BORIS JOHNSON

Kao gradonačelnik pogodovao dvjema ljubavnicama?

Osim za Arcuri, provest će se istraga i oko Helen Macintyre, s kojom Johnson ima dijete izvan braka
Boris Johnson (lijevo) i Jennifer Arcuri (desno)
 REUTERS

Dok mu Brexit prijeteće lebdi nad glavom, britanski premijer Boris Johnson našao se u još jednom problemu zbog optužbi da je pogodovao u poslovanju bivše manekenke, poduzetnice i navodne ljubavnice Jennifer Arcuri. Američka poduzetnica podigla je prašinu ovaj vikend kad je u intervjuu za ITV rekla da je čuvala Johnsonove tajne, a on ju je zauzvrat “odbacio kao kakvog gremlina”.

“Bila sam ti lojalna, vjerna i uvijek podrška. Čuvala sam tvoje tajne, bila sam ti prijateljica.

Nije mi jasno zašto si me blokirao i ignorirao, kao da sam djevojka za jednu noć ili neka žena koju si pokupio u baru – jer ja to nisam bila i ti to znaš. Jako sam povrijeđena što si me odbacio kao da sam gremlin”, obratila se Arcuri direktno Jonsonu u televizijskom intervjuu.

Pozivi

U ekskluzivnom razgovoru Arcuri nije rekla u kakvoj je točno vezi bila s premijerom Johnsonom, ali je objasnila da su imali “specijalan odnos” koji je bio naprasno prekinut u jednom trenutku kad se Johnson prestao odazivati na pozive. Umjesto njega, na pozive se javljao njegov asistent koji je na Arcurina pitanja odgovarao na kineskom jeziku.

“Zvala sam ga da ga pitam kako da se postavim u cijeloj toj medijskoj pažnji, ali su mi rekli da premijer ima veće stvari na pameti. Odbačena sam kao da sam jedna od Kennedyjevih djevojaka koja dolazi u Bijelu kuću odraditi ‘posao’”, ogorčeno je komentirala Arcuri.

Prve optužbe da je premijer kršio zakon dok je bio gradonačelnik Londona, zbog povlastica koje je pružao Arcuri, izašle su u rujnu ove godine. Vlada je tada pregledala i odbacila optužbe da je potpora u iznosu od 100 tisuća funta koju je dobila Arcurina tvrtka od Odjela za kulturu, medije i sport, bila nezakonita. Međutim, istragu oko afere s Arcuri će provesti i neovisno policijsko povjerenstvo (IOPC).

Naplata

Osim toga, provest će se i istraga oko premijerova odnosa s Helen Macintyre, još jednom Johnsonovom ljubavnicom s kojom je imao i izvanbračno dijete. Istraga bi trebala pokazati je li Johnson, koji je tada bio londonski gradonačelnik, prekršio zakon jer je poznavao Macintyre prije nego je ona bila zaposlena kao savjetnica u Gradskoj vijećnici. U prvoj istrazi ove afere zaključeno je kako se radi o “previdu” te da je Johnson počinio “manju tehničku povredu kodeksa ponašanja”.

Ta presuda je bila prije osam godina, ali The Guardian saznaje da će se ponovno ispitivati i taj slučaj, u sklopu istrage Johnson-Arcuri. Neovisno povjerenstvo će službenu izjavu o tome hoće li biti istrage objaviti nakon općih izbora koji su predviđeni za 12. prosinca.

Glasnogovornik Konzervativne stranke izjavio je kako su sve navodne nezakonitosti vezane uz postupanje Borisa Johnsona “netočne i neosnovane” te da se radi o “politički motiviranoj” istrazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:58