28 MRTVIH?

KAPETAN KRUZERA NAKON NESREĆE U BUDIMPEŠTI ZAVRŠIO U PRITVORU Nabujali Dunav otežava potragu za preostalim nestalima

 Bernadett Szabo / REUTERS

Mađarski sud odredio je u subotu pritvor za kapetana kruzera koji se zabio u turistički brod na Dunavu, u sklopu istrage nesreće koja je, vjeruje se, odnijela 28 života, većinom južnokorejskih turista.

Ploveći hotel Viking Sigyn udario je u srijedu u manji turistički brod Sirenu na Dunavu, nabujalom zbog obilnih kiša i s jakim strujama. Sirena, na kojoj je bila skupina Južnokorejanaca, prevrnuo se i potonuo u najgorem incidentu na Dunavu u posljednih pola stoljeća.

Sedmoro Koreanaca je spašeno, a sedam tijela pronađeno je u noći nesreće. Još 21 osoba, 19 Korejanaca i Dvoje Mađara, nestali su i vjeruje se da su mrtvi.

Tri iduća dana nabujala rijeka sprečava da ronioci dođu do olupine i pronađu stradale.

Policija je u međuvremenu objavila da je identificirala svih sedam žrtava koristeći otiske prstiju i i fotografije koje su pokazali obiteljima.

Vikingom dugim 135 metara upravljao je 65-godišnji ukrajinski skiper iz Odese s dugogodišnjim iskustvom. On i ostali članovi posade od četvrtka su na ispitivanju i tvrde da nisu učinili nikakvu grešku.

Potraga u koju su uključene sve mađarske službe spašavanja i dalje traje, ali je iznimno otežana teškim vremenskim uvjetima. Pad vodostaja Dunava očekuje se kasnije u subotu, što znači da bi ronioci idućega tjedna mogli doći do olupine.

Minimalni su izgledi da će netko od nestalih biti pronađen živ, objavile su vlasti nešto ranije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2022 19:17