominje kao primjer uspješne demokracije u zapadnoj Africi, pokazuju privremeni rezultati objavljeni na službenoj mrežnoj stranici.

Neves (61), član Afričke stranke za neovisnost Zelenortskih Otoka (PAICV) i predsjednik vlade od 2001. do 2016., osvojio je 51,5 posto glasova, što je potrebna apsolutna većina za izbor u prvom krugu, pokazuju rezultati sa 97 posto biračkih mjesta.

Jose Maria Neves znatno vodi ispred Carlosa Veige (71) iz Pokreta za demokraciju (MpD, desni centar, većinski u parlamentu), također bivšeg premijera koji je dužnost obnašao od 1991. do 2000. i koji je osvojio 42,6 posto glasova, pokazuju isti rezultati.

Na birališta nije izašlo 51,7 posto glasača upisanih u birački popis.

Veiga je na televiziji priznao poraz i čestitao protivniku. Rezultate još treba potvrditi izborno povjerenstvo. Ako to učini, Zelenortska Republika će dobiti kohabitacijsku vlast.

Na parlamentarnim izborima 18. travnja na vlast se vratio MpD premijera Ulissesa Correire e Silve (38 mjesta), a PAICV-a je osvojio 30 od 72 mjesta u parlamentu.

Predsjednik nema velike ovlasti. Zelenortski Otoci imaju poluparlamentarni sustav u kojemu veću ulogu imaju premijer, vlada i parlament.

Ukupno 398.864 stanovnika Zelenortskih Otoka s pravom glasa, među kojima 56.000 u inozemstvu, biralo je kandidata među sedmoricom suparnika, na dužnost predsjednika tog vulkanskog otočja u Atlantiku blizu Senegala.

Ovo je bio izbor petog predsjednika neovisne Zelenortske Republike nakon Jorgea Carlosa Fonsece iz MpD-a koji se nije mogao kandidirati za treći uzastopni mandat.

Od uvođenja višestranačja 1990., petnaest godina nakon osamostaljenja od Portugala, PAICV i MpD se smjenjuju na vlasti bez sukoba, što je svijetli primjer demokracije koja nazaduje u drugim dijelovima zapadne Afrike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. siječanj 2022 01:07