IZVANREDNO STANJE

KAOS NA KOSOVU Naoružani kosovski specijalci nakon pet sati napustili Zubin Potok, u akciji uhićene 23 osobe: 'Tukli su Srbe, pretresali kuće...'

 
Kosovska policija, Aleksandar Vučić
 REUTERS

NOVO 12:55 Predsjednik Vučić je u Skupštini priopćio da su velike zapadne sile reagirale i poručile da akcija kosovskih specijalaca nema veze sa borbom protiv korupcije, već da je reč o prekoračenju mjera. Ocijenio je da to dobra vijest. Zahvalio se "junacima iz Zubinog Potoka" koji su se suprotstavili jedinicama specijalne policije.

---------------

12:40 Predsjednik Kosova Hašim Tači ocijenio je da je današnja akcija usmjerena na suzbijanje kriminala, što je dobro za sve građane Kosova, i da je institucijama koje sprovode zakon i održavaju red potrebno najveće povjerenje i podrška čitavog društva.

---------------

12:21 Specijalne jedinice kosovske policije napustile su područje Zubinog Potoka nakon operacije koja je trajala više od pet sati, u kojoj su uhitili pet osoba, tukli lokalne Srbe, pretresali kuće, razbijali i činili štetu, rekao je Tanjugu lokalni policijski službenik, koji kaže da građani sada utvrđuju razmjere počinjene štete.

---------------

12:00 Direktor vladinog Ureda za Kosovo Marko Đurić naglasio je da Priština, u okviru navodne akcije borbe protiv korupcije, osumnjičenim Albancima šalje pozive da se jave na razgovor u policiju, dok Srbe i Bošnjake "tuku, vežu i odvode kao stoku".

---------------

11:25 Član Srpske liste i zamjenik kosovskog ministra unutarnjih poslova u ostavci Milan Radojević rekao je za RTS da je trenutno najteža situacija u Zubinom Potoku gdje od početka dolazi do povremenih sukoba mještana i kosovske policije. Prema neslužbenim informacijama, nekoliko osoba je ozlijeđeno, a među njima je i ruski državljanin, inače djelatnik Unmika.

---------------

10:50 - Jutros oko šest sati krenula je akcija jedinica FIT i ROSU. Dosad su upali sa 73 vozila na sjever Kosova, još 50 ih čeka u južnoj Mitrovici. Do sada je potvrđeno uhićenje 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti. Riječ je pripadnicima snaga kosovske policije - kazao je Aleksandar Vučić tijekom izlaganja u Skupštini Srbije, prenosi Blic.

Riječ je o pokušaju potpune kriminalizacije našeg naroda, koji je, kako je istaknuo Vučić, uznemireniji nego ikad.

Vučić je podsjetio da u skladu sa informacijama koje su iznesene domaćoj i inozemnoj javnosti još 17. svibnja ove godine, da kosovske snage planiraju uhićenja, i da će to dovesti do uznemirenja naroda na Kosovu.

- Do sukoba je najprije došlo u mjestu Varage, i tu su albanski specijalci probili tri barikade. Srbi nisu raspolagali nikakvim oružjem, imamo snimke o tome, kao i da su Albanci pucali preko njihovih glava vatrenim oružjem. U tijeku je upravo premlaćivanje Srba na pojedinim mjestima, upadi u kuće. Nema poginulih. U Kosovskoj Mitrovici su pucali na ljude, nastavio je Vučić.

- Ako dođe do bilo kakvog ozbiljnijeg ugrožavanja poretka i života Srba na Kosovu Vojska Srbije će zaštititi narod. Zamislite akciju protiv organiziranog kriminala i korupcije koju predvodi Haradinaj?! To je oksimoron", rekao je Vučić.

- Bit ćemo potpuno spremni zaštititi mir i sugurnost - kazao je Vučić, koji je naveo da će, ako dođe do nastavka napada na srpski narod, "Srbija pobijediti".

- Sve policijske jedinice su u punoj pripravnosti, i to ne krijemo - rekao je Vučić.

---------------

10:20 Dopisnik RTS-a koji je u Kosovskoj Mitrovici javlja da se do Zubinog Potoka ne može stići jer su blokirani prilazi tom mjestu. Pripadnici ROSU su probili nekoliko barikada koje su postavili Srbi. Policija je koristila suzavac, šok-bombe i pucala je iz vatrenog oružja. Srbi postavljaju i četvrtu barikadu, a policija se pokušava probiti do centra Zubinog Potoka.

U Leposaviću nema sirena, ali je situacija napeta. Nema okupljanja građana, javlja dopisnik RTS-a. Primijećene su snage Kfora u okolini Leška. Još se ne zna ima li uhićenih u Leposaviću ali jutros su viđeni pripadnici ROSU koji su ušli u mjesto sa dvadesetak vozila.

---------------

10:05 Kfor je potvrdio da je u tijeku operacija Kosovske policije koja se po nalogu Tužiteljstva u Prištini odvija na području cijelog Kosova. "Mi zasad pratimo situaciju, u kontaktu smo sa vlastima u Prištini, ali otvorene su nam i komunikacije sa Srbijom", rekao je glasnogovornik KFOR-a Vincenzo Grasso.

Prištinski mediji javljaju da je tijekom akcije ozlijeđen i jedan pripadnik Kosovske policije ali da on nije u životnoj opasnosti.

---------------

9:40 --> U tijeku je sjednica Savjeta za nacionalnu sigurnost, saznaje RTS. Aleksandar Vučić je navodno upozorio predstavnike Europske unije da će Srbija reagirati ako se jedinice ROSU što prije ne povuku sa sjevera Kosova.

Predsjednik Srbije pokrenuo je intenzivne diplomatske aktivnosti poslije upada specijalnih jedinica ROSU na sjever Kosova, rečeno je Tanjugu u njegovom kabinetu.

Zatražio je od zapadnih političkih centara da umire Prištinu i stavio do znanja da Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje na Kosovu.

Prema neslužbenim informacijama, uočena su kretanja Vojske Srbije i policije na sjeveru Kosova.

---------------

9.30 –-> Sirene u Kosovskoj Mitrovici se i dalje čuju i ljudi se pozivaju da izađu na ulice, javlja dopisnik Radio Televizije Srbije i dodaje da vlada velika napetost. Građani su postavili nekoliko kontejnera i blokirali put prema južnom dijelu grada.

Dvoje Srba lakše je ozlijeđeno u pucnjavi do koje je jutros oko 6.20 došlo u Zubinom potoku, kada su pripadnici ROSU došli na područje sela Donje Varage u toj općini, potvrdio je Tanjugu policijski dužnosnik s lica mjesta i dodao da pucnjava traje i u ovom trenutku, oko 9.30 časova.

Oko 6.20 došlo je, naime, do razmjene vatre između nepoznatih lica i specijaliziranih jedinica Kosovske policije, u kojoj je ispaljeno oko 200 metaka.

RTS saznaje da su u Zubinom Potoku pripadnici ROSU probili tri barikade koje su postavili Srbi. U tijeku je postavljanje četvrte barikade, a začuli su se i pucnji.

---------------

U sjevernoj Kosovskoj Mitrovici oko 6 sati jutros začule su se sirene za uzbunu. Pripadnici ROSU-a (Specijalne jedinice kosovske policije) upali su jutros oko 6 sati u četiri općine na sjeveru Kosova i uhitile 13 Srba, pripadnika kosovske policije, doznaje Tanjug.

Kako je potvrđeno Tanjugu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

Veliki broj građana okupio se iza 7 sati na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici, a sirene za uzbunu čuju se već sat vremeena.

TV most javio je da je uhićen jedan pripadnik kosovske policije srpske nacionalnosti u naselju Bošnjačka Mahala, u zgradi zvanoj "Beograđanka". Također, u Zubinom potoku uhićen je još jedan policajac srpske nacionalnosti. Kosovska policija javlja da je tijekom uhićenja bilo oružanog otpora.

Direktor Vladinog Ureda za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, rekao je da su jedinice ROSU, upale na sjever Kosova "sa ciljem zastrašivanja i izazivanja panike uz hapšenja koja je prethodnih dana najavljivao Vučić."

Đurić je naveo da su se čuli i pucnji i da postoje informacije o uhićenima. Kako je dodao, situacija je dramatična.

- Jutros oko šest sati, specijalne jedinice ROSU upale su iz tri pravca na sjever Kosova i Metohije, na teritoriju sve četiri općine, sa ciljem da zastraše, izazovu paniku uz uhićenja koja smo najavljivali i o kojima je govorio predsjednik prethodnih dana, da stvore nemoguću klimu za Srbe na Kosovu - rekao je Đurić za Tanjug i dodao da je upad učinjen "uz suglasnost dijela međunarodne zajednice".

- Danima smo upozoravali da se priprema ovakav scenarij i hapšenja Srba, Država Srbija je pozivala da se spriječi ovakav scenario zato što ovo predstavlja igranje mirom na teritoriju naše južne pokrajine, dodao je Đurić.

Đurić je istaknuo da je u ime predsjednika Vučića obavijestio međunarodne predstavnike da, ako se odmah ne zaustavi ova akcija, nema sumnje kakva će biti reakcija Srbije u toku današnjeg dana.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio da su specijalne snage jutros izvele operaciju hapšenja u općinama na sjeveru Kosova.

- U sjevernim općinama Kosova odvija se operacija protiv krijumčarenja i organiziranog kriminala u okviru naše posvećenosti primjeni vladavine prava za sve. Potvrđujem da je ova operacija usmjerena protiv organiziranog kriminala i meta su joj i policijski i carinski dužnosnici. Pozivam građane da ostanu mirni", napisao je Haradinaj na Twitteru.

Dopisnik Radio Televizije Srbije javlja da mediji na albanskom navode da ima na desetine uhićenih, i da su pored uhićenja uključenih u kriminal, uhićeni i osumnjičeni za umiješanost u ubojstvo Olivera Ivanovića, kao i ubojstvo kosovskog policajca Envera Zumberija 2011. godine.

Akcija kosovske policije na sjeveru uslijedila je nepuna 24 sata nakon što je u Skupštini Srbije započela rasprava o Kosovu, u kojoj je srbijanski predsjednik u dvoipolsatnom govoru poručio kako je došlo vrijeme izbora "između slatkih laži i gorke istine" o Kosovu i upozorio da će Srbija izgubiti sve ako ne postigne kompromis s Albancima.

Sjednica je prekinuta u ponedjeljak oko 22 sata, a nastavak je najavljen za danas u 10 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:23