POŠAST U AUSTRALIJI

‘Kao da gledam smeđi tepih, bili su na kući, na ogradi, penjali su se po meni... Govorimo o milijunima‘

Bježeći od poplave milijuni pauka, raznih drugih insekata, zmija i guštera sklanjaju se na suho prekrivajući cijele kuće
Poplave u Australiji izazvale najezdu pauka
 Saeed Khan/Afp/Profimedia/ Youtube

Kad se u ponedjeljak ujutro Matt Lovenfosse probudio, ispred kuće ga je zatekao smeđi tepih, piše Guardian. 'Izašao sam pogledati o čemu se radi. To su bili milijuni paukova', kazao je Lovenfosse.

Bježali su pred vodom koja je nadirala iz pravca potoka Kinchela, izlijevajući se stražnjim dijelom imanja obitelji Lovenfosse na sjevernoj obali Novog Južnog Walesa.

'Nevjerojatno. To je ludo', rekao je za Guardian Australia. 'Pauci su se popeli na kuću, na ogradu, gdje god su stigli.'

Pauci nisu jedine životinje koje je primijetio kako bježe od poplava. 'Kad voda naraste, zmije se popnu na drveće', rekao je Lovenfosse.

Bježe na suho

Dok rekordne kiše i dalje padaju na obale Novog Južnog Walesa i južni Queensland, uzrokujući sveopće poplave, životinje i insekti bježe na suho.

Shenae i Steve Varley svjedočili su sličnom fenomenu u nedjelju, kada su posjetili uvalu Penrith u zapadnom Sydneyju. Shenae je rekla da su pauci prekrili 'ogradu koja nije pod vodom cijelom dužinom'.

'Bilo je tu i guštera, mrava, u osnovi svih insekata, cvrčaka - svi se samo pokušavaju maknuti od poplavnih voda. Moj je suprug to snimio, jer ja nisam bila blizu. Mirno je stajao, a pauci su mu se penjali po nogama. Gušter ga je koristio kao nekakvu vrstu mosta da se makne od vode. Uvala Penrith redovito poplavljuje i to nije nešto o čemu sam ikad prije razmišljala', rekla je.

Stanovnica Macksvillea, Melanie Williams, također je bila šokirana mnoštvom pauka koji su se popeli na vanjski zid njezina doma dok su bježali na više tlo. 'Povremeno vidim pauke oko kuće, ali nikad ništa slično ovome, bilo je jednostavno suludo', rekla je za ABC.

Pauci ispred njezine kuće bili su 'užasni', ali susjed joj je rekao da ih je u njegovoj garaži bilo dvostruko više, rekla je za Guardian Australia.

Lovenfosse je rekao da je svjedočio istoj pojavi u poplavi prije 20 godina, kada je imao sedam godina.

Doktorica Lizzy Lowe, arahnologinja iz neovisne istraživačke tvrtke Cesar Australia, rekla je da je uobičajeno da se pauci pojavljuju tijekom poplava, ali samo u određeno doba godine.

'U proljeće i ljeto vrhunac je sezone pauka. Mnogi će zimi uginuti ili preživjeti kao vreće s jajima. Ako ljeti dođe do poplave, vidjet ćete puno pauka. Nema više pauka nego što bi ih bilo inače. No sad ih vidite više jer ova vrsta obično obitava ispod zemlje', kazala je.

Lowe je pozvala ljude koji dolaze u kontakt s paucima da pokažu suosjećanje, čak i ako su preplašeni.

'To su domaće vrste koje pokušavaju preživjeti. Posljednje što želite učiniti je izvaditi sprej protiv insekata. Pauci će učiniti sve što mogu da pobjegnu čim razina vode opadne. Neće nikome učiniti ništa nažao', rekla je.

Važni za ekosustav

Williams je naglasila važnost pauka za ekosustav.

'Oni su vrlo, vrlo dobri lovci na kukce, pa kad biste se riješili svih pauka, mučili bi vas kukci. Trebali bismo brinuti o spašavanju pauka jednako kao i o spašavanju koala.'

Ljudi bi bili sretni kad bi kiša pomogla zaustaviti trajnu pošast miševa u Novom Južnom Walesu, ali stručnjaci kažu da to nije baš vjerojatno.

'Teško je tako nešto predvidjeti', rekao je znanstvenik iz CSIRO-a, Steve Henry.

'Svakako zapadna područja ne dobivaju istu količinu kiše kao ona na istoku. Ukoliko ne dobijemo dovoljno kiše da se vodom ispune sve mišje rupe, to sve skupa neće imati značajan učinak.'

Na primjer, 86 mm kiše zabilježeno tijekom vikenda u Gilgandri bila je dobra količina kiše, ali to nije dovoljno da potopi miševe jer se oni tijekom poplave sklone na sigurno i čekaju da voda ode.

'Kiša može učiniti da uvjeti života budu manje povoljni za miševe, ali ove poplave neće imati utjecaja na najezdu miševa', rekao je Henry.

Kad su poplave ubijale miševe, to se obično događalo brzo. 'Farmeri se prisjećaju vremena kad su miševi znali nestati gotovo preko noći', rekao je Henry. 'Njihov broj dođe do tako visoke razine da se nađu pod velikim stresom, počnu ostajati bez hrane, što olakšava širenje bolesti, počinju jesti one bolesne jedinke, čak i vlastite mladunce i onda je sve gotovo. To je prilično tmurna priča.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:30