REZULTATI ISTRAGE

Kardinal Becciu ‘izvukao‘ 700 tisuća eura da plati lažne svjedoke protiv kolege Pella

Becciu se okomio na Pella zato jer se ovaj zalagao za kontrolu blagajne, nešto čime je Becciu raspolagao samovoljno i nesavjesno
 Andreas Solaro/AFP

Mons. Angelo Becciu je, kažu, 700.000 eura Svete Stolice uputio u Australiju posredniku zaduženome da kupi lažne svjedoke, odnosno lažna svjedočanstva pravih svjedoka, te da financira medijsku kampanju kako bi kardinal George Pell bio nepravedno osuđen za pedofiliju i doživotno trunuo u zatvoru.

U to doba mons. Becciu još nije bio kardinal, nego naslovni nadbiskup na dužnosti zamjenika papinskoga kardinala državnog tajnika, vatikanski "ministar unutrašnjih poslova".

Na toj dužnosti Becciu je operativno raspolagao nekim fondovima Svete Stolice, ne samo za hitne intervencije i troškove državnog tajništva (uključujući i papinsku diplomaciju), nego i Petrovim novčićem (milodarom koji katolički vjernici svake godine o blagdanu svetih Petra i Pavla namjenjuju osobno papi za njegova milosrđa), pa čak i osobnim papinim fondom pohranjenim u Švicarskoj udruženoj banci (UBS).

Papa Frane je Becciua 2018. promaknuo u kardinala prefekta Kongregacije za kauze svetih, a prije desetak dana ga je natjerao da se naprasno odrekne tog položaja i svih prava povezanih s kardinalskom čašću, ostavivši mu samo prazan kardinalski naslov.

Dočulo se da je povod bio to što je Becciu nesavjesno investirao novac Svete Stolice, posredstvom notorno nepoštenih posrednika (unatoč upozorenju Vatikanske žandarmerije), pa je čak financirao svog brata na Sardiniji sa 100.000 eura od papina novca. To je bio jedan od rezultata istrage koju vodi vatikanski promicatelj pravde (zapravo: državni tužilac) .

Becciu se još nije odazvao njegovu pozivu na saslušanje. Kardinalima smiju suditi samo papa i kardinali, ali Becciu je, ostavši bez kardinalskih prava, sada običan vatikanski državljanin, podložan kaznenom postupku. Odazvao se mons. Alberto Perlasca, koji je godinama bio Becciuova "desna ruka" i provodio njegove naloge.

Iz njegovih iskaza "cure" podaci u medije, među njima i ovaj o plaćanju lažnih svjedoka protiv kardinala Pella. Na temelju tih svjedočenja Pell je bio osuđen u prvom i drugom stupnju u australskoj državi Victoriji te je proveo dvije godine u zatvoru, izložen uvredama i prijetnjama inih zatvorenika.

Oslobodio ga je Federalni sud australske zajednice. Čime je Pell "zaslužio" taj čin mržnje? On je provodio papin zahtjev da se novci Svete Stolice, Rimske kurije i Države Vatikanskoga Grada usredotoče na jednome mjestu, kako bi se lakše raspolagalo potrebnim svotama i kontroliralo što se troši, kako i zašto. Čini se da je time dirnuo Becciua u najosjetljiviji organ: blagajnu. Pell se nakon tri godine vratio u Vatikan i pred novinarima likovao što je Becciu smijenjen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 16:24