OLIČENJE ZLA

Kap koja je prelila čašu čak i u Rusiji: ‘Crni mešetar je na slobodi, zaključajte svoju djecu!‘

Aleksandar Tjutin, naručitelj ubojstva četveročlane obitelji koji je potom urinirao po njihovim grobovima, odslužio je 6 mjeseci u Ukrajini

Aleksandar i Viktorija Tjutin

 Profimeda/

Osuđeni ruski zločinac nazvan "Crni trgovac nekretninama", pušten je na slobodu nakon šest mjeseci provedenih u borbama u Ukrajini, kako je šef zloglasne plaćeničke privatne ruske vojske Wagner Jevgenij Prigožin i obećavao zatvorenicima tijekom njihove regrutacije po zatvorima i kažnjeničkim kolonijama diljem Rusije.

Aleksandar Tjutin, 66-godišnji trgovac nekretninama osuđen je na 23 godine zatvora nakon što je unajmio plaćenog ubojicu da pogubi četveročlanu obitelj, uključujući dvoje djece. Ovaj agent za nekretnine iz Sankt Peterburga navodno se pridružio postrojbama plaćeničke skupine u Ukrajini još u lipnju prošle godine, prenosi britanski The Sun.

Jedan je od mnogih ruskih kriminalaca koji su se odlučili na očajnički potez koji omogućuje najtežim zločincima, poput ubojica, silovatelja i drugih seksualnih i inih prijestupnika, da se bore u Ukrajini 180 dana, a zatim - ako prežive - budu pomilovani i oslobođeni. Nakon što je završio svoje šestomjesečno sudjelovanje u ratu ruskog vođe Vladimira Putina u Ukrajini, Tjutinu je dozvoljeno da se slobodno kreće kao i svaki drugi slobodan čovjek te je odletio u Tursku kako bi bio sa svojom suprugom.

Organiziranje i naručivanje svirepih ubojstava

Tjutin je, kao i brojni drugi zatvorenici koji su preživjeli pola godine na ukrajinskom bojištu, predložen da bude odlikovan medaljom za ‘hrabrost‘ za vrijeme koje je proveo s brutalnom grupom Wagner na ratištu.

Ovaj je zločinac zatvoren 2021. godine zbog organiziranja naručenog ubojstva svog poslovnog partnera Dmitrija Zejnalova, njegove supruge i njihovog 10-godišnjeg sina te 14-godišnje kćeri 2005. u Lenjingradskoj oblasti.

image

Aleksandar Tjutin

Not Specified/Willwest News/Profimedia/Not Specified/willwest News/profimedia

Platio je samo 9200 eura kako bi unajmio ubojicu koji je izveo svirepi čin. Ubojica je Zejnalovljevu kćer zatukao sjekirom u seoskoj obiteljskoj kući, a trudnu je suprugu Tjutinovog poslovnog partnera ubio iz strojnice. Za likvidaciju njihova sina koristio je sjekiru i pištolj, a nakon toga ubio i samog poslovnog partnera Aleksandra Tjutina.

Sam Tjutin je poslije, navodno, urinirao po njihovim grobovima nakon sprovoda. Uhićen je tek godinama kasnije, nakon što je otkriveno da organizira naručeno ubojstvo nećakinje svoje pokojne supruge zbog spora oko nasljedstva njegove preminule supruge od 105.000 eura. Ispostavilo se da je ‘ubojica‘ kojeg je angažirao za nešto manje od 8200 eura zapravo bio policajac na tajnom zadatku te je Tjutin pritvoren 2018. godine.

image

Viktoria Tjutin

Not Specified/Willwest News/Profimedia/Not Specified/willwest News/profimedia

Prošle godine on je pušten iz zatvora u Kareliji i poslan u trening kamp grupe Wagner. Primljen je unatoč tome što je u dobi za mirovinu.

Puštanje Tjutina na slobodu izazvalo je kritike u ruskoj javnosti, a šef grupe Wagner, milijarder poznat pod nadimkom "Putinov kuhar", odgovorio je na žestoke kritike. Njega je novinar upitao smatra li da je "opravdano" što je Tjutin sada slobodan čovjek "s obzirom na težinu njegovih zločina".

Pozivi upozorenja na oslobođene Wagnerovce

"Dopustite da vam objasnim filozofiju sudjelovanja zatvorenika u ratu", rekao je Prigožin. "Zatočenik je ubio četveročlanu obitelj. Vi ne poznajete i niste vidjeli tu obitelj, ali ste ljuti zbog toga... Taj zatvorenik je otišao u rat, pa je ubijen. Ili (kao u ovom slučaju), čudom je preživio... On je ubojica, a u ratu on vrijedi tri-četiri, pa i više dječaka kojima se još vidi mlijeko oko ustiju... Među tim dječacima je tvoj sin, tvoj otac i tvoj suprug. Pa dobro odvagnite. Biste li radije da ubojica ide u rat ili članovi vaše obitelji?", upitao je Prigožin.

image

Aleksandar Tjutin

Not Specified/Willwest News/Profimedia/Not Specified/willwest News/profimedia

Prema ‘Putinovom kuharu‘, Tjutin je "izvršio zadatak juriša na utvrđeni položaj ukrajinskih oružanih snaga". "Zahvaljujući njegovom odlučnom i vještom djelovanju, jurišni tim uspio je uz minimalne gubitke zauzeti neprijateljsko uporište i izvršiti zadatak", rekao je.

Ove informacije pojavile su se nakon izvještaja da stanovnici Moskve primaju pozive od navodnih policajaca koji im poručuju da drže svoju djecu u domovima kako bi ih zaštitili od kriminalaca koje je grupa Wagner oslobodila nakon što su ‘odradili‘ šest mjeseci u Ukrajini. Kako navodi medijski kanal Baza, a prenosi The Sun, pozivatelji su upozoravali da bi se osuđenici koji se vraćaju iz rata mogli vratiti svojim starim, nasilnim navikama.

Roditelji su pritom navodno zamoljeni da prošire informacije o "opasnosti" od zatvorenika koje je oslobodila grupa Wagner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:34