SNAŽNO PODRHTAVANJE

KARTA Potres od 7,3 stupnja pogodio Vanuatu, treslo se i na Novom Zelandu

 AFP

Područje nedaleko od pacifičke otočne državice Vanuatu , poznate svjetske porezne oaze , u subotu je pogodio snažan potres jačine 7,3 stupnja prema Richterovoj ljestvici. Podrhtavanje tla dogodilo se točno šest godina nakon što su katastrofalni valovi ubili više od 220 tisuća ljudi na obalama Indijskog oceana.

Centar za upozoravanje na tsunami na Havajima odmah je izdao upozorenje, no samo regionalno, jer je utvrđeno kako je val bio tek 15 centimetara već od uobičajenih za to područje, javlja AFP.

Potres se dogodio u 00,16 sati u nedjelju prema lokalnom vremenu, to jest 14,16 prema CET-u. Epicentar se nalazio 225 kilometara južno od Port Vile, glavnog grada Vanuatua, te na dubini od 24,4 kilometara.

Vijesti o žrtvama i materijalnoj šteti nema.

Potres je nedjelju u 10,30 sati prema lokalnom vremenu pogodio i Novi Zeland gdje se zemlja tresla jačinom 4,9 'Richtera'. Srećom, na području Christchurcha, grada na novozelandskom južnom otoku, nitko nije ozlijeđen, no najmanje 20 zgrada u samom centru oštećeno je.

Novo podrhtavanje posljednji je u nizu 'zaostalih' potresa, smatraju znanstvenici, nakon jednog snažnog, magnitude 7.1, koji je to područje pogodio 4. rujna. Tada također nitko nije ozlijeđen, no nastala materijalna šteta je bila velika.

Epicentar potresa nalazio se u radijusu pet kilometara od Christchurcha na dubini od 12 kilometara.



View Potresi - Vanuatu i Novi Zeland in a larger map

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 05:22