NEREDI

Kaos u Madridu i Barceloni zbog uhićenja repera čiji stihovi ‘vrijeđaju‘ kralja, prosvjedi prerasli u nasilje

Hasél u pjesmama proziva bivšeg španjolskog kralja i njegovu obitelj za korupciju, zaziva ukidanje monarhije i uspostavu republike
 Josep Lago/AFP

Nasilni prosvjedi potpore uhićenom reperu Pablu Hasélu izbili su u Madridu i Barceloni u srijedu navečer, nakon što su dan ranije bile ozlijeđene 33 osobe u okršajima s policijom u Kataloniji na sjeveroistoku Španjolske.

Katalonska policija je u utorak privela 33-godišnjeg Haséla po nalogu suda iz Madrida gdje je osuđen na 9-mjesečnu zatvorsku kaznu zbog vrijeđanja bivšeg i sadašnjeg španjolskog kralja, pozivanja na smrt kraljevske obitelji Borbón i ubojstvo jednog novinara, te „veličanja terorizma”.

Više od 30 prosvjednih okupljanja je najavljeno za srijedu navečer u Španjolskoj, od kojih mnoga u Kataloniji. Policijski helikopter nadlijetao je središte Barcelone gdje se više stotina osoba sukobljavalo s katalonskom policijom. Prosvjednici su palili kontejnere i postavljali barikade, pokazale su televizijske snimke s mjesta događaja. Policija je uzvratila pendrecima.

U Madridu su prosvjedi sazvani preko društvenih mreža a do sukoba s policijom je došlo na glavnom trgu Puerta del Sol. Prosvjednici su na policiju bacali tvrde predmete. Gradonačelnik Madrida, José-Luis Martínez Almeida, osudio je ponašanje prosvjednika i dao javnu podršku policiji. Policija je izgurala prosvjednike s trga koristeći štitove i pendreke.

"Nikakvom nasilju nema mjesta u demokratskom društvu", izjavio je ranije tijekom dana na konferenciji za medije dužnosnik katalonske vlade za unutarnje poslove Miquel Sámper. "Obveza mi je zaustaviti val nasilja", poručio je u Barceloni.

image
Josep Lago/AFP
image
Pierre-philippe Marcou/AFP
image
Pierre-philippe Marcou/AFP

U Lleidi, gdje se u Hasél nalazi u zatvoru, također su izbili neredi. Prosvjednici su napadali policiju pjevajući reperove pjesme.

U utorak navečer su ozlijeđene 33 osobe, od čega 17 policajaca, u više katalonskih gradova. Do nasilja je došlo kada su prosvjednici okružili policijske postaje bacajući na njih kamenje i boce, nakon čega je policija uzvratila pendrecima i suzavcem.

image
Pierre-philippe Marcou/AFP
image
Pierre-philippe Marcou/AFP
image
Pierre-philippe Marcou/AFP

Hasél u svojim pjesmama proziva bivšeg španjolskog kralja i njegovu obitelj za korupciju, zaziva ukidanje monarhije i uspostavu republike te optužuje kralja za prodaju oružja Sudijskoj Arabiji kao i za lagodan život na teret osiromašenih građana.

„Smrt Borbónima” je naziv njegove pjesme iz 2011. godine posvećene bivšem kralju Juan Carlosu Borbónu koji se trenutno nalazi u inozemstvu i pod istragom je za korupciju. U svojim pjesmama i preko društvenih mreža spominjao je i oružane skupine, koje se nalaze na popisu terorističkih skupina u Španjolskoj, GRAPO, ETA-u i Terra Lliure. Sud mu je 2014. godine izrekao zatvorsku kaznu od dvije godine ocijenivši kako „veliča terorizam”. Presuda je zatim ponišena jer ranije nije bio kažnjavan.

Hasél je nastavio s polemičnim stihovima pa je 2018. godine ponovo osuđen zbog istog razloga. Dobio je dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 24.300 eura. Žalbeni sud mu je zatim tu kaznu smanjio na 9 mjeseci. Vrhovni sud u Madridu potvrdio je kaznu prošle godine.

„Sloboda izražavanja uključuje određena ograničenja”, navedeno je u sudskoj presudi.

Reper se u utorak s pristašama zabarikadirao na sveučilištu u rodnom katalonskom gradu Lleidi od kuda ga je izvela policija.

Uhićenje i prosvjedi uslijedili su dva dana nakon nedjeljnih izbora u Kataloniji gdje su većinu mjesta u tamošnjem parlamentu osvojile tri stranke koje zagovaraju referendum o samostalnosti te uspostavu republike Katalonije.

image
Josep Lago/AFP
image
Josep Lago/AFP
image
Josep Lago/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:53