DRAMA U NJEMAČKOJ

Karantena zbog velikog broja novozaraženih u zgradi u Berlinu, radi se o Romima iz Rumunjske

Mislim da stanari koje smo zatekli ne govore potpunu istinu o tomu koliko osoba ovdje zaista živi - rekao je Liecke
 Ren Chao/Avalon Editorial/Profimedia

Više stotina stanovnika zgrade u Berlinu stavljeno je u karantenu nakon što je najmanje 54 stanara pozitivno testirano na koronavirus, priopćio je grad Berlin u utorak.

"Do sada je otkriveno 54 slučajeva zaraze ali i dalje testiramo. Ovo je u svakom slučaju nova dimenzija kad je u pitanju širenje zaraze", rekao je Falko Liecke, gradski vijećnik zadužen za zdravstvena pitanja u razgovoru za javni servis RBB.

On je rekao kako je procjena obima izbijanja zaraze teška jer nije moguće utvrditi koliko osoba u spomenutoj zgradi zapravo živi.

"Mislim da stanari koje smo zatekli ne govore potpunu istinu o tomu koliko osoba ovdje zaista živi", rekao je Liecke.
On je naglasio da je sada "veliki izazov" ljude informirati i uvjeriti da se pridržavaju karantene te da će, ako bude potrebno, "u tomu pomoći i policija".

Prema informacijama medija u kući pretežno žive Romi iz Rumunjske a sumnja se da su osobe iz zgrade posljednjih dana bile u „intenzivnom kontaktu“ i s osobama iz drugih gradskih četvrti sa sličnim stambenim projektima za Sinte i Rome. I u ovim zgradama se provode intenzivni testovi na koronavirus.

Prema informacijama berlinske senatorice za zdravstvo Dilek Kelayci radi se o osobama "različite etničke pripadnosti".
Karantena za 369 domaćinstava.

Liecke je istodobno priopćio kako na području čitave gradske četvrti Neukoelln u karantenu stavljeno 369 domaćinstava na sedam različitih lokacija. On nije rekao u kojoj mjeri su te lokacije povezane sa zgradom u kojoj je prvo otkriveno izbijanje zaraze.

Predsjednik gradskog vijeća Neukoelna Martin Hikel rekao je da brzo širenje zaraze pospješuju skučeni stambeni uvjeti u spomenutim zgradama gdje u jednom stanu nerijetko živi i do deset osoba.

"Nakon što se koronavirus isprva širio mondeni zimovalištima sada se proširio na stambene silose", rekao je Hikel i dodao kako zaraza "sada pogađa najslabije slojeve društva".

Prije nekoliko dana je i u Goettingenu u zgradi s visokim postotkom stanovnika romske pripadnosti došlo do naglog izbijanja zaraze koronavirusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:19