ALBANCI NA NOGAMA

Kaos u Tirani: Prosvjednici bacali molotovljeve koktele na zgradu vlade, policija morala ograditi ured premijera

Edi Rama koncentrirao je sve ovlasti u svojim rukama i želi Albaniju bez opozicije, rekao je čelnik oporbe Sali Berisha

Prosvjed u Tirani

 Screenshot/X

Oporbeni prosvjednici gađali su u utorak zgradu albanske vlade molotovljevim koktelima i kamenjem, optužujući državne dužnosnike za umiješanost u organizirani kriminal i korupciju nakon što je njihov čelnik stavljen u kućni pritvor.

Tisuće su se okupile ispred sjedišta vlade u glavnom gradu Tirani dok su pripadnici interventne policije bili pozvani da ograde ured premijera Edija Rame. Zasad nema izvješća o ozlijeđenima, ozbiljnoj šteti ili uhićenjima.

Glavna oporbena Demokratska stranka optužuje Ramu za nepotizam i korupciju za koje kaže da mnoge mlade potiče da emigriraju u potrazi za boljim životom u zapadnoj Europi.

Prosvjednici su odabrali utorak za skup u znak sjećanja na 20. veljače 1991. kad su prodemokratski prosvjednici srušili kip dugogodišnjeg albanskog komunističkog diktatora Envera Hoxhe.

"Danas smo ovdje da srušimo Ramin režim koji je gori od režima Envera Hoxhe", rekao je Syle Xhebexhia, prosvjednik koji je putovao više od 100 kilometara kako bi prisustvovao prosvjedu u Tirani.

Čelnik oporbe Sali Berisha obratio se prosvjednicima putem videolinka iz kućnog pritvora. Protiv njega se vodi istraga zbog navodne korupcije dok je bio premijer od 2005. do 2013. godine. Berisha je zanijekao nedjelo, optužujući Ramu za političku osvetu čiji je cilj ušutkati protivnike. Rama to poriče.

Tužitelji tek trebaju odlučiti hoće li podići službenu optužnicu protiv Berishe ili je odbaciti.

"Edi Rama, slično kao i drugi diktator (Hoxha), koncentrirao je sve ovlasti u svojim rukama i želi Albaniju bez opozicije", rekao je Berisha prosvjednoj masi.

On se i inače redovito obraća pristašama s balkona svoga stana u središtu Tirane.​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 18:45