ESKALACIJA SUKOBA

Kaos na Rogu Afrike: Bukti sukob u Etiopiji, najmanje 3 rakete ispaljene na glavni grad Eritreje

Komisija za ljudska prava objavila je da šalje skupinu istražitelja u grad Mai Kadra u Tigrayu zbog dojava o masovnim ubojstvima
Etiopljani bježe iz svojih sela
 Ebrahim Hamid/AFP

Najmanje tri rakete ispaljene su u subotu iz Etopije na glavni grad Eritreje, izjavilo je pet regionalnih diplomata, u velikoj eskalaciji sukoba između etiopskih snaga i pobunjenika iz regije Tigray.

Tri diplomata tvrde da su najmanje dvije rakete pogodile zračnu luku u Asmari, ali ta informacija nije potvrđena iz još nekog nezavisnog izvora.

U petak kasno navečer su raketama napadnute dvije zračne luke u blizini etiopske regije Tigray. Etiopska vlada je za napad optužila vladajuću stranku u Tigrayu, Narodno oslobodilačku frontu Tigraya (TPLF).

U ranijim subotnjim satima su iz TPLF-a zaprijetili da će napasti ciljeve u Eritreji, koja je s Etiopijom potpisala mirovni sporazum prije dvije godine.

"Lansirat ćemo rakete kako bismo spriječili bilo kakvo uplitanje vojske u Asmari i Massawi", izjavio je glasnogovornik TPLF-a Getachew Reda za lokalnu televiziju.

Massawa je eritrejska luka na Crvenom moru.

Etiopski premijer Abiy Ahmed, dobitnik Nobelove nagrade za mir zbog zatopljavanja odnosa s Eritrejom, poslao je nacionalnu vojsku u ofenzivu protiv lokalnih trupa Tigraya, nakon što ih je optužio da su napale vladine snage u regiji koja graniči s Eritrejom i Sudanom.

U borbama su poginule već stotine ljudi na obje strane, a tisuće civila je izbjeglo u Sudan, što je zabrinulo mnoge međunarodne institucije koje strahuju da bi to moglo destabilizirati druge dijelove Etiopije i regiju Roga Afrike.

Etiopska Komisija za ljudska prava, koju je imenovala vlada, ali je neovisna, objavila je da šalje skupinu istražitelja u grad Mai Kadra u Tigrayu, nakon što je Amnesty International ovaj tjedan objavio da tamo postoje dokazi o masovnim ubojstvima.

Priopćeno je da će komisija istraživati bilo kakvo kršenje ljudskih prava u sukobu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:27