PAPA FRANJO

‘Kanonsko pravo je važan korak u borbi protiv zlostavljanja‘

Vatikan je u četvrtak ponovio da osjeća "sram i kajanje" zbog spolnog zlostavljanja koje su svećenici počinili nad maloljetnicima...

Papa Franjo

 Alberto Pizzoli

Papa Franjo pozvao je u petak na strogu primjenu kanonskog prava u borbi protiv zlostavljanja u Katoličkoj crkvi.

"Crkva, uz Božju pomoć, nastavlja s obvezom da osigura pravdu žrtvama koje su zlostavljali naši članovi, primjenjujući s posebnom pozornošću i strogošću propisano kanonsko pravo", rekao je Franjo.

Papa Franjo rekao je to u Apostolskoj palači dok je primao predstavnike Kongregacije za nauk vjere, vatikanske vlasti koja se bavi izvješćima o zlostavljanju.

Franjo je ukazao na nedavne reforme koje olakšavaju pozivanje na odgovornost zlostavljača u Crkvi.

"Ovo samo po sebi ne može biti dovoljno za suzbijanje ovog fenomena, ali je važan korak prema ponovnom uspostavljanju pravde, popravljanju skandala i smjeni počinitelja", rekao je 85-godišnji papa.

Vatikan je u četvrtak ponovio da osjeća "sram i kajanje" zbog spolnog zlostavljanja koje su svećenici počinili nad maloljetnicima, nakon objavljivanja neovisnog izvješća u kojemu se dovode u pitanje postupci pape emeritusa Benedikta XVI.

Umirovljenog papu Benedikta XVI. koji se 2013. odrekao službe, teško se sumnjiči u tom neovisnom izvješću o spolnom zlostavljanju malodobnika u nadbiskupijama Muenchen i Freising koje je u četvrtak objavljeno u Njemačkoj. Papa emeritus upravljao je tim biskupijama od 1977. do 1982.

U izvješću koje je naručila Katolička crkva, odvjetnici navode da kardinal Joseph Ratzinger, prije nego je izabran za papu, nije učinio ništa kako bi udaljio četvoricu crkvenih ljudi koje se sumnjičilo za spolno zlostavljanje malodobnika.

Umirovljeni papa Benedikt XVI. kojemu su 94 godine i živi u skrovitosti u samostanu u Vatikanu, "odlučno" je odbio bilo kakvu odgovornost u izjavi koju je poslao odvjetnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:36