LOŠE VIJESTI ZA MOSKVU

Kaos na bojištu: Rusi prisiljeni spajati dijelove desetkovanih postrojbi iz propalog napada na Kijev

U isto vrijeme, Ukrajina provodi ograničene protunapade iz smjera Harkiva

Čeličana Azovstal u Mariupolju

 Andrey Borodulin/AFP

Rusija je bila prisiljena spajati potrošene i izmorene postrojbe iz neuspjele ofenzive na sjeveru Ukrajine kako bi ih mogla poslati na istočno bojište u regiji Donbas, objavilo je u subotu britansko ministarstvo obrane.

Te su postrojbe pretrpjele teške gubitke i njihovi su vojnici demoralizirani, a ruski vojni zapovjednici bili su prisiljeni od dijelova desetkovanih postrojbi sastavljati nove borbene jedinice i poslati ih na bojište prije nego što su se njihovi vojnici imali prilike odmoriti, sada u sklopu taktičkih jedinica s pripojenim satnijama s kojima prethodno nisu niti trenirali niti surađivali.

"Rusija se nada riješiti probleme koji su prethodno ograničavali njezinu invaziju kroz geografsku koncentraciju vojne moći, skraćivanje opskrbnih linija i pojednostavljivanje linije zapovijedanja i nadzora", kazalo je britansko ministarstvo u svojem priopćenju.

"Rusija se i dalje suočava sa znatnim izazovima. Bila je prisiljena spajati i preseljavati potrošene i raznovrsne jedinice iz neuspjelih napada na sjeveroistoku Ukrajine. Mnoge od tih postrojbi vjerojatno pate od oslabljenog morala."

Iako je Moskva ranije ovog mjeseca odlučila postaviti samo jednog generala kao zapovjednika svih postrojbi na terenu u Ukrajini - generala armije Aleksandra Dvornikova - nekoliko zapadnih medija sada tvrdi kako je u Izjum ovih dana stigao i načelnik glavnog stožera ruske vojske general armije Valerij Gerasimov, koji je već preuzeo ili bi trebao preuzeti operativno i taktičko zapovijedanje nad ofenzivom iz Izjuma.

Unatoč navodnim promjenama na terenu, koje su zamišljene kako bi se riješio problem u ruskim zapovjednim kanalima s početka invazije, britansko ministarstvo ističe kako one još uvijek nisu riješile probleme u suradnji između odvojenih ruskih postrojbi.

"Nedostaci u ruskoj taktičkoj koordinaciji i dalje su tu", napisalo je ministarstvo. "Nedostatak vještina na razini postrojbi i nekonzistentna podrška iz zraka, dovele su do toga da Rusija nije u stanju u potpunosti iskoristiti svoju borbenu masu, usprkos lokaliziranom napredovanju".

Kako piše washingtonski think tank Institute for the Study of War, ruska ofenziva zaustavljena je južno od Izjuma. Ukrajinske snage brane se manevarski umjesto držanjem obrambenih pozicija, te se disciplinirano povlače dok nanose gubitke ruskim napadačima.

U isto vrijeme, Ukrajina provodi ograničene protunapade iz smjera Harkiva, za koje analitičari procjenjuju da se neće prometnuti u veliku protuofenzivu, ali da bi mogli prisiliti ruske snage da povuku dio postrojbi namijenjenih za napad iz Izjuma kako bi mogli zadržati svoje položaje oko Harkiva.

Stručnjaci iz ISW-a, na temelju jučerašnjih kretanja ruskih snaga oko Mariupolja, zaključuju i kako ruska vojska namjerava povući većinu svojih taktičkih bojnih grupa iz područja grada, te zadržati samo dovoljno snaga kako bi zadržale postrojenje Azovstal u okruženju i onemogućile partizansko djelovanje. Još su ranije analize isticale kako je upitna iskoristivost tih postrojbi u pokušaju ofenzive na sjever iz smjera Mariupolja, s obzirom na to da se, kao i na sjeverozapadu, radi o potrošenim i izmorenim postrojbama, koje će biti potrebno spajati jedne s drugima kako bi održale očekivanu razinu bojne sposobnosti za bojne taktičke skupine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:24