TRAŽI SE SMJENA VLASTI

Kaos ne jenjava u Peruu, tisuće marširale u prijestolnici, a vlada ne odustaje: ‘Nikad nismo bili složnji‘

U šestotjednim prosvjedima poginulo je više od 50 osoba, što je dodatno razjarilo prosvjednike

Prosvjedi u Arequipi

 Diego Ramos/Afp

Tisuće prosvjednika iz svih dijelova Perua slile su se jučer u glavni grad Limu da bi prosvjedovale protiv aktualne predsjednice Dine Boluarte čiju smjenu traže. Peru potresaju neredi tjednima nakon što je socijalistički predsjednik Pedro Castillo dao ostavku. Zemlja je duboko podijeljena, što se vidjelo i prilikom posljednjih predsjedničkih izbora na kojima je presudio malen broj glasova.

U šestotjednim prosvjedima poginulo je više od 50 osoba, što je dodatno razjarilo prosvjednike. Naciji se kasno sinoć obratila i sama predsjednica Boluarte, koja je poručila da prosvjedi nisu miroljubivi te obećala da će zaslužni za vandalizam i divljanje biti strogo kažnjeni. "Policija drži prosvjede pod kontrolom. Vlada je čvrsta i jedinstvenija nego ikad", poručila je Boluarte koja je prosvjednike nazvala huliganima i ocijenila da nemaju nikakve ciljeve doli stvaranja kaosa i preuzimanja vlasti.

Boluarte je u Castillovoj vladi bila potpredsjednica te je početkom prosinca preuzela vladu nakon što je Castillo pokušao zaobići peruanski Kongres te uvesti vladavinu dekretom. Boluarte je poručila da su napadi na tri regionalna aerodroma bili planirani unaprijed i da će se incidenti najstrože kazniti kao što to traži zakon.

image

Arequipa

Diego Ramos/Afp
image

Arequipa

Diego Ramos/Afp

Ni prosvjedi u četvrtak nisu prošli bez žrtava. Jedna je osoba poginula, a deset ih je ranjeno u okršajima s policijom u gradu na jugu zemlje, Arequipi, nakon što su prosvjednici pokušali zauzeti aerodrom i tamo se sukobili s policijom. Prosvjednici su svakako uspjeli u sijanju kaosa u zemlji. Nekoliko aerodroma je zatvoreno, a veliki dijelovi zemlje su paralizirani zbog 120 cestovnih blokada. Prosvjede potiče rast broja žrtava, među kojima je jedan policajac te osam osoba koje su stradale kao kolateralna šteta blokada i štrajkova. Prosvjednici su isprva prosvjedovali protiv Castillova odlaska, a onda počeli tražiti ostavku njegove nasljednice, raspuštanje Kongresa i nove izbore. Na trgu San Martin u Limi u četvrtak su se okupile tisuće ljudi, među kojima i članovi seoskih organizacija za sigurnost poznati kao ronderos te žene odjevene u nošnje autohtonih peruanskih naroda. "Želimo pravdu i nećemo zaboraviti naše poginule. Želimo odlazak uzurpatorice, ona nas ne predstavlja", izjavila je Zulema Chacon za Guardian. "To su lopovi koji nam lažu", poručila je Delia Zevallos, govoreći o članovima Kongresa.

image

Zračna luka u gradu Cusco

Ivan Flores/Afp
image

Zralna luka u Arequipi

Diego Ramos/Afp

Koliko je situacija u Peruu ozbiljna svjedoči susret predstavnika ureda UN-ova predstavnika za ljudska prava s predsjednicom Boluarte. UNHCR je u ranijem priopćenju naveo da "postoji velika zabrinutost zbog sve veće razine nasilja u Peruu". Američki i britanski veleposlanici u Peruu pozdravili su sastanak i izdali priopćenja u kojima pozivaju na smirivanje i snažno pozivaju vladu da traži dijalog s drugom stranom. "Temeljna je stvar da snage reda poštuju ljudska prava i štite građanstvo", poručila je američka veleposlanica Lisa Kenna na Twitteru.

Peru potresaju prosvjedi otkako je Kongres svrgnuo Castilla i na njegovo mjesto 7. prosinca postavio Boluarte. Castillo (53) je optužen u nekoliko korupcijskih slučajeva, a usko je izbjegao izglasavanje nepovjerenja u parlamentu u dva navrata. Prije trećeg glasanja Castillo je pokušao raspustiti Kongres i uvesti vladavinu dekretima. Ustavni sud njegovu je najavu nazvao "državnim udarom". Kongres, s kojim je Castillova vlada odavno u ratu, odmah je glasao za njegov odlazak. Castillo, bivši učitelj i sindikalni vođa, trenutačno je u pritvoru i pod istragom za poticanje pobune.

image

Arequipa

Diego Ramos/Afp

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:55