NEMA MIRA

Kaos i na sprovodu ubijenog predsjednika Haitija: Netko je zapucao, američka delegacija pobjegla

Taj državni sprovod trebao je potaknuti nacionalno jedinstvo, no u zemlji je došlo do dubokih podjela zbog zločina 7. lipnja
Jovenel Junior Moise, Joverlain Moise, Jomarlie Moise and Martine Moise 
 Valerie Baeriswyl/AFP

Sprovod ubijenog haićanskog predsjednika Jovenela Moisea u petak je prekinut pucnjevima i plinom za demonstracije, što je navelo američko visoko izaslanstvo da naglo ode, dok su se drugi uglednici sagnuli oko vozila radi sigurnosti.

Taj državni sprovod u sjevernom gradu Cap-Haitienu trebao je potaknuti nacionalno jedinstvo, no u zemlji je došlo do dubokih podjela zbog zločina 7. lipnja, kada su strani oružnici ušli u predsjedničku rezidenciju i više puta pucali u Moisea. Pritom su ozlijedili i njegovu suprugu.

Oko toga tko je planirao ubojstvo i zašto malo se zna.

image
Marielle Moise, sestra ubijenog Jovenela Moisea
Valerie Baeriswyl/AFP

U petak nakon sprovoda nije bilo izvještaja o ozljedama među prosvjednicima ili vlastima, niti je bilo naznaka da su sudionici sprovoda bili u opasnosti, a svjedoci iz Reutersa kažu da su osjetili miris benzina i čuli detonacije.

Dim se vidio, a deseci policijskih i sigurnosnih službenika stvorili su zaštitne kordone oko haićanskih dužnosnika na tribinama.

Sprovodu je prisustvovala i veleposlanica predsjednika Joea Bidena pri Ujedinjenim Narodima (UN) Linda Thomas-Greenfield, koja je i vodila izaslanstvo SAD-a, a prema izvoru upoznatom sa situacijom kada su čuli pucnjeve otišli su ranije nego se očekivalo.

image
Joverlain Moise, sin ubijenog Jovenela Moisea
Valerie Baeriswyl/AFP

Problemi su počeli nekoliko minuta nakon što su limena glazba i crkveni zbor počeli ceremoniju sprovoda Moisea, kada su prosvjednici prekidali govore obitelji bijesnim uzvicima optužujući vlasti za odgovornost za Moiseovu smrt.

Haićanski dužnosnici koji su stigli na događaj susreli su se s verbalnom ljutnjom prosvjednika, a jedan je čovjek šefa policije Leona Charlesa nazvao "zločincem".

image
Američka delegacija na sprovodu
Valerie Baeriswyl/AFP

"Zašto imate sve to osiguranje, gdje je bila policija na dan atentata na predsjednika?" rekao je jedan prosvjednik.

Demonstranti su iskaljivali bijes zbog mnogih pitanja koja su ostala bez odgovora u vezi s atentatom, uključujući i to tko ga je planirao i zašto.

image
Sprovod Jovenela Moisea
Valerie Baeriswyl/AFP

"Izgubili ste jednu bitku, ali rat nije gotov. Moramo pronaći pravdu za vas", rekla je predsjednikova udovica Martine Moise na haićanskom kreolskom, lica gotovo skrivenog ispod crnog šešira širokog oboda i desne zamotane ruke nakon ozljeda u napadu.

"Vapimo za pravdom. Ne želimo osvetu, želimo pravdu", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2022 03:38