ALBANIJA

KAOS U TIRANI Pristaše oporbe traže ostavku premijera, policija odgovorila vodenim topom i suzavcem, predsjednik zbog krize otkazao lokalne izbore

 
 Florion Goga / REUTERS

Pristaše albanskih oporbenih stranaka u subotu su ponovno pozivali premijera Edija Ramu da podnese ostavku i otvori put za raspisivanje novih izbora, a policija je na okupljanja odgovorila vodenim topovima i suzavcem.

Noseći transparente s porukama "Rama odlazi" nekoliko tisuća prosvjednika radosno je pozdravilo izjavu čelnika Demokratske stranke Lulzima Bashe koji je rekao da će lokalni izbori planirani 30. lipnja biti otkazani predsjedničkim ukazom.

Oporba već dva mjeseca prosvjedima traži ostavku Edija Rame koji je na vlasti od 2013., te odbija sudjelovati na lokalnim izborima.

- Naša će se borba nastaviti sve do odlaska Edija Rame - rekao je Basha pristašama na osmom po redu okupljanju od veljače kada su zastupnici njegove stranke prekinuli veze s parlamentom.

Opposition supporters shout slogans outside Parliament building during an anti-government protest, calling on Prime Minister Edi Rama to step down, in Tirana, Albania, June 8, 2019. REUTERS/Florion Goga NO RESALES. NO ARCHIVES.
Florion Goga / REUTERS

- O njegovoj ostavci ne može se pregovarati - rekao je Basha.

Međutim, Rama je na skupu održanom na jugu zemlje najavio da "će se izbori održati 30. lipnja i da je socijalistička većina odlučna provesti do kraja pravosudnu reformu ključnu za europsku budućnost Albanije", javlja agencija AFP.

Prosvjedni skup u subotu održan je nekoliko dana pošto je njemački list objavio dio tajne audiosnimke koja otkriva da je poznati krijumčar droge iz Drača kupovao glasove za Raminu stranku socijalista na izborima 2017.

Rama te optužbe odbacuje i tvrdi da je snimka političko sredstvo za ucjenu vlade.

Unatoč pozivima Europske unije i Sjedinjenih Država da se pat pozicija riješi dijalogom, dvije su strane ukopane na svojim pozicijama te je premijer Rama već počeo kampanju bez oporbenih stranaka.

An opposition supporter holds an EU Flag outside Parliament building during an anti-government protest, calling on Prime Minister Edi Rama to step down, in Tirana, Albania, June 8, 2019. REUTERS/Florion Goga
Florion Goga / REUTERS

Europska komisija pozvala je Europsko vijeće da odobri otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom na sastanku krajem lipnja, no sve članice Unije nisu tome sklone.

Albanski predsjednik Ilir Meta najavio je nakon prosvjeda da je odlučio otkazati lokalne izbore zbog krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:03