CDU OPET RASTE

Kandidatkinja Zelenih za kancelarku naljutila Nijemce nepopularnom idejom: Protivi se čak 72% građana

U sklopu šireg plana Zelenih u zaštiti klime, želi da se cijena benzina postupno povećava u narednim godinama, za 16 centi
Annalena Baerbock
 Ronny Hartmann/AFP

Demokršćani Angele Merkel ponovo su uvjerljivo najjača stranka u Njemačkoj, s 29 posto podrške, dok su Zeleni na drugom mjestu s 22 posto, pokazalo je novo ispitivanje javnog mnijenja njemačkog tjednika Spiegel. Socijaldemokrati su na trećem mjestu sa 16 posto glasova ispitanika, liberali (FDP) imaju 12 posto, AFD 10 posto, a Ljevica 6 posto. Liberali sebe vide kao treću stranku u zemlji, Zeleni su u padu, piše berlinski Tagesspiegel. Izbori u Njemačkoj najavljeni su za rujan.

Kandidatkinja Zelenih za kancelarku Annalena Baerbock i dalje je jako omiljena, no njoj i stranci popularnost pada zbog niza poteza, dok demokršćanima i njihovom kandidatu Arminu Laschetu raste. Posljednji je za Nijemce teško svarljiv: u intervjuu za Bild supredsjedateljica Zelenih Baerbock ponovila je kako je plan njezine stranke da se cijena benzina postupno povećava u narednim godinama, za 16 centi. To je dio šireg plana Zelenih o zaštiti klime.

Čak 72 posto Nijemaca protivi se tome, pokazalo je Spiegelovo istraživanje. Vozačima je ideja još mrskija: protiv je njih 81 posto. Samo 14 posto Nijemaca koji žive na selima, u slabo naseljenim područjima gdje su ljudi ovisni o automobilima, slažu se s prijedlogom Zeleni. No ni u gradovima s dobrim javnim prijevozom ideja ne uživa natpolovičnu podršku. Oko cijene goriva Zeleni će naići na otpor i kod svog temeljnog biračkog tijela, piše Spiegel.

Sve viša cijena benzina ne znači bolju zaštitu klime, nego samo veću frustraciju, poručio je ministar financija Olaf Scholz, ujedno kandidat socijaldemokrata za kancelara. "Svatko tko nastavi zavrtati vijak s cijenom goriva, pokazuje koliko je ravnodušan prema potrebama građana", rekao je Scholz za visokotiražni Bild.

Ministar prometa Andreas Scheuer (CSU) također se izjasnio protiv daljnjeg poskupljenja goriva. Za njega je zahtjev Zelenih za višim cijenama "zabrinjavajuć".

Annalena Baerbock je u nedjelju rekla za Bild da je benzin već poskupio za 6 centi početkom ove godine, kad je prvi put uvedena shema obeštećenja za ispuštanje CO2, poručujući da se ona mora postupno povećavati na 16 centi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:29