LIBIJA: KORUPTISTAN

Kaos u luksuznom hotelu: Zastupnici se posvađali kad su shvatili da im premijer svima nije ponudio jednak iznos mita

Prema izvještaju, pobornici privremenog libijskog premijera nudili su svote od 150.000 do 200.000 dolara barem trojici delegata
Privremeni libijski premijer Abdul Hamid Dbeibah
 Mahmud Turkia/AFP

Libijski privremeni premijer našao se u središtu istrage Ujedinjenih naroda, koja je ustvrdila kako je došao na vlast nakon što su njegovi pobornici nudili mito u iznosima od po par stotina tisuća dolara kako bi bio izglasan.

Pokušaj podmićivanja možda bi prošao i ispod radara, da se nekolicina delegata Libijskog foruma za politički dijalog, koji je birao privremenu vlast do izbora zakazanih za kraj ove godine, nije posvađalo kada su shvatili da su pojedinim delegatima nudili znatno veće iznose nego njima.

AFP je dobio uvid u izvještaj Stručnog panela Vijeća sigurnosti UN-a, koji će biti objavljen 15. ožujka, iz kojeg je razvidno kako je legitimitet Abdula Hamida Dbeibaha doveden u pitanje. Prema izvještaju, Dbeibahovi ljudi nudili su svote od 150.000 do 200.000 dolara barem trojici delegata.

Mito su nudili u hotelu u Tunisu, gdje se u studenom održavala zadnja runda rasprava Libijskog foruma za politički dijalog. Nakon što su dogovorili plan akcije, ukupno 75 delegata izabralo je u Ženevi, 5. veljače, privremeno vodstvo države do izbora - tročlano predsjedništvo, premijera i dva zamjenika premijera. Dbeibah je na kraju pobijedio očekivane favorite, s 39 naprama 34 glasa.

Dbebiah je sadržaj izvještaja proglasio “lažnim vijestima”, a skupina od šest delegatkinja je u subotu pozvala na objavljivanje izvještaja, odbacujući glasine da su i one primale mito. Dbebiah je i obećao kako će organizirati izbore u skladu s planom Libijskog foruma, 24. prosinca ove godine, te je pristao na uvjet da se sam neće natjecati u njima.

Misija Ujedinjenih naroda u Libiji, koja još nije dobila izvještaj na uvid, pozvala je u ponedjeljak Zastupnički dom, koji bi se trebao okupiti u Sirti, 8. ožujka, da bez odgađanja održi glasanje o povjerenju izabranom premijeru, koji tek treba predstaviti svoju vladu.

Informacije o Dbebiahovom navodnom podmićivanju, ako se budu pokazale istinitima, predstavljaju ozbiljan korak natrag za UN-ov mirovni proces u Libiji, jer će biti teško podržati nelegalno izabranog privremenog premijera.

Guardianov diplomatski urednik Patrick Wintour vjeruje kako su UN-u ostale samo tri opcije, niti jedna idealna. Prva bi bila da se u potpunosti odustane od privremene vlade i da se smjesta organiziraju izbori. Druga opcija bila bi proglasiti Dbebiahovu kandidaturu nevažećom, i proglasiti drugoplasiranog na izborima, Fathija Bashaghu, izabranim premijerom.

Treća bi opcija bila donijeti službeni zaključak kako dokazi koje je predočio Panel stručnjaka nisu dovoljno uvjerljivi, te podržati Dbebiahovu vladu u prijelaznom periodu do izbora. S obzirom na količinu truda koje su države EU uložile u proces Libijskog foruma, ova se opcija čak čini i najizglednijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:08