MILIJUNI OTIŠLI U VJETAR

Kaos i panika u DeSantisovu stožeru: ‘Nemilice troši novac, otpušta ljude kao na traci, a to je tek početak‘

Zazvonilo na uzbunu u glavnom stožeru konzervativnoga guvernera Floride

Ron DeSantis

 Scott Olson/Getty Images Via Afp

Ron DeSantis, kandidat za republikansku nominaciju na američkim predsjedničkim izborima 2024. godine, otpustio je niz suradnika u svojoj kampanji. A navodno je tih desetak otkaza tek početak.

Svemu je krivo pretjerano trošenje donatorskog novca. Od 20 milijuna dolara, koliko je DeSantis prikupio od lansiranja kampanje do kraja drugog kvartala, potrošeno je čak osam milijuna, pa je zazvonilo na uzbunu u glavnom stožeru konzervativnoga guvernera Floride, bivšeg saveznika Donalda Trumpa.

Naime, od oko 12 milijuna koji su mu trenutačno ostali na raspolaganju, tri milijuna može potrošiti samo na izborima, ne na predizborima. A s obzirom na to da ovisi o velikim donatorima, koji su mu u dvije trećine slučajeva već donirali zakonski maksimum, DeSantisova kampanja potencijalno se suočava s ozbiljnim problemom s novcem.

Izvori bliski stožeru govore o golemom broj zaposlenih - čak 92 osobe bile su u nekom trenutku dio DeSantisova plaćenog tima, što je daleko više od ljudi kojima su se okružili drugi kandidati.

Ronove dionice padaju

Osim toga, s obzirom da ne stoji najbolje u anketama, ne može očekivati da će novac nastaviti dotjecati u tolikoj mjeri kao dosad. Kako je to sažeo jedan donator konzervativnog guvernera: "Ronove dionice padaju. Ulagači nisu tu zbog 20 posto".

Ali, to je trenutačni rejting donedavno velike zvijezde republikanske stranke, i dalje najpoznatijeg Trumpova izazivača za republikansku predsjedničku nominaciju. Trumpova kampanja, prema iskazu njegovih ljudi, prikupila je 33 milijuna dolara, iako u financijskim dokumentima koje su predali sa zatvaranjem drugog kvartala stoji da imaju 17 milijuna dolara. Najviše je novca Trumpu došlo od malih donatora, što ne zvuči baš obećavajuće za DeSantisa i njegove ljude.

Njegov stožer trudi se zvučati samouvjereno i zračiti optimizmom. "Amerikanci se okupljaju iza DeSantisa koji će vratiti razum našoj zemlji, a rejting će mu rasti što ga više birači budu gledali u svojim saveznim državama, pogotovo u Iowi. Joe Biden i njegovih prikupljenih 72 milijuna dolara zahtijevaju munjevitu kampanju, fokusiranu na kandidata, a mi gradimo pokret koji će dogurati daleko", napisao je u priopćenju DeSantisov savjetnik Andrew Romeo.

Očajnička rastrošnost

Nevolje s očajničkom rastrošnošću njegova tima samo pojačavaju pitanja o tome koliko je sjajna zvijezda Rona DeSantisa kao glavnog Trumpova konkurenta. Nakon obećavajućeg starta DeSantis je propao u anketama. Na drugom je mjestu, ali daleko iza prvorangiranog Trumpa. Trumpu je pomoglo to što su protiv njega podignute optužnice, čime se povećala njegova vidljivost u medijima i što mu je pružilo priliku da osvoji bodove igrajući na kartu žrtve "duboke države" protiv koje se bori. Ankete su pokazale da je optužbe za napastovanje i korupciju dobro iskoristio jer je čak 20 posto republikanaca izjavilo da su sada više uz Trumpa nego prije.

Da su takvi rezultati izazvali kaos i paniku u DeSantisovu stožeru, vidljivo je iz niza recentnih odluka. Osim rezanja zaposlenih i troškova, DeSantis se okrenuo velikim televizijama i intervjuima, morao je srezati putovanja na prioritetne posjete Iowi, Južnoj Karolini i New Hampshireu - saveznim državama koje prve glasaju na predizborima i koje pobjednički kandidat mora dobiti.

U floridskom gradu Tallahasseeju u nedjelju se njegov tim sastao s velikim donatorima, koje će DeSantisovi savjetnici pokušati uvjeriti u potencijal konzervativnog guvernera Floride. Tamo će kovati planove za rušenje Trumpove prednosti. Stagnacija, piše NBC, frustrira neke pristaše koji se slažu s resetiranjem kampanje. Time se želi izbjeći ponavljanje pogrešaka kao u slučaju primjerice Jeba Busha, također nekadašnjeg guvernera Floride, koji je brzo izgorio pokušavajući osigurati nominaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:25