NESTABILNO U JEMENU

KAOS U ZEMLJI KOJU ŽELI ZAUZETI AL-QAIDA Šef države pobjegao brodom, nitko ne zna gdje je

 AFP

Jemenski predsjednik Abd-Rabo Mansur Hadi brodom je napustio zemlju, otplovivši iz Adena na jugu zemlje u nepoznato, javlja AP prenoseći lučke dužnosnike i sigurnosne službe.

Američki State Department potvrdio je da je Hadi napustio svoju rezidenciju u Adenu, ali nisu iznosili pojedinosti o njegovoj trenutnoj lokaciji.

Prema podacima AP-a, pripadnici milicije Huti zauzeli zračnu bazu Al Anad, najvažniju u zemlji, te se tako još malo približili Adenu gdje se nalazio jemenski predsjednik.

Šijitski pobunjenici zauzeli su glavni grad Sanu u rujnu i polagano su napredovali prema Adenu, gdje se utaborio predsjednik Hadi prije mjesec dana. Hutiji su ga držali u kućnom pritvoru u glavnom gradu sve do prošloga mjeseca kada je uspio pobjeći.

Pad Adena u ruke milicije Huti moglo bi značiti svrgavanje Hadija s trona najsiromašnije države arapskog svijeta.

U subotu je oko 100 američkih vojnika napustilo zračnu bazu Al Anad, nakon što je jemenska podružnica Al Qaide, koja se smatra najopasnijom, zauzela obližnji grad Al Houta. Zračnu bazu su napustili i britanski vojnici. Miliciju Huti kasnije su iz grada istisnule jemenske snage sigurnosti, odane predsjedniku Hadiju.

Jemenski čelnik zatražio je ponovno u utorak od Vijeća sigurnosti UN-a da usvoji "obvezujuću rezoluciju" kako bi se zaustavilo napredovanje šijitske skupine Huti prema Adenu.

U pismu upućenom predsjedniku Vijeća, francuskom veleposlaniku Francoisu Delattreu, predsjednik iznosi mračni prikaz stanja. Kaže kako strahuje da će Al Kaida "iskoristiti sadašnju nestabilnost i pogoršati kaos te zemlju gurnuti prema još težem nasilju i podjelama".

Spominjući "načelo samoobrane upisano u povelju" UN-a, predsjednik traži od Vijeća "da usvoji obvezujuću rezoluciju pod poglavljem 7 povelje pozivajući sve zemlje koje to žele da pruže neposrednu pomoć legitimnoj vlasti na sve načine, u cilju zaštitu Jemena i sprečavanja agresije Hutija" na Aden.

Vijeće je zasad objavilo tek izjavu podrške Hadiju na izvanrednoj sjednici sazvanoj u nedjelju na zahtjev jemenskog predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 06:27