TKO JE JOE BIDEN

Kao dječak je toliko mucao da su mu se rugali, a život mu je obilježila obiteljska tragedija

Samoproglašeni borac za jedinstvo nacije koji potječe iz radničke klase i njeguje osobni odnos s biračima, mnogima ulijeva povjerenje
Joe Biden
 Olivier Douliery/AFP

Joe Biden, obilježen velikom obiteljskom tragedijom i u sutonu dugogodišnje političke karijere, napokon je uzdignut za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke.

Demokrati se nadaju da će upravo on, unatoč svojoj visokoj dobi, pobijediti predsjednika Donalda Trumpa, kojega je mnogim Amerikancima, ako je suditi po anketama, već dosta.

Dok je Trump u Bijelu kuću donio bahatost i bombastičnost, prekršivši mnoge uzuse ponašanja i raskinuvši važne međunarodne sporazume, Biden, samoproglašeni borac za jedinstvo nacije koji potječe iz radničke klase i njeguje osobni odnos s biračima, mnogima ulijeva povjerenje.

Sijede kose, šarmantna osmijeha i s dugogodišnjim iskustvom senatora, ostavlja dojam dobrodušnog djedice koji bi možda mogao smiriti naciju na rubu živčanog sloma.

I dok tog 77-godišnjeg političkog veterana Trump ismijava kao „Pospanog Joea”, on je uvjeren da će nakon Trumpove turbulentne vladavine Amerikancima dobro doći malo mira.

Trump svoju politiku sažima riječima „pobijediti, pobijediti, pobijediti”.

Biden, koji je za svoju potpredsjedničku kandidatkinju izabrao Afroamerikanku indijskih korijena i iskusnu tužiteljicu Kamalu Harris, ističe da je riječ o nečem daleko većem: „Borbi za dušu Amerike”.

„Radničke obitelji trebaju nekoga na svojoj strani... jer s ovim predsjednikom to sigurno nemaju”, naglasio je u srijedu.

„To će se promijeniti”.

Duga politička karijera

Trumpu su 74 godine, a Biden će nedugo nakon izbora u studenome napuniti čak 78, pa bi tako, ako pobijedi, bio najstariji američki predsjednik u povijesti.

Biden je bio jedan od najmlađih senatora u povijesti zemlje i na toj je dužnosti proveo tri desetljeća nakon čega je osam godina bio potpredsjednik prvom crnom predsjedniku, Baracku Obami. S pravom se može reći da je živuća povijest.

No pored velikih uspjeha doživio je i velike neuspjehe, primjerice neuspjele pokušaje da osvoji Bijelu kuću 1988. i 2008.

Čak i ovaj put činilo se da će mu kampanja propasti nakon poraza na predizborima od gorljivog ljevičara Bernieja Sandersa u Iowi, New Hampshireu i Nevadi.

No uspio se ipak trijumfalno vratiti u utakmicu u Južnoj Karolini zahvaljujući premoćnoj potpori afroameričkih birača, koji su ključna demokratska biračka baza.

Obiteljska tragedija

Bidenova poruka temelji se velikim dijelom na njegovoj povezanosti s još uvijek popularnim Obamom i njegovoj umjerenoj političkoj orijentaciji u vrijeme jako izraženih nacionalnih podjela.

Ali odskače po tome što ne skriva svoju bol, suprotno od Trumpa koji ne pokazuje emocije.

Bidenova prva supruga Neilia Hunter i jednogodišnja kći Naomi poginule su u automobilskoj nesreći 1972. kada su išle u božićni shopping, samo nekoliko tjedana nakon što je Biden prvi put izabran za senatora.

U nesreći su njihovi sinovi Beau (4) i Hunter (2) bili teško ozlijeđeni, a 30-godišnji Biden prisegnuo je za senatora pored njihovih bolničkih kreveta.

image
Joe Biden
DEMOCRATIC NATIONAL CONVENTION/AFP

Biden je drugu suprugu, učiteljicu iz Pennsylvanije Jill Jacobs, upoznao 1975., a vjenčali su se dvije godine poslije. Imaju kći Ashley.

Oba dječaka oporavila su se od ozljeda, a Beau je krenuo očevim stopama i posvetio se politici. Postao je glavni državni tužitelj savezne države Delaware i razmišljao je i da se kandidira za guvernera, ali je umro od tumora na mozgu 2015. u dobi od 46 godina.

Početkom travnja, tijekom jednog internetskog razgovora s pristašama, osvrnuo se i na svoju obiteljsku tragediju, citirajući bivšeg britanskog premijera Winstona Churchilla: „Ako prolazite kroz pakao, samo nastavite hodati”.

Drugi sin

Biden toliko često ponavlja te obiteljske priče da su, unatoč njegovoj očiglednoj tuzi, one postale dio njegova političkog brenda.

Njegov mlađi sin Hunter druga je stvar.

Hunter Biden, koji je kao odvjetnik i lobist u karijeri promijenio puno radnih mjesta, dobio je unosnu poziciju u upravnom odboru ukrajinske plinske kompanije optužene za korupciju dok je Biden bio potpredsjednik.

Trump je, vjerujući da je pronašao slabu točku koja bi Bidenu mogla uništiti kampanju, prošle godine pritiskao Ukrajinu da istraži Hunterovu prošlost. Ukrajinci Bidenu nisu pronašli ništa, a Trumpova zloupotreba političke moći dovela je do postupka njegova opoziva.

Trump sad, pak, insistira na, kako tvrdi, krhkom mentalnom zdravlju Joea Bidena, hvaleći se s druge strane svojim sposobnostima, pa i time kako je „izvrsno” riješio kognitivni test.

Time je možda potaknuo Bidena da ovaj mjesec ljutito odgovori novinaru kada ga je upitao je li i on spreman riješiti taj test.

„Zašto bih se dovraga testirao?”, rekao je.

„Ujak Joe”

Joseph Robinette Biden Jr. rođen je u Scrantonu u Pennsylvaniji 20. studenoga 1942. u irskoj katoličkoj obitelji. Otac mu je bio prodavač automobila. Kad je Bidenu bilo deset godina obitelj se preselila u Delaware.

Rado ističe da potječe iz radničke obitelji, a ne skriva ni da je kao dječak toliko mucao da su mu se rugali.

Uspio je to prevladati i manu smatra blagoslovom koji mu je dao „uvid u ljudsku patnju”.

Zbog njegove neformalnosti ljudi ga zovu „Ujak Joe”. Ali sklon je i gafovima u javnosti, a zbog često nesuvislih izjava mnogi postavljaju pitanja o njegovu mentalnom zdravlju.

Bidenova dugogodišnja politička karijera pruža Trumpu priliku da mu pronađe pogreške i neugodnosti.

Ali njegova dugovječnost je ujedno i njegova prednost - malo se toga o njemu ne zna. U vrijeme velikih nacionalnih previranja, njegovo veliko političko iskustvo moglo bi biračima biti privlačno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2022 15:27