MJEŠTANI SKRIVAJU DJECU

Kaos i višesatne kolone na kontrolnoj točki za Krim: ‘Putin je naredio hitnu evakuaciju iz Zaporižja!‘

Iz UN-ovog tijela za nuklearni nadzor stiglo je upozorenje na moguću ‘tešku nuklearnu nesreću‘

Gužve zbog naređene evakuacije

 /Ivan Fedorov/telegram

Putin je naložio evakuaciju 1680 građana, uključujući 660 djece, iz područja oko nuklearne elektrane Zaporižja koju su zauzele ruske snage.

Rečeno je da će evakuacije utjecati na Energodar, grad u blizini najveće elektrane u Ukrajini, a iz UN-ovog tijela za nuklearni nadzor stiglo je upozorenje o mogućoj ‘teškoj nuklearnoj nesreći‘.

Ivan Fedorov, ukrajinski gradonačelnik Melitopolja u Zaporiškoj oblasti, rekao je da je naredba izazvala kaos i petosatne kolone automobila na kontrolnoj točki za Krim.

image

Gužve zbog naređene evakuacije

/Ivan Fedorov/telegram

Dodao je i kako postoje izvješća o ruskom vojnom osoblju koje prerušeno u civile pokušava pobjeći iz okupiranog dijela Zaporiške oblasti.

‘Stoga je sada dodano još jedno filtriranje pri napuštanju privremeno okupiranog teritorija - provjeravaju sve civile u automobilima i pokušavaju spriječiti prerušeno rusko vojno osoblje u automobilima", rekao je Fedorov, prenosi Ukrajinska pravda.

Dužnosnik je upozorio da humanitarna kriza ‘raste‘ jer trgovine prestaju primati robu, bolnice se zatvaraju i prijeti se isključenjem struje i vode.

Rafael Grossi, glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, upozorio je da situacija ‘postaje sve nepredvidljivija i potencijalno opasna.‘

Vijest dolazi dok se Ukrajina priprema za proljetnu protuofenzivu, razbijajući zimsku mrtvu točku prodorom u okupirane regije na jugu i istoku.

Pišući ranije jutros na Telegramu, Fedorov je rekao da ‘Pod krinkom izmišljene ‘evakuacije‘, okupatori pripremaju prave provokacije‘.

‘Humanitarna katastrofa uzrokovana bolesnom fantazijom rašista [‘ruskih fašista‘] nije ništa manje stvarna.‘

Kasnije je dodao da ‘okupatori obećavaju stanovnicima frontovskih teritorija udoban smještaj u ljetovalištima na azovskom moru, Kirilivka i Berdjansk.‘

MailOnline nije uspio potvrditi evakuaciju ukrajinskih izbjeglica u naselja okrenuta morskoj obali - iako su očevici ponovili izvještaje.

LB.ua je u subotu izvijestio da su mještani skrivali svoju djecu dok su ih ruski okupatori pokušavali evakuirati, u nekim slučajevima bez roditelja.

Neovisna ukrajinska novina rekla je da su agencije za provođenje zakona potvrdile tvrdnje.

Fedorov je dodao: ‘Zapravo, samo [neki] evakuirani su dovedeni na obalu - oni su smješteni među kolaboracionistima. Drugi su odvedeni u kontinentalnu Rusiju.‘

Rekao je da se Ukrajinci evakuirani iz Hersona prošle godine kasnije nisu mogli vratiti u Ukrajinu.

Ruski državni mediji potvrdili su u petak evakuaciju 18 okupiranih regija.

U međuvremenu, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorila je da sukobi oko elektrane Zaporižja u gradu Energodaru prijete katastrofom.

‘Izuzetno sam zabrinut zbog vrlo stvarne nuklearne prijetnje i sigurnosnih rizika s kojima se elektrana suočava. Moramo djelovati sada kako bismo spriječili prijetnju ozbiljne nuklearne nesreće i s njom povezane posljedice za stanovništvo i okoliš‘, kazao je Rafael Grossi.

Postrojenje u Zaporižju jedno je od deset najvećih u svijetu i odgovorno je za gotovo polovicu nuklearne proizvodnje četiri ukrajinska reaktora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 17:58