STRAŠNI PRIZORI

Kaotični ruski bijeg u Donbasu, čak su i Ukrajinci u šoku: ‘Sve je puno mrtvih tijela njihovih vojnika...‘

Prema dokumentima koje smo pronašli, imao je 30 godina i bio je iz Moskve. Nisam osjetila ništa. Došao nas je ubiti, govori Anna

ruski vojnik

Dok ukrajinske trupe napreduju na istoku zemlje, ruski vojnici bježe dublje u Donbas te za sobom ostavljaju opremu, vozila i - leševe.

Kijevske trupe ostale su šokirane velikim brojem mrtvih tijela ruskih vojnika, koji su ostavljeni nakon ukrajinske kontraofenzive.

Reporterka SkyNewsa Alex Crawford pratila je rutu kroz sela Jampil i Drobiševe pa sve do Torske u regiji Donjeck, na granici s Luhanskom.

"Vidjeli smo mnoštvo spaljenih vojnih vozila i izgorjela stabla, što osvjetljava žestinu bitke. Brojni znakovi ukazuju na to da su Ukrajinci postavili zasjedu svom neprijatelju, čekajući ih i napadajući s prednje strane dok su Rusi pokušavali pobjeći na svoje obrambene položaje dublje u Donbasu", ističe Crawford.

Ukrajinske trupe nastavile su se probijati u regiji Luhansk, gdje traje borba za grad Kremina, koji su Rusi zauzeli još u travnju. Ako oružane snage Ukrajine uspiju vratiti kontrolu u Kremini, otvorit će im se ulaz u cijelu regiju te bi mogli osloboditi okupirane gradove Severodonjeck i Lisičansk.

Cesta od Torske do Kremine puna je krhotina bombardiranih vozila, a njome ukrajinski vojnici natovareni streljivom odlaze dublje u Luhansk.

"Sve će biti Ukrajina", viče jedan ukrajinski vojnik, dok drugi pokazuje prstom u nebo i dodaje: "Čujete li ovo?". U pozadini se čuje granatiranje praćeno grmljavinom eksplozije bombi koje padaju u pravcu Kremine.

U vozilima koje su Rusi ostavili dok su bježali pred ukrajinskim napadom nalaze se mrtva tijela vojnika. Na podu uz vozila nižu se hrpe ruskih uniformi te druge odbačene odjeće i vojne opreme.

Ukrajinka Anna, koja živi u blizini Kremine, svakodnevno svjedoči žestokim borbama ispred svoje kuće, u kojoj živi s mužem. Prije nekoliko dana jedan ruski vojnik utrčao je u njezino dvorište pokušavajući se sakriti od napada. Bio je u civilu, ali imao je oružje i zeleni vojni pancir. Kad je upucan, umirovljenica Anna nije ga mogla ostaviti u svom dvorištu da postane hrana za ptice i štakore. Ona i njezin suprug odvukli su tijelo na polje iza svoje kuće, zakopali ga i na grob stavili zeleni pancirni prsluk.

"Dokumenti koje smo pronašli pokazuju da je imao 30 godina i da je iz Moskve. On je bio prvi mrtvi vojnik kojega sam ikad vidjela. Nisam osjetila ništa, ništa. Došao nas je ubiti", jecajući govori Anna. Dok prepričava ovaj traumatičan događaj, ne može prestati plakati.

Za to vrijeme, opasnost od uporabe taktičkog nuklearnog oružja raste. Putinovu prijetnju nuklearnim napadom ozbiljno je shvatio američki predsjednik Joe Biden, koji je rekao da se svijet suočava s najvećom prijetnjom nuklearnog "Armagedona" još od predsjednika Kennedyja i kubanske raketne krize. No ukrajinski vojnici spremni su za svaki mogući ishod.

"Više se ničega ne bojimo", rekao je za SkyNews vojnik koji sebe naziva Ris i dodao: "Znamo za što se borimo - za svoju zemlju".

Ostatak njegove postrojbe čini se jednako nepokoleban nuklearnim prijetnjama.

"Psihički sam spreman umrijeti, pa ako se (nuklearni napad) dogodi, onda će se dogoditi", zaključuje Oleksandr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:39