RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Kaos na ruskoj TV; Čečenski krvolok luduje zbog povlačenja iz Limana: ‘Gdje je zapovjednik? Sakrio se!‘

Nove sankcije usmjerene su na pojedince za koje je australska vlada rekla da krše međunarodno pravo

Ramzan Kadirov/ ukrajinski tenk sa zastavom prijateljstva Ukrajine i SAD-a/ Sergej Šojgu, ministar obrane Ruske Federacije

 /Photo By Yasuyoshi Chiba/Afp Willwest News/Profimedia Mikhail Metzel/Sputnik/Afp

Ključni događaji:

- Iz minute u minutu pratimo 221. dan ruske invazije na Ukrajinu


Ukrajinci tvrde: Oborili smo 8 dronova kamikaza

Ukrajinske snage oborile su u nedjelju 8 dronova iranske proizvodnje, izvještava Kyiv Independent .

Prema Glavnom stožeru ukrajinskih oružanih snaga, ukrajinske zračne snage također su izvele četiri napada koji su pogodili dvije ruske zalihe oružja, kao i dva protuzračna raketna sustava.


900 učitelja pridružilo se ukrajinskim snagama

Ukrajinski premijer Denys Smyhal rekao je u nedjelju da se 900 ukrajinskih učitelja dobrovoljno pridružilo ukrajinskim oružanim snagama u borbi protiv ruske invazije.


Zemlje EU-a koordinirano pozivaju veleposlanike Rusije na konzultacije

Zemlje Europske unije počele su pozivati ruske veleposlanike na konzultacije, u sklopu koordiniranog odgovora na rusko nezakonito pripajanje ukrajinskih teritorija, rekao je dužnosnik EU-a za dpa u nedjelju.

Njemačka je pozvala ruskog veleposlanika u Berlinu, potvrdilo je za dpa njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

Ruski veleposlanici u Italiji, Austriji i Danskoj pozvani su u ponedjeljak na razgovor u ministarstvo vanjskih poslova.

Belgija je već u petak pozvala ruskog veleposlanika.

Taj je potez koordinirala Europska služba za vanjsko djelovanje (ESVD), kazao je za dpa izvor iz diplomacije EU-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je u petak aneksiju četiriju ukrajinskih regija - Donecka, Luhanska, Hersona i Zaporižja - nakon što je Rusija održala ono što je nazvala referendumima u okupiranim područjima Ukrajine.

Zapadne vlade i Kijev rekli su da su referendumi kršenje međunarodnog prava te da su bili prisilni i nereprezentativni.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju je ponovio potporu svoje zemlje Ukrajini u telefonskom razgovoru s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Macron je uvjerio svog ukrajinskog kolegu u odlučnost Francuske da pomogne Ukrajini u obnovi punog suvereniteta i teritorijalnog integriteta te da surađuje s europskim partnerima na novim sankcijama, priopćila je Elizejska palača.

Francuski predsjednik također je osudio rusko uhićenje čelnika okupirane nuklearne elektrane Zaporižja, navodi se u priopćenju.

Ukrajina je u subotu optužila ruske vlasti za otmicu direktora elektrane Ihora Murašova.

Kijev tvrdi da su ruske snage izvukle Murašova iz njegova automobila kod elektrane te da su ga s povezom preko očiju prevezli na nepoznatu lokaciju.

Ruske su vlasti kasnije obavijestile Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da je Murašov "privremeno zadržan kako bi odgovorio na pitanja", kazao je glasnogovornik IAEA-e.

Tijekom telefonskog razgovora oba su se predsjednika složila da je hitno potrebno omogućiti zamjenu ukrajinskih zaposlenika koji osiguravaju rad i sigurnost elektrane, navodi se u priopćenju.


Visoki ruski vojni dužnosnici bijesni zbog povlačenja iz Limana

Više ruskih dužnosnika kritiziralo je vodstvo ruske vojske nakon povlačenja iz strateški važnog grada Limana u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, prenosi N1.

Ruski zakonodavac i bivši vojni zapovjednik, Andrej Gurulev, rekao je da ne može objasniti “predaju grada iz vojnog aspekta”. Gurulev je to rekao govoreći u emisiji Putinovog propagandista Vladimira Solovjeva na prorežimskoj televiziji.

“Nije mi jasno zašto nisu ispravno procijenili situaciju na vrijeme i nisu poslali pojačanja”, rekao je zastupnik u Dumi i bivši zapovjednik 58. ruske armije, general bojnik Andrej Gurulev.

Gubitak Limana značajan je događaj

“To je vjerojatno značajan događaj ne samo vojno nego i politički, a naročito sada”, rekao je Gurulev, pa dodao: “Problem je u lažima, u izvještajima o dobroj situaciji. Sustav je postavljen od vrha do dna.”

Gurulev je to rekao nakon što je jučer rusko ministarstvo obrane potvrdilo da su se ruske snag povukle iz Limana, grada za kojeg je danas ukrajinski predsjednik Zelenski rekao da je “potpuno oslobođen”.

image

Ukrajinska zastava u Limanu

Metin Aktas/Anadolu Agency Via Afp

Ruska državna televizija Rusija-24 jučer objavila da je razlog ruskog povlačenja to što je “neprijatelj koristio artiljeriju zapadne proizvodnje i obavještajne podatke."

I čečenski lider Ramzan Kadirov je danas kritizirao povlačenje ruskih snaga iz Limana.

Na svom Telegram kanalu objavio je da ruske snage “nisu dobile sve potrebne podatke i zalihe streljiva” te okrivio zapovjednika Središnjeg vojnog distrikta Aleksandra Lapina, optuživši ga da je premjestio svoj stožer u Starobilsk, koji je “100 kilometara od svojih podređenih”, dodavši da se “sakrio u Luhansku”.

“Nije sramota da je Lapin osrednji zapovjednik, nego činjenica da ga čuvaju zapovjednici iz Glavnog stožera”, objavio je Kadirov dodajući kako “nema mjesta nepotizmu u vojsci, naročito u teškim vremenima”.


Danska: Zaustavljeno je curenje iz plinovoda Sjeverni tok

Iz plinovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru prestao je curiti plin nakon što su oštećeni u eksploziji, objavile su danske vlasti.

Nord Stream AG, operater podvodnog plinovoda Sjeverni tok 1, potvrdio je da se tlak u plinovodu stabilizirao, objavila je danska agencija za energetiku na Twitteru u nedjelju, dodajući da to znači da plin više ne curi.

Agencija je već u subotu objavila da je plin prestao curiti iz podvodnog plinovoda Sjeverni tok 2.

Od ranih jutarnjih sati u ponedjeljak ukupno četiri curenja - dva u danskim i dva u švedskim vodama - otkrivena su u plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 kojima je ruski plin stizao u Europu.

Transport ruskog plina zaustavljen je posljednjih nekoliko mjeseci u sklopu sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Mnoge europske države pretpostavljaju da je do curenja plina došlo zbog sabotaže.

Najmanje dvije eksplozije su se dogodile pod vodom, objavili su u četvrtak zajednički Kopenhagen i Stockholm.

Seizmološki zavodi izmjerili su podrhtavanje magnitude od 2,3 i 2,1 stupnja po Richteru što "vjerojatno odgovara eksplozivnom naboju od nekoliko stotina kilograma".

Švedske su vlasti već u subotu izvijestile da se količina plina koja istječe iz plinovoda smanjuje.


Devet europskih zemalja podržalo ‘buduće članstvo Ukrajine u NATO-u‘

Devet europskih zemalja koje su ranije objavile priopćenje u kojem osuđuju rusku aneksiju ukrajinskog teritorija, izrazile su potporu Ukrajini da se pridruži NATO-u.

AP izvještava da su Češka, Estonija, Latvija, Litva, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska i Slovačka podržale put za članstvo Ukrajine u NATO -u.

Čelnici devet zemalja rekli su da "čvrsto stoje iza odluke NATO summita u Bukureštu 2008. koja se odnosi na buduće članstvo Ukrajine".

Članovi na tom summitu 2008. pozdravili su težnje Ukrajine i Gruzije da se pridruže, ali su odbili dati jasan vremenski raspored za mogući ulazak dviju zemalja. Posljednje pismo još uvijek ne spominje vremenski okvir.

Volodimir Zelenskiy objavio je u petak da se Ukrajina prijavljuje za članstvo u NATO -u i potpisao je ubrzani zahtjev za pridruživanje sigurnosnom savezu 30 država.


Napadnut i grad ukrajinskog predsjednika

Rusija je napala rodni grad Volodimira Zelenskog bespilotnim letjelicama samoubojicama, prenosi Guardian.

Kryvyi Rih, grad na jugu Ukrajine u kojem je odrastao Zelenski, pogodio je ruski samoubilački dron rano u nedjelju, prema Valentinu Rezničenku, guverneru Dnjepropetrovska. Guverner je rekao da su uništena dva kata škole.

Rusija sve više koristi dronove samoubojice iranske proizvodnje za napade na ciljeve. Ukrajinske zračne snage priopćile su da su tijekom noći oborile pet bespilotnih letjelica iranske proizvodnje u južnoj Ukrajini , dok su druge dvije uspjele proći protuzračnu obranu.


Ruski Ustavni sud potvrdio aneksiju teritorija Ukrajine

Ustavni sud Ruske Federacije objavio je kako ne smatra da međunarodno nepriznata aneksija četiriju ukrajinskih teritorija predstavlja kršenje ruskih zakona.

Uključenje regija Luhansk, Doneck, Herson i Zaporižja u Rusku Federaciju u skladu je s ustavom, objavio je u nedjelju sud u Sankt Peterburgu, prenosi državna novinska agencija TASS.

Međunarodna zajednica osuđuje potez ruskoga predsjednika Vladimira Putina kojim je u petak pripojio Rusiji ukrajinske regije, sedam mjeseci nakon što je pokrenuo rat.

Nakon ceremonije potpisivanja u Kremlju Ustavni sud je pregledao dokumente o aneksiji.

Sljedeći je korak da i dva doma ruskog parlamenta, Duma i Vijeće federacije, potvrde odluku.

Predsjednik Dume Vjačeslav Volodin za državnu televiziju je rekao da će donji dom parlamenta to pitanje razmatrati u ponedjeljak.


Zamjenik ruskog premijera: Oštećeni plinovod može se obnoviti

Zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak rekao je u nedjelju da je tehnički moguće obnoviti oštećenu podvodnu infrastrukturu plinovoda Sjeverni tok, javlja Tass.

- Nismo prije imali nikakvih incidenata. Naravno, postoje tehničke mogućnosti za obnovu infrastrukture, potrebni su vrijeme i odgovarajuća sredstva. Siguran sam da će biti pronađene odgovarajuće mogućnosti, rekao je.


Rusi tvrde: Ukrajinskim snagama uništili smo moćni raketni sustav S-300

Ministarstvo obrane Rusije priopćilo je da su ruske snage uništile sedam skladišta s topništvom i projektilima u ukrajinskim regijama Harkiv, Zaporižja, Mikolajiv i Doneck.

Poručio je da je također uništen moćni raketni sustav protuzračne obrane S-300 u blizini Nove Kaluhe u regiji Herson, prenosi Reuters.


Papa se prvi put obratio izravno Putinu, apelirao na Zelenskog da bude otvoren za mirovne pregovore

Papa Franjo osudio je tijekom nedjeljne molitve aneksiju ukrajinskog teritorija i pozvao ruskog predsjednika da zaustavi rat. Također je apelirao na ukrajinskog čelnika Volodimira Zelenskog da bude otvoren za mirovne pregovore.

- Duboko žalim zbog teške situacije zadnjih dana gdje se najavljuju aktivnosti protivne načelima međunarodnog prava, To povećava rizik od nuklearne eskalacije i budi strah od nekontroliranih i katastrofalnih posljedica u cijelom svijetu.

Apelirao je na Vladimira Putina da zaustavi spiralu nasilja i smrti, ali i na Zelenskog da bude otvore na ozbiljne prijedloge o miru.

Međunarodnu je zajednicu pozvao da učini sve kako bi okončala rat te apelirao "da ne dopusti uvlačenje u opasnu eskalaciju". Također moli međunarodnu zajednicu da podrži sve napore kako bi se sukob okončao putem dijaloga.

To je prvi put da se papa Franjo obratio izravno ruskom čelniku od početka invazije Moskve na Ukrajinu 24. veljače.


Rusi granatiraju regiju Harkiv

Guverner regije Harkiv Oleg Sinegubov izvijestio je da se provodi razminiranje područja, ali i da su neki gradovi stalna meta ruskog granatiranja.

Na Telegramu je poručio da je situacija osobito teška u Kupjansku i okolici, Vovčansku i selu Gatišče u okrugu Čugujiv.

Istaknuo je da je jučer neutralizirano 704 eksplozivnih naprava.


Ukrajinci: Od početka invazije poginulo 60.220 ruskih vojnika

Ukrajinske oružane snage izvijestile su u najnovijem izvješću s bojišnice kako procjenjuju da je oko 60.110 ruskih vojnika poginulo od početka invazije, te da je 2.377 tenkova uništeno. Također tvrde da je u zadnja 24 sata Moskva izgubila 500 vojnika, a najveće gubitke Rusi su pretrpjeli u Kramatorsku i Bakmutu.


Zelenski: ‘Liman je potpuno očišćen od ruskih snaga‘

Volodimir Zelenski izjavio je kako je oslobođeni grad Liman "potpuno očišćen" od ruskih snaga. Ukrajinci su vratili kontrolu nad gradom u subotu nakon što je Kremlj objavio da su opkoljene ruske trupe povučene iz grada.

Ponovno zauzimanje grada, koji je bio pod kontrolom Rusije od svibnja, označava još jedan trijumf ukrajinskih snaga u njihovoj protuofenzivi.


Rusija ograničila pristup SoundCloudu

Rusija je ograničila pristup streaming servisu SoundCloud zbog širenja onog što naziva „lažnim informacijama“ o „specijalnoj vojnoj operaciji“ u Ukrajini, prenosi u nedjelju ruska agencija Interfax.

Rusija se od početka agresije na Ukrajinu 24. veljače bori s internetskim tvrtkama kako bi zaustavila protok informacija, usporivši Twitterove usluge i zabranivši Facebook i Instagram.

Tijelo za nadzor medija Roskomnadzor „ograničio je pristup SoundCloudu vezano za objavu materijala koji sadrže lažne informacije o prirodi posebne vojne operacije na teritoriju Ukrajine“, prenosi Interfax priopćenje te institucije.

Dodaje se kako je usluga blokirana na naredbu ureda ruskog državnog tužitelja te da se informacije u pitanju odnose na oblik „specijalne vojne operacije“ i njezine metode poput „napada na civile i na civilnu infrastrukturu te velik broj civilnih žrtava ruskih vojnika“.

SoundCloud je internetska platforma za streaming audio materijala, većinom glazbe, ali i podcasta, nastala u Njemačkoj 2007. godine.


Zelenski nakon oslobađanja Limana: ‘Nećemo tu stati‘

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, ohrabren oslobađanjem Limana, obećao je javnosti da će ukrajinske snage u idućih tjedan dana osloboditi još okupiranog područja.

- Još ukrajinskih zastava podigli smo tijekom ovog tjedna u Donbasu. Bit će ih još više idućeg tjedna, poručio je Zelenski u svom video obraćanju.


Austin: ‘Ohrabreni smo onime što vidimo‘

Američki ministar obrane Lloyd Austin pozdravio je ukrajinsko oslobađanje grada Limana.

- Vrlo smo ohrabreni ovime što vidimo na terenu, poručio je Austin.


Australija proširila sankcije protiv Rusa

Australija je u nedjelju uvela ciljane financijske sankcije i zabranu putovanja za 28 separatista, ministara i visokih dužnosnika koje je imenovala Rusija nakon što je predsjednik Vladimir Putin proglasio aneksiju četiriju ukrajinskih regija.

Nove sankcije usmjerene su na pojedince za koje je australska vlada rekla da krše međunarodno pravo kako bi legitimizirale ruske akcije u Ukrajini putem "lažnih referenduma, dezinformacija i zastrašivanja".

"Ove dodatne sankcije pojačavaju snažno protivljenje Australije postupcima predsjednika Putina i onih koji izvršavaju njegove naredbe", izjavila je ministrica vanjskih poslova Penny Wong u izjavi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je predvodio ceremoniju pripojenja četiriju ukrajinskih regija koje su djelomice okupirale ruske vojne snage. Svečanost se održala tri dana nakon završetka na brzinu organiziranih referenduma poslije kojih su pristaše Moskve u okupiranim regijama rekli da se većina birača ili njih 99 posto izjasnilo za pridruženje Rusiji.

Kijev i zapadne vlade osudile su referendum kao nezakonit i prisilan.

"Područja Ukrajine koja su trenutno okupirale ruske snage suvereni su teritorij Ukrajine. Nikakav lažni referendum to neće promijeniti", rekla je Wong.

Stajalište je Australije da su regije Luhansk, Doneck, Zaporižja i Herson suvereni ukrajinski teritorij.

Canberra je također podnijela zahtjev Međunarodnom sudu pravde u prilog tužbe Ukrajine protiv Rusije zbog kršenja Konvencije o genocidu.

"Stojimo uz Ukrajinu u pokretanju ovog postupka protiv Rusije pred Međunarodnim sudom pravde", rekao je državni odvjetnik Mark Dreyfus u zajedničkoj izjavi s Wong.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:53