ISPALJEN SUZAVAC

KAOS U BAGDADU Bijesni prosvjednici provalili u kompleks američkog veleposlanstva, zapalili jedan od stražarskih tornjeva: 'Amerika je veliki sotona!'

 
 REUTERS

Iračke snage sigurnosti ispalile su u utorak suzavac ispred američkog veleposlanstva u Bagdadu kako bi rastjerali prosvjednike koji su uz povike "Amerika je veliki sotona" izrazili bijes zbog američkih zračnih napada na proiransku miliciju u Iraku te provalili u dvorište i zapalili jedan od stražarskih tornjeva, javlja BBC.

Američka vojska u nedjelju je izvela napade protiv militantne proiranske skupine Kataib Hezbollah kao odgovor na ubojstvo američkog civila u raketnom napadu na iračku vojnu bazu.

Prema izjavama očevidaca policija je koristila malu količinu suzavca te je preko razglasa pozvala prosvjednike da se raziđu.

Sigurnosne snage unutar američke ambasade ispalile su šok granate na prosvjednike kako bi se razišli.

Američki veleposlanik u Iraku i ostalo osoblje ambasade je ranije evakuirano iz sigurnosnih razloga.

Iraqi people burn a U.S. flag in a protest after an airstrike at the headquarters of Kataib Hezbollah militia group in Qaim, in the holy city of Najaf, Iraq December 30, 2019. REUTERS/Alaa al-Marjani
REUTERS

Protesters and militia fighters gather to condemn air strikes on bases belonging to Hashd al-Shaabi (paramilitary forces), outside the main gate of the U.S. Embassy in Baghdad, Iraq December 31, 2019. REUTERS/Thaier al-Sudani
REUTERS

Irački premijer na odlasku Adel Abdel Mahdi pozvao je pristaše proiranskih skupina koji su napali ambasadu da se povuku. "Iračke snage strogo će zabraniti svaki napad na neko diplomatsko predstavništvo", rekao je Mahdi.

U američkim zračnim napadima u nedjelju poginulo je 25 boraca oružane iračke šijitske skupine koja je dio paravojne koalicije u kojoj prevlast imaju proiranske frakcije.

Protuamerički osjećaj u Iraku potpiruju pristaše susjednog iranskog režima te je tako barem nakratko u drugi plan gurnuta narodna pobuna protiv vlade u Bagdadu i njezinih iranskih pokrovitelja koja traje već četiri mjeseca.

Oružane i političke proiranske frakcije provode sveobuhvatnu kampanju protiv američko-iračkog sporazuma o suradnji koji, između ostaloga, podrazumijeva nazočnost 5200 američkih vojnika u Iraku.

Američke snage koje su 2003. svrgnule diktatora Sadama Huseina su se povukle 2011., ali se određeni broj vojnika vratio u okviru međunarodne koalicije protiv džihadističke skupine Islamske države (IS).

Irački dužnosnici već dulje vrijeme upozoravaju da Iran i SAD koriste Irak kao bojno polje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:47