RUSKA ŽELJEZNA LUTKA

‘Kao klinka gledala sam američku seriju ‘Prijatelji‘. Već tada mi je bilo sve jasno, tu leži uzrok rata‘

Prije trideset godina Simonjan, bila je u SAD-u putem programa školske razmjene, te je tada po prvi puta pogledala seriju

Margarita Simonjan

 Screenshot/Twitter/Screenshot/Twitter

Putinova propagandistica Margarita Simonjan tvrdi da je gledajući televizijsku seriju Prijatelji, još dok je bila dijete naučila da postoji ‘nepremostivi jaz‘ između Istoka i Zapada.

Glavna urednica mreže Russia Today, koju financira Kremlj, u nedjelju je također opravdala invaziju na Ukrajinu kao rat ‘o našem pravu da odgajamo svoju djecu da budu kao mi, a ne oni.‘

Prije trideset godina Simonjan, koja je trenutno pod sankcijama Zapada, bila je u SAD-u putem programa školske razmjene. Isprva joj se činilo kako su dvije nacionalnosti vrlo slične, no ubrzo nakon što je pogledala epizodu Friendsa kaže kako je shvatila da postoje jasna razlika između SAD i njene Rusije.

- Stvari su tada tek isplivale na površinu s prvim ključanjem tog kipućeg ultraliberalnog boršča. Tragovi su bili mali, teško ih je bilo primijetiti. Morali ste jako paziti da biste to primijetili u TV seriji Prijatelji iz 1994., koja je vjerojatno najpopularnija američka TV serija svih vremena i personifikacija američke kulture- kazala je Simonjan.

I sam Putin je izjavio kako je rat bitka protiv zapadnih interpretacija slobode i tolerancije, kao i da Zapad promiče ‘otvoreni sotonizam‘.

Naravno, narativ Simonjan nije ništa novo. Putinovi stručnjaci redovito zagovaraju desetkovanje Ukrajine ili pustošenje Zapada nuklearnim oružjem na više državnih TV kanala. No najgori dosad bio je divljački govor voditelja Antona Krasovskog, koji je izazvao užas čak i među njegovim kolegama, pozvavši na utapanje ukrajinske djece Simonjan ga je odmah suspendirala, Krasovski se ispričao, ali nije povukao komentar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:05