RAČUNALNI NAPAD

KAOS U JUŽNOJ KOREJI Hakeri paralizirali banke i televizije

SEUL - Koordinirani računalni napad na televizijske postaje i banke izazvao je danas kaos i paniku u Južnoj Koreji. Napad je počeo oko 14 sati. Paralizirani su računalni sustavi televizija KBS, MBC i YTN te banaka Shinhan i Nonghyup. Treća banka, Woori, potvrdila je da je na nju izvršen neuspješan napad.

Sumnjivi prvi susjedi

Sjeverni susjed iskočio je trenutačno kao mogući krivac, no vlada u Seulu istaknula je kako je još prerano za takve (službene) optužbe. Napad je uslijedio nakon nedavnih optužbi Pyongyanga da SAD i njegovi saveznici napadaju sjevernokorejske servere.

Prema neimenovanom izvoru Reutersa, hakiran je i južnokorejski internetski provider LG Uplus, no agencija AP prenijela je izjavu njihova glasnogovornika Leeja Jung-hwana kako nema znakova da je mreža kompanije pretrpjela napad. Kompjutori vladinih ustanova nisu napadnuti, objavila je Nacionalna kompjutorsko-informacijska agencija (NCIA). Vojska je zbog napada pojačala mjere opreza.

Blokirani bankomati

Zaposlenici napadnutih televizijskih postaja izjavili su kako su im se kompjutori srušili. Ekrani su pokazivali poruku o pogrešci, no televizije su nastavile s emitiranjem. Dramatici su pridonijele mrtvačke glave koje su “iskakale” na pojedinim monitorima. Banka Shinhan je objavila da su blokirani neki njezini servisi, uključujući internetsko bankarstvo i bankomate, no većina je profunkcionirala.

- Pokušavamo utvrditi izvor napada, ali kako je riječ o masovnom udaru, potrebno je vrijeme da se prikupe svi dokazi. Nismo isključili mogućnost da je napad izvršen iz Sjeverne Koreje, no prerano je za donošenje takvih zaključaka - izjavio je glasnogovornik Ministarstva obrane Kim Min-seok.

No, zato je sjeverni susjed dvaput optužen za slične napade. Naime, na vladine agencije i financijske kompanije izvedena su dva velika cyber udara 2009. i 2011. godine. Banka Nonghyup, koja je napadnuta jučer, bila je jedna od meta napada 2011. i tada klijenti nisu mogli izvoditi novčane transakcije tri dana. Sjeverna Koreja je posljednjih dana ponovno pooštrila svoju retoriku kao odgovor na novonametnute sankcije UN-a zbog nuklearnog testa koji je ta zemlja izvela u veljači.

Osvetnička misija

Pyongyang je također prosvjedovao zbog zajedničkih vojnih vježbi SAD-a i njegova saveznika Južne Koreje. Potom je, prije nekoliko dana, državna medijska agencija KCNA optužila SAD i njegove saveznike za “uporne i intenzivne” hakerske napade na sjevernokorejske internetske mreže. Navodno su napadi kraće vrijeme ostavljali blokirane službene web stranice KCNA-e, kompanije Air Koryo i službenog državnog glasila Rodong Sinmun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:10