ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Karlovačka županija nije trbuh, nego najčvršća karika u ukupnom hrvatskom razvoju‘

Andrej Plenković

 Robert Fajt/CROPIX

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u četvrtak obilježen je Dan Karlovačke županije te 30. obljetnica njezinog osnutka, a predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je kako ta županija "nije trbuh, nego najčvršća karika u ukupnom hrvatskom razvoju".

Predsjednik Županijske skupštine Vlado Jelkovac podsjetio je kako je županija nastala u ratu kad je 52 posto njezinog teritorija bilo pod okupacijom.

Naglasio je i da od hrvatske samostalnosti nikad nije bilo manje nezaposlenih, a karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin dodala je da može raditi svatko tko želi te da su plaće više samo u Zagrebu, Zagrebačkoj i Primorsko-goranskoj županiji.

"Radimo na povećanju standarda i kvalitete života. Želimo biti brzi, učinkoviti i kvalitetni čuvajući okoliš i prirodu. Puni su nam ormari projekata i građevinskih dozvola", rekla je Furdek-Hajdin.

Vlada je uoči održavanja svečane sjednice Županijske skupštine odobrila financijska sredstva za opremanje Opće bolnice Karlovac, što je također istaknuto.

image

Andrej Plenković i Martina Furdek-Hajdin

Robert Fajt/CROPIX

Premijer je rekao da je zadaća izvršne vlasti u državi podržati projekte na regionalnoj razini.

"Posebno mi se važnim čine izgradnja drugog kolosijeka Hrvatski Leskovac - Karlovac, sustava zaštite od poplava te Centra za gospodarenje otpadom ‘Babina Gora‘ i poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture", istaknuo je Plenković.

Osvrnuo se i na doba "četvrte industrijske revolucije" te "digitalne transformacije".

"Nadahnuti ste naslijeđem Nikole Tesle. Uvjeren sam da ćete nastaviti smjerom koji ste pokazali, a naša će podrška biti iskrena, sveobuhvatna i precizna po projektima. Ideja ne nedostaje, a mi ćemo se potruditi da bude i sredstava", obećao je.

Godišnja javna priznanja za 2022. dodijeljena su Javnoj ustanovi "Baraćeve špilje", tvrtki Bukva commercium, humanitarcu Tomislavu Marinčiću, donedavnom pročelniku Hrvatske gorske službe spašavanja Josipu Graniću i Nadiji Špehar za pomoć ukrajinskim izbjeglicama, a za životno djelo kazališnoj redateljici i pedagoginji Sanji Hrnjak, monsinjoru u miru Mili Peciću te posthumno generalu Pavlu Miljavcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 20:49