INCIDENT U PARLAMENTU

Kaos u Skupštini Srbije, Vučić pobjesnio: ‘Došli ste da me tučete, je li? Sram vas bilo!‘

Došlo je do koškanja i naguravanja zastupnika pozicije i opozicije ispred klupe za kojom sjedi Vučić

Aleksandar Vučić

 Youtube Screenshot/

Tijekom sjednice Skupštine Srbije na kojoj predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obrazlaže francusko-njemački prijedlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, zastupnici opozicije iz desnog bloka razvili su veliki transparent na kojem je pisalo "Ne kapitulaciji". U jednom trenutku došlo je do koškanja i naguravanja zastupnika pozicije i opozicije ispred klupe za kojom sjedi Vučić, javlja N1 Srbija.

Nakon obraćanja opozicijskih zastupnika, Vučić je izgubio živce i počeo vikati na njih, javlja Nova.rs.

"Možete zamisliti kako je uljudno ponašanje ovo navijanje sa poslovnikom. Vi ste Kosovo dali, a mi ga branimo. Lažovi jedni. Pošto ste već predali Kosovo i Metohiju, ja ću objasniti kako ćemo izliječiti Kosovo i Metohiju. Narod treba vidjeti ovo vaše huligansko ponašanje...", rekao je Vučić.

image
Andrej Isakovic/Afp
image
Andrej Isakovic/Afp

Uzavrela atmosfera dovela je do toga da su praktično svi zastupnici u Skupštini bili na nogama, nakon čega je šef SNS-a tražio od ‘naprednjaka‘ da sjednu na svoja mjesta.

"Pustite ih neka rade što hoće, kažu nema ih u velikim medijima, gostuju više od svih. E sad da vam kažem, kažu došli smo do "non papera". Kažu, mora se pokazati, a to je neoficijelni diplomatski papir... Nisam fasciniran nešto, što biste? Da me tučete? Da se vi pitate, prodali biste Kosovo odavno", poručio je Vučić i rekao zastupniku Jovanoviću da je huligan.

Nova.rs javlja kako je Vučić bio vidno iznerviran nakon incidenta u Skupštini. U nekoliko navrata ušao je u verbalnu raspravu sa zastupnicima oporbe, koje je optuživao za pljačku, za to da ne brinu za Srbiju, te da im nije stalo do teritorijalnog integriteta zemlje.

Vučić tvrdi da su kukavice u Skupštini izazvale nasilje pa se osvrnuo na incidente koji su se dogodili, pitavši Vojislava Mihailovića iz POKS-a da li ga je on htio tući.

“Jesi ti, Vojo, krenuo da me tučeš? Valjda su mislili da će nekoga uplašiti. Zamislite da se uplašite Miloša Jovanovića i Boška Obradovića. Vas trojica da me tučete? Vi junaci da me tučete? Došli ste da me tučete, je li? Sram vas bilo”, rekao je Vučić.

image

Aleksandar Vučić

Andrej Isakovic/Afp
image

Aleksandar Vučić obraća se Skupštini

Andrej Isakovic/Afp

Vučić: Plan EU-a za Kosovo je "non paper" i neformalni dokument

Predaja nije opcija, naša politika bit će da po svaku cijenu sačuvamo mir i stabilnost, da se suzdržimo i ne odgovaramo na provokacije osim ako životi i imovina ljudi ne budu bili ugroženi, rekao je zastupnicima ranije u četvrtak srpski predsjednik Aleksandar Vučić predstavivši plan EU-a za Kosovo kao "non paper".

On je, na posebnoj sjednici Skupštine Srbije o Kosovu, na kojoj se očekivalo da zastupnike upozna s francusko-njemačkim planom za Kosovo, rekao da će ukazati na "sve najlošije točke" te inicijative, ali da ne smije iznijeti cijeli plan, već samo ono što je "najgore za Srbiju".

Vučić je danima prije sjednice pozivao na "nacionalno jedinstvo".

Prijedlog EU-a, koji podržavaju Njemačka, Francuska, Italija i SAD, Beogradu i Prištini predstavljen je u rujnu i prosincu prošle godine, a predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu. Beograd inzistira na tome da je formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu ključna točka za nastavak daljnjeg dijaloga o konačnom rješenju.

Vučić je poslije nedavnog sastanka s izaslanicima SAD-a i EU-a izjavio da je Srbija "spremna prihvatiti koncept europskog plana" i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu s Kosovom, a potom je bio izložen pritisku da plan predstavi parlamentu, što ni danas nije u cijelosti učinio, ustvrdivši da je riječ o dokumentu koji ima status "non paper".

image

Aleksandar Vučić obraća se Skupštini

Andrej Isakovic/Afp
image

Aleksandar Vučić obraća se Skupštini

Andrej Isakovic/Afp

Vučić: Beograd ne može spriječiti prijem Kosova u VE i NATO

U samom planu najteže stvari za nas su da se "Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji", rekao je Vučić, naglasivši kako Beograd "ne može spriječiti prijem Kosova u Vijeće Europe i NATO".

"Protivili se ne protivili, u Vijeću Europe u trenutku kad oni odluče imat će većinu, protivili se ne protivili - imat će većinu za NATO. Protivili se ne protivili za EU - to je njihova odluka", rekao je Vučić.

On je ocijenio da je za Srbiju sporna odredba prijedloga u kojoj se navodi kako će se "obje strane voditi ciljevima i načelima predočenim u Povelji UN-a, naročito onim koje se odnose na suverenu jednakost svih država i na poštovanje njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, smatrajući Kosovo nezavisnom državom".

Na kritike oporbe kako im plan o kojem se raspravlja nije dostupan, Vučić ih je pozvao u svoj ured u ponedjeljak da im pokaže francusko-njemački prijedlog, inzistirajući da je to neformalni dokument, "non papar", te da ga se zato ne smije objavljivati "jer je to pravilo u diplomaciji".

Vučić je ustvrdio da pitanja o Kosovu traju više od šest stoljeća i da nema pravih odgovora, te da se ne zna "je li mit postao stvarnost, ili stvarnost stvorila mit", kao što se ne zna "gdje je izlaz".

image

Aleksandar Vučić obraća se Skupštini

Andrej Isakovic/Afp
image
Andrej Isakovic/Afp
image
Andrej Isakovic/Afp
image

Aleksandar Vučić obraća se Skupštini

Andrej Isakovic/Afp

Promijenjene geopolitičke okolnosti

On je podsjetio da se nacionalna struktura na Kosovu promijenila i da je danas na tom području oko 26 posto Srba, ali i da su se promijenile i geopolitičke okolnosti "politički momentum i politički okvir" u kojima se danas govori o planu za Kosovu.

"Danas svjedočimo nekoj vrsti trećeg svjetskog rata" rekao je Vučić i ocijenio da će taj sukob "biti obimniji, širi i teži nego što je danas".

Važnije od svega je da se razumiju okolnosti, povijesni trenutak i vremenski okvir u kojem se ovo događa, rekao je Vučić stavljajući Kosovo u širi geopolitički kontekst odnosa na međunarodnoj sceni, uključujući u rusko-ukrajinski sukob.

Uoči sjednice dio oporbe iz nacionalno-konzervativnog korpusa naglasio je da neće podržati plan jer predstavlja "izdaju" i "odricanje dijela svog teritorija".

Jedan od prijedloga je i da se rasprava o Kosovu Iz Bruxellesa, koji sada moderira dijalog Beograda i Prištine, preseli u New York, u Ujedinjene narode, te da se vrati u okvire Rezolucije 1244 VS UN-a, kojom se ne isključuje teritorijalni integritet Srbije na Kosovu.

Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je, uoči počeka rasprave, da će sjednica trajati "koliko treba", pa nije isključeno da bi parlament mogao zasjedati do kasno navečer, a moguće i u petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. veljača 2023 13:12