EVAKUACIJA DIPLOMATA

Kaos na aerodromu i oko njega: Pogledajte kako je francuski veleposlanik napustio Kabul

U Kabul je stiglo i 600 britanskih vojnika radi izvlačenja Britanaca, afganistanskih suradnika i prevoditelja
 Screenshot: Twitter

Američko veleposlanstvo u Kabulu objavilo je u nedjelju da se stanje u zračnoj luci u glavnome gradu Afganistana mijenja iz minute u minutu i da stižu dojave o pucnjavi dok traje evakuacija stranaca.

"Imamo izvješća o pucnjavi u zračnoj luci, savjetujemo američkim državljanima da potraže zaklon", priopćilo je veleposlanstvo.

Dva izvora upućena u stanje na aerodromu Hamid Karzai nisu mogla potvrditi te navode.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je ranije u nedjelju da se osoblje veleposlanstva transportira helikopterima iz diplomatske misije udaljene pet kilometara od aerodroma. U pomoć su im poslane dodatne vojne snage.

Blinken je ustrajao u tome da situacija u Kabulu "nije kao u Sajgonu", misleći na odlazak Amerikanaca iz glavnog grada Vijetnama 1975.

Dužnosnik NATO-a je rekao da su obustavljeni svi komercijali letovi i da je slijetanje i polijetanje dopušteno samo vojnim zrakoplovima.

Članice NATO-a Francuska, Njemačka i Nizozemska objavile su da šalju avione kako bi evakuirali svoje diplomate.

U Kabul je stiglo i 600 britanskih vojnika radi izvlačenja Britanaca, afganistanskih suradnika i prevoditelja, potvrdila je vlada u Londonu.

image
Britanski vojnici su stigli u Kabul
Leading Hand Ben Shread/MOD/AFP
image
Leading Hand Ben Shread/MOD/AFP
image
Leading Hand Ben ShreadMOD/AFP

Francuski veleposlanik u Afganistanu David Martinon na Twitteru je objavio svoju snimku odlaska helikopterom iz Kabula. Guardianova novinarka Emma Graham-Harrison napisala je na društvenim mrežama kako ta snimka jako dobro opisuje pad zapadnih sila u Kabulu. - Odlazi u pancirki, u vojnom helikopteru - napisala je.

CNN-ova reporterka u Afganistanu Clarissa Ward ranije je javila kako je na aerodromu kaos. Cesta koja vodi prema zračnoj luci potpuno je zakrčena - tisuće ljudi pokušavaju se probiti do zračne luke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. siječanj 2023 02:03