NEREDI U RUSIJI

Kaos nakon najave dolaska leta iz Izraela: ‘Rušili su sve pred sobom, jedan se popeo na krilo aviona‘

Na videosnimkama se vidi kako ruše ograde, pokušavaju kontrolirati automobile koji izlaze iz zračne luke i razbijaju vrata u zgradi

Kaos u zračnoj luci u Dagestanu

 Screenshot/X

Zračna luka u Mahačkali, glavnom gradu Dagestana, ruske republike s muslimanskom većinom, u nedjelju je privremeno zatvorena zbog upada nepoznatih osoba nakon najave dolaska leta iz Izraela, a redarstvene snage raspoređene su na mjestu događaja, priopćila je ruska agencija za zračni promet (Rosavijacija).

"Zbog upada nepoznatih osoba u prometnoj zoni zračne luke u Mahačkali, odlučeno je da se ona privremeno zatvori za dolazne i odlazne letove", navodi Rosavijacija, dodajući da su "redarstvene snage na mjestu događaja".

Tisuće prosvjednika okupilo se u blizini zračne luke kako bi prosvjedovali protiv planiranog dolaska leta, a stotine su nakon toga ušle na međunarodni terminal. Neki prosvjednici probili su pistu, a snage sigurnosti pucale su u zrak u pokušaju da vrate kontrolu nad situacijom.

Kako pišu Izvestija i RT, muškarci su došli na krov zgrade i na pistu. Na videosnimkama objavljenima na Telegramu vide se deseci muškaraca kako ruše ograde, pokušavaju kontrolirati automobile koji izlaze iz zračne luke i razbijaju vrata u zgradi.

Na drugoj snimci vidi se muškarac koji stoji na krilu zrakoplova ruske tvrtke Red Wings.

Ceste koje vode do zračne luke navodno su blokirane.

Kako navodi specijalizirana mrežna stranica Flightradar, zrakoplov te kompanije koji je letio iz Tel Aviva, sletio je u Mahačkalu u 19,00 sati po mjesnom vremenu (17,00 sati po srednjoeuropskom). Rusko neovisno glasilo Sota piše da je zrakoplov trebao nastaviti put u Moskvu.

Prije nego su ušli u zgradu zračne luke, nekolicina prosvjednika pokušala je provjeravati putovnice ljudi na izlasku iz zračne luke, tragajući za izraelskim državljanima.

‘Zaštitite Izraelce i Židove nakon incidenta u Dagestanu‘

Izrael je u nedjelju pozvao ruske vlasti da zaštite Izraelce i Židove u području svoje jurisdikcije, nakon vijesti o potencijalnoj odmazdi propalestinskih prosvjednika u ruskoj Republici Dagestan.

U priopćenju ministarstva vanjskih poslova u Jeruzalemu navodi se da je izraelski veleposlanik u Moskvi u kontaktu s ruskim vlastima.

"Država Izrael ozbiljno gleda na pokušaje nanošenja štete izraelskim građanima i Židovima bilo gdje", stoji u priopćenju.

Izraelski mediji emitirali su snimke iz zračne luke Mahačkala u Dagestanu na kojima se vidi mnoštvo ljudi, ljutih zbog rata u Gazi, kako jurišaju na pistu gdje je trebao sletjeti avion iz Tel Aviva.

"Izrael očekuje od ruskih tijela za provođenje zakona da zaštite sve izraelske građane i Židove, tko god oni bili, ali i da poduzmu oštre mjere protiv pobunjenika i neobuzdanog huškanja usmjerenog na Židove i Izraelce", stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Ruske snage reda objavile su kasno u nedjelju da su svi "neovlašteni građani" uklonjeni iz zračne luke Mahačkala i da je situacija pod kontrolom. Zrakoplovne vlasti izvijestile su da će aerodrom u Mahačkali ostati zatvoren do 6. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:22