UTRKA S VREMENOM

Kaos zbog žurbe turista da se vrate prije karantene: Deseci tisuća Britanaca idu svojim kućama

Mnogi britanski turisti neplanirano su potrošili stotine funti više kako bi se što prije vratili s odmora
 Desiree Martin/AFP

Mnogi britanski turisti neplanirano su potrošili stotine funti više kako bi se što prije vratili s odmora i izbjegli nove mjere uvedene zbog koronavirusa u subotu ujutro.

Deseci tisuća turista platili su skuplje karte za zadnja mjesta u avionima, vlakovima i trajektima kako bi se vratili u Veliku Britaniju prije novih mjera.

Budući da se u Europi povećao broj zaraženih, britanska vlada odlučila je da svi koji se vraćaju iz Francuske, Nizozemske, Monaka, Malte, Turske, Caicosa i Arube moraju u samoizolaciju, počevši od subote u 4 sata ujutro.

Zbog potražnje neke su avionske karte i šest puta skuplje nego inače.

Prijevoznici su se brzo napunili i trajekti P&O, koji plove između Calaisa i Dovera, rekli su u petak da su im brodovi puni i pozvali da dođu samo putnici s valjanom kartom.

Glasnogovornik je rekao da je 12.000 ljudi pokušalo bukirati kartu sat vremena nakon što su objavljene nove mjere oko 22 sata u četvrtak, u usporedbi sa samo nekoliko stotina inače.

Operatori Eurotunnela, koji povezuje Veliku Britaniju s kontinentalnom Europom, također su u petak rekli putnicima da ne dolaze na željezničku postaju ako već nemaju karte.

Francuska je nakon Španjolske drugo najpopularnije odredište britanskim turistima i stotine tisuća putnika vjerojatno će morati u karantenu kad se vrate u zemlju.

Glasnogovornica Abte, udruge putničkih agencija, rekla je da će vladina odluka rezultirati "gubitkom sredstava za život, ako je neće pratiti prilagođena potpora putničkoj industriji"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2022 17:45