NAPETA SITUACIJA

Kaos u Americi je vrlo izgledan, a samo jedan rezultat na izborima garantira mir

Zbog tehnički zahtjevnijeg prebrojavanja dopisnih glasova ono bi moglo trajati možda i nekoliko dana
Vlasnici trgovina u saveznoj državi Washington osiguravaju svoje poslovne prostore u očekivanju nereda na ulicama
 Yegor Aleyev/Tass/Profimedia

Jedini način da se izbjegne poslijeizborni kaos u Americi je da već u izbornoj noći uvjerljivo pobijedi Joe Biden. No, to je manje izgledan scenarij. Veća je vjerojatnost da se to dogodi nakon prebrojavanja dopisnih glasova koji mu idu u korist, a da Trump iskoristi fenomen lažnog početnog vodstva u korist republikanskog kandidata i napravi ono što želi: proglasi pobjedu već u izbornoj noći, izazivajući sveopći kaos.

Politolozi su o fenomenu lažnog početnog vodstva republikanaca, tzv. crvene fatamorgane u neodlučenim državama, nakon koje slijedi "plavi preokret" - pobjeda demokrata, prvi put pisali još 2013. godine. Moguća je i obrnuta situacija, da neke države isprva poplave, a onda se dogodi preokret. Među ovim drugima važne su bojišnice poput Floride i Sjeverne Karoline koje Trump mora dobiti.

One dopuštaju prebrojavanje dopisnih glasova prije 3. studenog. Prijave li administratori te glasove s prvim rezultatima, moglo bi se činiti da Biden pobjeđuje, a da potom zbog velike izlaznosti Trumpovih birača dođe do iznenađenja. Teksas, Iowa i Ohio, koje je Trump bez puno muke dobio prošli put, sada su neizvjesni. I te države broje glasove putem pošte prije 3. studenog, pa se očekuje da bi Biden i tamo na početku mogao povesti.

Ali, Trumpa to ne mora brinuti jer bi sve navedene države prebrojavanje rezultata trebale imati već u izbornoj noći. No, obrnuto vrijedi za Bidena i Pennsylvaniju, Michigan i Wisconsin. U ovim saveznim državama poštanski se glasovi mogu početi brojati tek 3. studenog, što dodatno otežava već kompliciranu situaciju. Naime, postoji mogućnost spomenute "crvene fatamorgane" koja odgovara Trumpu, a potom Bidenove pobjede nakon uključenja svih dopisnih glasova. Prema anketama, ove države ipak naginju Bidenu i zbog njih se očekuje njegova pobjeda.

Trump to zna i već mjesecima priprema teren za osporavanje produljenog prebrojavanja glasova koje bi trebalo ići u Bidenovu korist. U slučaju Wisconsina i Michigana u obzir se uzimaju samo glasovi zaprimljeni zaključno sa 3. studenog bez obzira na to jesu li poslani prije dana izbora. No, zbog tehnički zahtjevnijeg prebrojavanja dopisnih glasova ono bi moglo trajati možda i nekoliko dana. U Pennsylvaniji je Vrhovni sud podržao rok od tri dana za prebrojavanje svih glasova. Pennsylvania bi trebala biti država koja će odlučiti izbore. A to znači sigurno još tri dana neizvjesnosti.

Naime, kako se prvo "inkasiraju" glasovi iz manjih, ruralnih sredina, jer je zbog manjeg broja listića njihovo prebrojavanje prije gotovo, u državama bojišnicama, koje odlučuju izbore, obično su u prednosti republikanci jer je njihova baza dominantnija u prigradskim krajevima. Urbana središta kasnije završavaju s prebrojavanjem, a njihovi glasovi, budući da veliki gradovi češće glasaju za demokrate, mogu preokrenuti ishod u slučaju država s tijesnom bitkom. Osim toga, ove je godine zbog pandemije rekordan broj građana odlučio glasati poštom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:28