OMIKRON HARA

Karantena za zaražene u nekim zemljama skraćuje se na sedam, u Grčkoj na pet dana

Studija je pokazala da su cijepljene osobe zaražene omikronom zarazne 5,5 dana, a necijepljene 7,5 dana
 Daniel Leal/AFP

Poput Hrvatske, niz europskih zemalja suočava se s dramatičnim rastom zaraženih omikronom. U susjednoj Sloveniji u posljednja 24 sata potvrđeno je 4069 novih slučajeva što je dvostruko više nego prije tjedan dana.

Zbog širenja omikrona slovenska vlada u četvrtak je održala sastanak s vodećim gospodarstvenicima, s pozivom da organiziraju proizvodne procese kako bi se izbjeglo zatvaranje. Također, trajanje samoizolacije za bliske kontakte zaraženih skraćuje se s 10 na sedam dana jer se po ocjenama epidemiologa simptomi zaraze u 95 posto slučajeva pokažu unutar sedam dana. I Srbija bilježi visoke brojke, u četvrtak je zabilježeno 9122 slučaja zaraze koronavirusom zbog čega je tamošnji bolnički sustav pred golemim pritiskom.

U Francuskoj je u četvrtak zabilježeno 261.481 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je manje nego u srijedu kad je postavljen rekord od 332.252 novozaraženih. U francuskim bolnicama trenutno je više od 20.000 oboljelih od covida, što je najveći broj od kraja svibnja prošle godine. - Sadašnji val covida-19 koji je zahvatio Francusku mogao bi dosegnuti svoj vrhunac za otprilike 10 dana - rekao je prof. Alain Fischer, koji je na čelu povjerenstva za cijepljenje francuske vlade.

Američka studija

U Velikoj Britaniji u četvrtak je bilo oko 180.000 zaraženih dok je u bolnicama trenutno više od 17.000 pacijenata. No, golemi problem je što je omikronom samo u Engleskoj zaraženo ili je u samoizolaciji više od 30.000 zdravstvenih djelatnika. Zbog kritične situacije, jučer je u londonskim bolnicama u pomoć priskočila vojska te je angažirano oko 200 vojnih djelatnika, među kojma je 40 liječnika. Italija je, također, drugi dan zaredom izvijestila o rekordnom broju novih slučajeva koronavirusa. U četvrtak su zabilježeno 189.109, a jučer 219.441 novi slučaj.

U skladu s najnovijim spoznajama o omikronu, Španjolska, Velika Britanija i Irska zemlje skratile su trajanje karantene za zaražene osobe na sedam umjesto dosadašnjih 10 dana. Grčka je otišla i korak dalje pa je, slijedeći upute američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), za covid pozitivne osobe izolaciju skratila na pet dana. Nedavna američka studija pokazala je da su cijepljene osobe zaražene omikronom zarazne 5,5 dana, a necijepljene 7,5 dana.

Kategorija virusa

Iako omikron u prosjeku izaziva manje tešku kliničku sliku nego dosad dominantna delta, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da je pogrešno zvati ga blagom varijantom jer ubija ljude diljem svijeta.

- Iako se čini da je omikron manje ozbiljan u usporedbi s deltom, posebno kod onih koji su cijepljeni, to ne znači da ga treba kategorizirati kao blagog. Kao i prethodne varijante, omikron uzrokuje hospitalizacije i ubija ljude.

Zapravo, tsunami oboljelih je toliko velik i brz da je preplavio zdravstvene sustave diljem svijeta. - rekao je na konferenciji za novinare čelni čovjek WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Iz WHO-a su priopćili da je broj globalnih slučajeva covida u tjedan dana narastao za 71 posto, a među teškim slučajevima diljem svijeta 90 posto njih bilo je necijepljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:47